logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zsynchronizować adresy IP wewnętrzne z zewnętrznymi?

czterdziestka 01 Mar 2010 13:24 1056 8
REKLAMA
  • #1 7768033
    czterdziestka
    Poziom 2  
    Witam
    Szukam pomocy odnośnie adresów ip zewnętrznego i wewnętrznego .Dzięki Waszym podpowiedziom dotarłam mimo kompletnej nieznajomości tematu (jestem zwykłym klikaczem) do adresów jednak dalej nie potrafię już sobie poradzić . Może znajdzie się osoba ,która udzieli mi pomocy proszę o kontakt na gg-nrgg

Moderowany przez DriverMSG:

Pomocy udzielamy na forum, nie po za nim.

• REKLAMA
  • #2 7768055
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    A można wiedzieć, o co Ci konkretnei chodzi ? Na forum warto sprecyzować pytanie.
  • REKLAMA
  • #3 7768319
    czterdziestka
    Poziom 2  
    Oczywiście
    chodzi mi o to czy można dojść czy ip zewnętrzne należy do tej samej osoby co wewnętrzne chociaż się różnią ale mogę wspomóc osobę , która zechce mi pomóc meilami wiem ,że tam też można jakoś to odczytać zresztą dzięki wam :)
  • #4 7768400
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    Bez wiedzy na temat konfiguracji serwera, routera i metodzie przydzielania adresów wewnętrznych nie można jednoznacznie ustalić spójności.

Zakładając że pod adresem zewnętrznym jest sieć za NAT'em, z włączonym przydzielaniem adresów przez DHCP, każdy użytkownik tej sieci, może mieć inne IP, lub jedno z IP może zostać przydzielone tym samym klientom w różnym odstępie czasowym.

Tak więc, musisz nam sprecyzować swoje zapytanie.
  • REKLAMA
  • #5 7768742
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Strasznie zagmatwany masz sposób opisywania swojego problemu, wyłóż raz czytelnie o co Ci tak naprawdę chodzi.
  • REKLAMA
  • #6 7769062
    czterdziestka
    Poziom 2  
    Nie jestem obeznana w temacie komputerowym jak napisałam wyżej dzięki waszym podpowiedziom na forum odczytałam adres ip wewnętrznego i zewnętrznego dwóch osób . mam podejrzenie ,że to ta sama osoba ale nie wiem jak dalej to sprawdzić może zapytam inaczej czy jest możliwość odczytania ip wewnętrznego - mam również mejle od tej osoby ? co do ip zewnętrznego już wiem skąd pochodzi ,jeśli to za mało szczegółów postawcie pytanie .dzięki
  • #7 7769427
    DriverMSG
    Jeśli chcesz kogoś zlokalizować po adresie IP, to pierwsza sprawa - takie czynności mogą wykonać jedynie organy ścigania, lub właściciel puli adresów IP.
    Następna sprawa - adres wewnętrzny sieci - tu w zależności od rodzaju sieci, możliwość ma jedynie jej zarządzający.

Kolejną sprawą jest to, o czym pisałem wcześniej - nie podałaś nam struktury sieci - nie wiemy o czym rozmawiamy - a z teoretycznych założeń jakie wynikają z twoich postów, nic więcej napisać nie można.

Jeśli struktura sieci była by następująca, to IP wewnątrz sieci może być zwielokrotnione, zdublowane setki razy.

Jak zsynchronizować adresy IP wewnętrzne z zewnętrznymi?
  • #8 7772586
    czterdziestka
    Poziom 2  
    Orientuję się w ochronie danych osobowych ja jednak nie szukam odpowiedzi w postaci imienia i nazwiska chodzi mi tylko czy można odczytać zależność między ip zewnętrznym i wewnętrznym . ip zewnętrzne to :93,105,xx,xx ip wewnętrzne to : 10,113,63,94 . Jestem kompletnym laikiem napisałam z nadzieją na pomoc nie krytykę .dzięki
  • #9 7772627
    DriverMSG
    Zwróć proszę uwagę na szkic który przedstawiłem. IP wewnątrz sieci nie ma nic wspólnego z IP zewnętrznym.
    Zarówno ja w swojej sieci mógłbym ustawić IP 10.113.63.94, jak i każdy w podsieci która znajduje się na szkicu.
    Oba adresy IP nie są zależne od siebie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zrozumieniu różnicy między adresami IP wewnętrznymi a zewnętrznymi oraz ich ewentualną zależnością. W odpowiedziach podkreślono, że bez znajomości struktury sieci oraz metod przydzielania adresów IP, nie można jednoznacznie ustalić, czy adresy te należą do tej samej osoby. Wskazano, że adresy IP wewnętrzne i zewnętrzne są niezależne, a ich przypisanie może być różne w zależności od konfiguracji sieci. Użytkownik wyraził chęć zrozumienia, czy można odczytać zależność między tymi adresami, podając konkretne przykłady IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA