logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć resetu komputera po jeździe na LPG? Emulator sondy lambda?

MdpunG 13 Sty 2003 16:23 15005 8
REKLAMA
  • #1 81068
    MdpunG
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam !
    Mam problem z instalacją gazową
    Po jeździe na gazie zawiesza mi sie komputer samochodowy (rozregulowuje się) i na benzynie nie działa za dobrze, dusi się itp.
    Jeden facet (gazownik) ustawił mi na stałe reset komputera gdy wyłączam stacyjke, zawsze pomaga, no ale po każdym takim resecie musze czekać za każdym razem kilkanaście minut na ustawienie się komputera - to mija się z celem.
    Słyszałem o czyms takim jak emulator sondy lambda, czy sądzicie że może coś takiego załatwić sprawę ?
    Gazownik mówi mi że muszę założyć całą centralkę sterującą pracą wtrysków - tzw komputer LPG.
    z góry dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 81084
    widaw
    Poziom 17  
    Ocena: 172
    Ja mam problem z instalacją gazową

szkoda że nie napisałeś nic blizszego na temat auta i zamontowanej instalacji

Po jeździe na gazie zawiesza mi sie komputer i na benzynie nie działa za dobrze, dusi się itp.

rozumiem ze komp silnika pokazuje błąd krytyczny i zapala sie kontrolka check engine

Jeden facet (gazownik) ustawił mi na stałe reset komputera gdy wyłączam stacyjke, zawsze pomaga, no ale czekać za każdym razem kilkanaście minut na ustawienie się komputera to mi ja się z celem.

Rozwiazanie tanie. Ale niezbyt skuteczne. Po resecie komputer powinien być ponownie "ustawiony" do indywidualnych cech Twojego silnika

I teraz czy wiesz może czy coś takiego jak emulator sondy lambda mógłby załatwić sprawę ? czy to za mało ?

Rozwiazania są dwa. Brakuje emulatora sondy lambda lub emulatora pracy wtryskiwaczy. Szczególnie brak tego drugiego powoduje powstanie błędu krytycznego i przejście kompa wtryb serwisowy - na dojazd do ASO lub wymagający resetu.

Gazownik mówi mi że muszę założyć całą centralkę sterującą pracą wtrysków - tzw komputer LPG.

Masz jakieś doświadczenie na ten temat jeśli tak to proszę napisz
    mdpung(_at_)poczta.fm

Prawdopodobnie musisz zamontować dwa elementy aby instalacja pracowała poprawnie. (patrz wyżej)
    Zdecydowałeś się na tania wersję LPG i dlatego masz teraz kłopoty.
    Warto wydać te kilkaset zlotych na emulatory, bo to prawie na 100% rozwiąże problemy (o ile instalacja mechaniczna jest sprawna).
    Pełnią szczęścia byłoby zamontowanie Wariatora, przyspieszającego zapłon silnika podczas pracy na LPG. Nie czuć wtedy spadku mocy silnika.
  • #3 81087
    MdpunG
    Poziom 12  
    dzięki za szybką odpowiedź, dokładnie w tym chciałem się upewnić.
    Samochód to AlfaRomeo 33 1,7ie 8v, komputer Bosch Motronic MP3.1, instalacja Landi Renzo - rzeczywiście uproszczona.
    Zastanawiałem się tylko czy sam emulator sondy lambda by nie wystarczył. Z tego co napisałeś ważniejszy jest emulator wtryskiwaczy.
    Dziękuję bardzo
    pzodrawiam
    Marcin Górecki
  • REKLAMA
  • #4 83690
    salag
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wejdz na str. www.autogas.ol/forum tam znajdziesz odpowiedz na swoje problemy. Nawiasem mowiac do twojej prostej inatalacji nie trzeba zadnych emulatorow . Nalerzy sprawdzic polaczenia elektr.przekaznikow lub przekazniki : resetu kompa i sondy .Reset kompa mozna zrobic zdejmujac kleme z akumul. na kilka minut.
  • REKLAMA
  • #5 83703
    MdpunG
    Poziom 12  
    No własnie pisałem wcześniej że prosty reset komputera nie rozwiązuje sprawy bo komputer musi potem sie nauczyć jeździć, trwa to ok, 15 minut (przeczytj dokładnie pierwszy post)
    i taki reset jak zdejmowanie klamry czy nawet czyszczenie pamięci koputera nie pomaga. Należy doprowadzić do takiej sytuacji w której nie będzie on dostawał błędnych danych. Reset nie wchodzi na pewno w grę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 83854
    salag
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Bledy w pam. kompa powstaja w wyniku zapis. innych parametr. pracy silnika na lpg .Wejdz na link www.lpg.vel.pl/schematy ,poszukaj pojazdu i instalacji /moze byc bardziej skomplikowana/ popatrz na polaczenia resetu i sondy .Sprawdz czy podlaczenie resetu do pinu kompa jest prawidlowe w twojej instalacji i czy do prawidlowego pinu jest podlaczony rest. Reset klema zadzialal w sam. u mojego kolesia bez problemu/gazownik nie zalozyl mu przek. reset oraz sondy/.Przejzyj posty w...autogas.pl. Poszukaj dobrego gazownika ,jest to trudne bo malo ludzi zna zasady dzialania instal gaz.-benz.i prace kompa. Sa to przewaznie monterzy ,ktorzy wiedza tylko co do czego podlaczyc.
  • #7 83880
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Twój problem wynika z zastosowanego uproszczonego zasilania gazem. Dołóż 400zł na kompa a nie pożałujesz inwestycji.
  • #8 86711
    MdpunG
    Poziom 12  
    dzieki wszystkim za odpowiedzi
    pozdrawiam
    Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji gazowej LPG w samochodzie Alfa Romeo 33 1,7ie 8v z komputerem Bosch Motronic MP3.1, gdzie po jeździe na gazie komputer silnika ulega zawieszeniu i na benzynie silnik pracuje nierówno, dusi się. Reset komputera po wyłączeniu stacyjki rozwiązuje problem tymczasowo, ale wymaga długiego czasu adaptacji (ok. 15 minut), co jest niepraktyczne. Dyskusja wskazuje, że sam emulator sondy lambda może być niewystarczający. Kluczowe jest zastosowanie emulatora pracy wtryskiwaczy lub pełnej centralki sterującej LPG, która integruje się z komputerem silnika, eliminując błędy krytyczne i tryb serwisowy. Prosta instalacja LPG bez emulatorów i odpowiednich przekaźników resetu komputera i sondy lambda często powoduje błędy i konieczność resetu. Zaleca się sprawdzenie poprawności połączeń elektrycznych, przekaźników resetu oraz rozważenie inwestycji w dedykowany komputer LPG, co poprawi stabilność pracy silnika i uniknie problemów z błędami w pamięci sterownika silnika.
REKLAMA