Witam wszystkich.
Jakiś czas temu postanowiłem w końcu wziąć się za naukę programowania mikrokontolerów AVR. Wybór padł na mikrokontroler z serii ATMEGA 8. Wszystkie dostępne w ówczesnym czasie gotowe zestawy uruchomieniowe były bądź za drogie albo projekty DIY z sieci zbyt/niedostatecznie rozbudowane. Postanowiłem sklownować Zestaw ZL2-AVR produkowany przez BTC .
Możliwości:
-Wyświetlacz HD44780
-4 Wyświetlacze 7 segmentowe
-8 diod LED
-RS 232
-I2C
-Klawiatura matrycowa 2x2
-PS2 ( klawiatura)
-Bufory
-Potencjometr
-Odbiornik podczerwieni TSOP
-Gniazda do 1 wire oraz 6 gnizad do zewnętrznych interfaców.
-Podstawki DIP14 oraz DIP16
Projektowanie:
Na podstawie schematu ze strony producenta lub książki do tego zestawu powstał schemat ideowy w EAGLU a następnie projekt płytki. Nie ma fizycznej możliwości zmieszczenia wszystkich peryferiów w takim układzie na jednej warstwie to też płytka została zaprojektowana jako dwustronna z naciskiem na warstwę bottom.
Wykonanie:
Standardowo płytka wykonana metodą termotransferu. Trawienie odbywało się sekwencyjnie. Trzeba pamiętać o IDEALNYM złożeniu otworów obu warstw. Warstwa opisowa to folia samoprzylepna z nadrukiem laserowym.
Montaż:
Zaczynamy od wykonania przelotek za pomocą cieńkiego drucika. Po upewnieniu się że wszystkie przelotki zostały wykonane naklejamy folię z opisem i robimy otwory pod elementy za pomocą igły. Reszta montażu przebiega standardowo.
Uruchomienie:
Układ odpalił do przysłowiowego pierwszego kopa. Wszystkie peryferia pracują prawidłowo.
Kosztorys:
Kosztów poszczególnych elementów nie pamiętam (część posiadałem) aczkolwiek całość wyniosła około 50 zł.
OTO BARDZO POGLĄDOWA LISTA:
Schematy cała dokumentacja oraz pliki eagle w załączniku za który pobieram drobną ilość punktów ( za czas poświęcony na dopieszczenie układu).
Nie chciałem robić zdjęcia od strony lutów ponieważ:
były one kładzione na szybko a poza tym owa przelotka "puściła" i żeby nie niszczyć naklejonej folii to postanowiłem podprowadzić ten wire za pomocą drucika.
Fajne? Ranking DIY