logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego stary dysk Seagate 4.3 GB przyspiesza start Windows XP?

piotrek5001 03 Sie 2004 23:13 2722 20
REKLAMA
  • #1 775776
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Witam.

Posiadam komputer Athlon 1700 XP. Na płycie głównej mam dwa kontrolery dysków IDE.

Do jednego kontrolera mam podpięty dysk SAMSUNG 80GB 7200 oraz napęd DVD ASUS 16X.

Do drugiego konrolera mam podpiętą tylko nagrywarkę.

Mam zainstalowany system Windows XP Professional na dysku Samsunga. Gdy podepnę do DRUGIEGO konrolera oprócz nagrywarki stary dysk 4.3 GB (Seagate) to mój Windows statuje znacznie szybciej (bardzo znacznie, zamiast 12 razy, pasek uruchamiania przelatuje 1,5 raza).

Czym jest to spowodowane? Gdy zamiast tego starego dysku podepnę dysk stosunkowow nowy (Seagate 60GB) nie zauważam różnicy w czasie odpalania systemu.

Bardzo proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 776033
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A czy drivery do chipsetu masz zainstalowane? Bo może te duże dyski nie pracują w trybie UDMA?
    Swoją drogą to dziwny objaw. :)
  • #3 776056
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Normalka :D
    jak w nagrywarce masz zworkologię źle ustawioną - cable selekt, a w biosie jeszce Automat :lol:
    Nim bios własciwie zidentyfikuje co ma na tasiemkach to trochę to trwa , nim stwierdzi że nic tam niema.
  • #4 776231
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ale nie chodzi mi o czas wykrywania urządeń IDE w Biosie, tylko uruchamiania Windowsa.

A drivery mam zainstalowane VIA 4 in 1 (z KS EXPERT).
  • #5 776378
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    pioszura - windows olewa sobie bios'a
  • #6 776458
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Pomijając tą ciekawostkę to wieszanie na jednym kontrolerze szybkiego dysku (7200 obr.) i napędu DVD nie jest dobrym rozwiązaniem. Od lat kilku wyznaję zasadę, że HDD na jednym kontrolerze a pozostałe napędy na drugim. Niestety jak wykazuje praktyka połączenie HDD i CD lub DVD może dawac w efekcie różne, często trudne do zlokalizowania "kaczany".
  • REKLAMA
  • #7 776492
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam
    Jak duza jest partycja systemowa na tym 60GB(samsung)???

"Dopalnenie" przy uruchaminaiu systemu z dysku 4,3GB polega na tym iz shit(znaczy XP ble ble) ma mniej sprawdzania, chodzi o spojnosc plikow systemowych oraz calkowity rozmiar dysku (glownie chodzi o partycje systemowa i obszar 1024kB z ktorego jest botowalny system).

Jak chcesz miec dopal na tej 60GB(samsung) podczas startu to zmniejsz partycje systemowa do 4GB i po klopocie powinno byc jeszcze szybciej podczas startu niz na tym starym 4,3GB.
    A jeszcze jedno czasami na niektorych plytach glownych wylaczenie opcji HDD SMART w biosie powoduje szybsze ladowanie systemu.

Pozdro.
  • #8 776590
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Mówicie ze należy podłączać dysk na oddzielnych taśmach. Ja sie z tym zgadzam ale jak wyjaśnić przypadki starych WD, które chodziły na oddzielnej taśmie tylko jako "slave" lub "CS" ???. Mój WD 3.2GB tak działa, masterem możebyć tylko jesli jest podpięty z CD-ROM-em. ???
  • REKLAMA
  • #9 776626
    tzok
    Ocena: 6461
    Te dyski miały więcej ustawień, zazwyczaj:
    -Single (w/o ATA Slave)
    -Master (with ATA Slave)
    -Slave
    -Cable Select
  • #10 776753
    Artur k.
    Ocena: 1698
    No właśnie mój ma tylko :

Single, master, slave i cs.

single to znaczy ze jest sam na taśmie, a na master jest nie wykrywany.

Ja chce żeby podłaczyć go jako master (na nim jest system) i drugi dysk jako slave, a CD-ROM na oddzielnej taśmie.
  • #11 776778
    tzok
    Teoretycznie jeśli ma być sam na taśmie i jako Master, powinien być ustawiony jako Single/Stand Alone, jeśli jest z innym dyskiem to jako Master with ATA Slave, jeśli z CD-ROMem to jako Master with non-ATA Slave, ale czasem najmniej stosowna konfiguracja okazuje się być właściwa...
  • #12 776798
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Partycja systemowa na tym dysku (80GB SAMSUNG) wynosi 40GB.

Co do podłączania dysku z DVD to przecież nie ma różnicy. DVD chodzi na ATA100 (przynajmniej ten mój, tak pisze na pudełku).
  • #13 776841
    tzok
    Dyski mają interfejs IDE/ATA natomiast napędy opytczne ATAPI, o ile te interfejsy są zgodne mechanicznie i elektrycznie to nie są zgodne programowo, ATAPI posługuje się takim samym zestawem poleceń jak SCSI.
  • #14 776861
    adi87
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    ja mam problem z dyskiem Quantum który chodzi tylko jako master. Tak więc mam podpięte: 1 kanał - master Seagate 1.2gb + CD-RW LG na slave a na grugim kanale ten felerny Quantum 2.1GB na masterze + Cd-Rom jao slave. Co może być przyczyną takiego zachowania sie dysku? Bo chciałbym podłączyć 2 HDD pod jeden kanał a cd-rw i cd-rom pod drugi
  • #15 776869
    siwy12345
    Poziom 14  
    Cześć , na mój gust to jest tak system startuje wolniej bez dysku poniewarz w biosie masz włączone wszystkie 4 kontrolery a że jeden jest pusty no to komp się na chwilę zatrzymuje . A jeśli chodzi o windows to wygląda to tak : jak pierwszy raz podłączyłeś ten stary dysk to sytem znalazł go i zainstalował do niego sterownik , w momencie gdy odłączasz ten stary dysk windows o tym "nie wie" i szuka tego dysku dlatego dużo wolniej startuje.
  • #16 777394
    piotrek5001
    Poziom 24  
    siwy12345, tak nie jest. Windows zaraz po instalacji startował wolniej niż teraz (instalacja była przeprowadzona bez tego dysku).
  • #17 777560
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam po raz kolejny.

Zmniejsz partycje systemowa na tej 80GB, napisales ze ma az 40GB, wedlug mnie za duzo.
    Okroj tylko partycje systemowa tam gdzie masz miec zainstalowany sam system np. do 5GB, reszte podziel jak ci sie zywnie podoba wtedy system powinien startowac niemal tak szybko jak na tym starym 4,3GB o ile nie szybciej bo to w koncu nowy dysk.

Ja osobsice urzywam obecnie 40GB, partycja systemowa ma 4GB dzialam na win 2000 server i smiga jka burza.

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #18 777625
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Kakalia, chyba źle się zrozumieliśmy. Ja nie startuję z tego 4.3GB, tylko szybciej startuje mi z tego 80GB w obecności tego 4.3GB.

Być może źle to wyjaśniłem na początku.

Pozdrawiam.
  • #19 777762
    siwy12345
    Poziom 14  
    Zgadza się , ale ja nie mówiłem o istalacji windows tylko o instalacji sterownika do tego dysku w momencie pierwszego podpięcia go do kompa .System przypożądkował mu jakieś zasoby , i jak go teraz odłączysz to windows i tak będzie go szukał przy starcie i dlatego będzie wolniej startował

Pozdro
  • #20 778230
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Całkiem możliwe, dzięki
  • #21 780242
    papieju
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    a prawdopodbnie ten samsung ci pada, mailem tak ze swoim - xp 15 razy przesowal pasek az wstawal - nic nie pomagalo, sprawdz jak ci kopiuje z partycji na partycje - jak wolno to oddawaj go na reklamacje, ja dostalem nowke, ale i tak wymienielm na caviarka - cos mi ten samsung sie nie spodobal. a partycja 40gb w przypadku xp nie ma zadnego znaczenia, w 98 moze i tak, ale nie w xp.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem Athlon 1700 XP i dwoma kontrolerami IDE. System Windows XP Professional jest zainstalowany na dysku Samsung 80GB 7200 RPM podłączonym do pierwszego kontrolera wraz z napędem DVD ASUS 16X. Drugi kontroler obsługuje nagrywarkę oraz opcjonalnie stary dysk Seagate 4.3GB. Obecność tego starego dysku na drugim kontrolerze znacząco przyspiesza start systemu Windows XP, podczas gdy podłączenie nowszego dysku Seagate 60GB nie wpływa na czas uruchamiania. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być m.in. sposób wykrywania i obsługi dysków przez BIOS i system, konfiguracja zworkowań (master/slave/cable select), tryby pracy IDE (UDMA), a także rozmiar partycji systemowej. Sugerowano zmniejszenie partycji systemowej na dużym dysku do około 4-5GB, wyłączenie funkcji SMART w BIOS-ie, a także prawidłowe rozdzielenie dysków i napędów na osobne kontrolery, aby uniknąć konfliktów i opóźnień. Jeden z uczestników zasugerował, że Windows może wolniej startować, gdy szuka sterowników dla odłączonego dysku, co może tłumaczyć różnicę w czasie startu. Pojawiły się też uwagi o możliwej awarii dysku Samsung, co może wpływać na wydajność systemu. Dyskusja poruszała także kwestie kompatybilności interfejsów IDE/ATA i ATAPI oraz ustawień zworkowych dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA