logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płytka Testowa ATMEGA 8 replika ZL2AVR

djarecki 23 Lut 2012 14:16 19993 55
  • Płytka Testowa ATMEGA 8 replika ZL2AVR

Witam wszystkich.

Jakiś czas temu postanowiłem w końcu wziąć się za naukę programowania mikrokontolerów AVR. Wybór padł na mikrokontroler z serii ATMEGA 8. Wszystkie dostępne w ówczesnym czasie gotowe zestawy uruchomieniowe były bądź za drogie albo projekty DIY z sieci zbyt/niedostatecznie rozbudowane. Postanowiłem sklownować Zestaw ZL2-AVR produkowany przez BTC .

Możliwości:
    -Wyświetlacz HD44780
    -4 Wyświetlacze 7 segmentowe
    -8 diod LED
    -RS 232
    -I2C
    -Klawiatura matrycowa 2x2
    -PS2 ( klawiatura)
    -Bufory
    -Potencjometr
    -Odbiornik podczerwieni TSOP
    -Gniazda do 1 wire oraz 6 gnizad do zewnętrznych interfaców.
    -Podstawki DIP14 oraz DIP16

Projektowanie:

Na podstawie schematu ze strony producenta lub książki do tego zestawu powstał schemat ideowy w EAGLU a następnie projekt płytki. Nie ma fizycznej możliwości zmieszczenia wszystkich peryferiów w takim układzie na jednej warstwie to też płytka została zaprojektowana jako dwustronna z naciskiem na warstwę bottom.

Wykonanie:

Standardowo płytka wykonana metodą termotransferu. Trawienie odbywało się sekwencyjnie. Trzeba pamiętać o IDEALNYM złożeniu otworów obu warstw. Warstwa opisowa to folia samoprzylepna z nadrukiem laserowym.

Montaż:

Zaczynamy od wykonania przelotek za pomocą cieńkiego drucika. Po upewnieniu się że wszystkie przelotki zostały wykonane naklejamy folię z opisem i robimy otwory pod elementy za pomocą igły. Reszta montażu przebiega standardowo.

Uruchomienie:

Układ odpalił do przysłowiowego pierwszego kopa. Wszystkie peryferia pracują prawidłowo.

Kosztorys:

Kosztów poszczególnych elementów nie pamiętam (część posiadałem) aczkolwiek całość wyniosła około 50 zł.

OTO BARDZO POGLĄDOWA LISTA:

Schematy cała dokumentacja oraz pliki eagle w załączniku za który pobieram drobną ilość punktów ( za czas poświęcony na dopieszczenie układu).

Nie chciałem robić zdjęcia od strony lutów ponieważ:
    były one kładzione na szybko a poza tym owa przelotka "puściła" i żeby nie niszczyć naklejonej folii to postanowiłem podprowadzić ten wire za pomocą drucika.

Płytka Testowa ATMEGA 8 replika ZL2AVR Płytka Testowa ATMEGA 8 replika ZL2AVR
    Załączniki:
    • ZL2AVR.zip (3.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    djarecki
    Poziom 14  
    Jeżeli któryś z moich postów Ci POMÓGŁ to wciśnij POMÓGŁ :D
    Specjalizuje się w: testowanie, pcb designing, druk 3d
    djarecki napisał 178 postów o ocenie 106, pomógł 8 razy. Mieszka w mieście Gdańsk. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 10587778
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Ocena: 215
    Witam!

Fajne wykonanie tego zestawu tylko po co aż takie grube przewody łączeniowe:)
    Mógł kolega jeszcze pomyśleć o zastosowaniu układu FT232 bo standardowy port RS232 w nowych PC i Lapkach już praktycznie nie występuje.
    Tak poza tym dla początkującego taki zestaw wystarczy w 100%.
    Gratuluje udanej konstrukcji.

pozdrawiam
  • #3 10588054
    djarecki
    Poziom 14  
    Ocena: 106
    Na te przewody klnę zastanawiam się pozatym co innego można zastosować zamiast tych goldpinowych wtyczek...... bo są za grube..
  • #4 10588111
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Ocena: 215
    Wystarczy zakupić zestaw przewodów na popularnym portalu aukcyjnym i mamy problem z głowy. 40 szt. udało mi się zakupić za 15 zł a więcej raczej nie potrzeba.

• #6 10588414
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2762
    @bobo - ale to koszt samej płytki 35-39zł :) Dodać elementy i wyjdzie dużo drożej niż autorowi. Poza tym jako zwolennik płyt stykowych projekt można potraktować jako trening montażowy, bo w sumie bardzo ładnie wyszło.
  • #7 10588634
    djarecki
    Poziom 14  
    bobo napisał:

Ale ja pisałem iż moja płytka jest kopią repliką ( inne PCB ) opracowane własnoręcznie na podstawie schematu . Właśnie dlatego została ona wykonana ze względu na duży koszt samej płytki w sklepie. Ponadto bardzo dobrze opanowałem Eagle'a dzięki temu.
  • #8 10589297
    Flaman11
    Poziom 18  
    Ocena: 281
    djarecki napisał:
    bobo napisał:

Ale ja pisałem iż moja płytka jest kopią repliką ( inne PCB ) opracowane własnoręcznie na podstawie schematu . Właśnie dlatego została ona wykonana ze względu na duży koszt samej płytki w sklepie. Ponadto bardzo dobrze opanowałem Eagle'a dzięki temu.

Jeśli płytka została wykonana przez firmę produkującą płytki PCB, to nie uwierzę, że wyszło taniej niż jakby kolega kupił gotową. Sam pracuję na tej płytce, tyle że kupiłem PCB i sam poskładałem ze względu na cenę gotowej dzięki temu zaoszczędziłem jakieś 200zł.
    Co do RS232, to można sobie dorobić na ft lub zakupić gotowy konwerter. Gorzej z LPT w laptopie.
  • #9 10589342
    djarecki
    Poziom 14  
    A wyszło taniej. Bo koszt laminatu to 0zł dostałem go w prezencie, zaś jakby go kupic to wraz z wytrawiaczem mieścimy się w 10zł.
  • #10 10589487
    Flaman11
    Poziom 18  
    Ocena: 281
    djarecki napisał:
    A wyszło taniej. Bo koszt laminatu to 0zł dostałem go w prezencie, zaś jakby go kupic to wraz z wytrawiaczem mieścimy się w 10zł.

Jeżeli płytka została od początku do końca wykonana samemu do wielki szacunek. Jak kolega zrobił opis płytki? Nie wiem, gdzie kolega się zaopatruję w podzespoły, bo u mnie wytrawiacz 5zł, a laminat przy tej powierzchni to jakieś 10-15zł. Tyle, że na wykonanie płytki nie składają się jedynie laminat i wytrawiacz.
  • #11 10590015
    mungo
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Flaman11 napisał:
    Jak kolega zrobił opis płytki?

W pierwszym poscie jest napisane, czytał go kolega w ogóle?
    djarecki napisał:
    Warstwa opisowa to folia samoprzylepna z nadrukiem laserowym.
  • #12 10590614
    djarecki
    Poziom 14  
    Tak płytka od schematu do lutowania wykonana tymi oto ręcami.

Tutaj bardzo poglądowo i na szybko kosztorys.
    W sumie 51 zł ale części rzeczy jest za dużo. Poza tym zawsze ktoś coś ma w swoich zapasach .

OTO LISTA:
  • #13 10590656
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Mnie też podobnie jak bobo wydaje się że płytka jest oryginalna. Można jakieś zdjęcia z procesu tworzenia laminatu ?
    Bo to na prawdę jest perfect zrobione. No i zdjęcia od strony lutowania.
    Pozdrawiam.
  • #14 10590713
    pawsku
    Poziom 1  
    Pięknie zrobione, tylko pozazdrościć.
    Płytka własnej konstrukcji, więc otwory bez metalizacji, więc konieczność lutowania punktów lutowniczych (przynajmniej tych do których dochodzą ścieżki) od strony elementów. Jak się koledze udało dostać lutownicą pod elementy które zasłaniają pola lutownicze? Na przykład pod złącze DB9 portu szeregowego?
    Biblioteki do obsługi tych peryferii kolega pisze sam czy są gotowce z których można się uczyć?

pozdrawiam.
  • #15 10590728
    superhiro2
    Poziom 15  
    Gdzie zamawiałeś części?
  • #16 10590765
    djarecki
    Poziom 14  
    gdkj napisał:
    Mnie też podobnie jak bobo wydaje się że płytka jest oryginalna. Można jakieś zdjęcia z procesu tworzenia laminatu ?
    Bo to na prawdę jest perfect zrobione. No i zdjęcia od strony lutowania.
    Pozdrawiam.

Ja rozumiem że może i przyłożyłem się do roboty i wygląda to dobrze ALE czy koledzy nie widzą iż są inne napisy niż w oryginale? Proszę sobie porównać. A jeśli chodzi o złącze Dsub to jak mówiłem zaczynamy od robienia przelotek.

TAK drodzy panowie da się zrobić drucikiem przelotkę i zostawić otwór. Po prostu lutujemy drucik do pola lutowniczego nie zalutowywując do końca otworu jak w zwykłej przelotce.

Nie chciałem robić zdjęcia od strony lutów ponieważ:
    były one kładzione na szybko a poza tym owa przelotka "puściła" i żeby nie niszczyć naklejonej folii to postanowiłem podprowadzić ten wire za pomocą drucika.

Ścieżki cynowane chemicznie, zaś nóżki uformowane na gorąco z termogluta ( niestety zapominałem o otworach pod fabryczne nóżki.

PS. Panowie/Panie Wybaczcie ale nie robię zdjęć podczas pracy, tak samo jak i moi kochani rodzice nie mają ( a może mają) fotografii z mojego poczęcia....

Tak więc dlatego postanowiłem przywłaszczyć sobie 2 punkty z prowizji tak aby wynagrodzić sobie czas poświęcony na dopieszczenie projektu. Warstwa opisowa też robiona w EAGLE za pomocą narzędzia rysuj:D

Zachęcam do wykonania samemu jak coś służę pomocą :)

Dodano po 2 [minuty]:

superhiro2 napisał:
    Gdzie zamawiałeś części?

Część miałem , lecz większość to LISPOL.PL i trochę na miejscu w Gdańsku

Dodano po 3 [minuty]:

pawsku napisał:

Biblioteki do obsługi tych peryferii kolega pisze sam czy są gotowce z których można się uczyć? .

Narazie korzystam z gotowych bibliotek . Uczę się w BASCOMIE ale jako że jest to język do DUUUU...szyyy tak więc niedługo jak załapię podstawy myślenia programistycznego ( na 3 roku studiów ELEKTRONIKI) przesiądę się na język C.
    Niestety nie lubię programować , lecz w mikroklockach coś takiego siedzi ,że może zarażę się kodzeniem.
  • #17 10590913
    IMEX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Cześć

Miałem kiedyś ZL2AVR , a czasem poszło do lamusa a potem na portal aukcyjny.

Naprawdę dobra robota - samo przeniesienie schematy to udręka - potem poskładanie to troszkę mniej czasu - poza dopieszczaniem.

Pytanko:
    Jak działa LCD na jednej z fotek jeśli przewody od procesora nie zostały doprowadzone do niego. Czy czegoś nie widzę.

pozdrawiam
    Dostajesz ode mnie za projekt 100 pkt - zapracowałeś na to
  • #18 10591004
    djarecki
    Poziom 14  
    IMEX napisał:
    Cześć
    Pytanko:
    Jak działa LCD na jednej z fotek jeśli przewody od procesora nie zostały doprowadzone do niego. Czy czegoś nie widzę.

Dzięki bardzo za punkty , obecnie wystawiam po kolei moje konstrukcje i już dziś wieczorem lub jutro wrzucę kombajn zasileniowy do labolatorium a następnie reflektor PAR64 LED DMX.

Na potrzeby fotografii wyciągnąłem przewody tak aby nie zasłaniały elementów, uprzednio ładując informację do pamięci wyświetlacza.

Jeśli chodzi o podłączenie wyświetlacza to ma on wyprowadzone wszystkie piny włącznie z zasilaniem podświetlenia. Łączy się je za pomocą przewodów testowych. Jedynie zasilanie jest doprowadzone na stałe.
  • #19 10591792
    damian00771
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Troszkę mi to przypomina moją avt 3500 (wyświetlacz), naprawdę fajnie wykonane i wiele przydatnych rzeczy masz na pokładzie. Co do przewodów to polecam taśmy przewodów miedzianych TLWY.
  • #20 10593952
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Proszę moje zdumienie i podejrzliwość traktować jak komplement za tak wykonaną robotę. Ja do swoich płytek nie podchodzę aż tak perfekcyjnie. Wyraźnie brak mi tu talentu. Nie mniej działają.
    Pozdrawiam.
  • #21 10595566
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Ludzie co z wami!
    35 zł za takie duże PCB, z soldermaską i warstwą opisową za 35 zł to drogo?

Oczywiście taniej wyszło siedzieć kilka godzin na projektowaniu płytki, potem jej trawieniu, wierceniu itd.

Kiedyś zleciłem zrobienie o wiele mniejszej płytki i mnie ten biznes kosztował 70 zł.
  • #23 10596663
    djarecki
    Poziom 14  
    tp89 napisał:
    Rozumiem, że wybrałeś akurat ten zestaw ZL2AVR z jakiegoś powodu. Jeśli ktoś chce mieć płytkę o porównywalnej, może nieco mniejszej funkcjonalności, to sam laminat można kupić tu o połowę taniej
    http://electropark.pl/plytki-pod-moduly/1065-plytka-do-zestawu-edu.html

Wybrałem tę płytkę ze względu na książkę do niej. Pozatym przypadła mi do gustu wyglądem rozmieszczeniem i oczywiście peryferiami

Dodano po 3 [minuty]:

11111olo napisał:
    Ludzie co z wami!

Oczywiście taniej wyszło siedzieć kilka godzin na projektowaniu płytki, potem jej trawieniu, wierceniu itd.

Kiedyś zleciłem zrobienie o wiele mniejszej płytki i mnie ten biznes kosztował 70 zł.

Nie każdy ma taki sposób myślenia. Dzięki temu że ja zaprojektowałem płytkę to inni mogą już tego nie robić , poza tym 35zł plus przesyłka to najmniej około 45zł a ja się zmieściłem w tej kwocie z wykonaniem. Biorąc pod uwagę iż takie PCB jest wykonywane w masowej pre produkcji i na magazyn a nie jak kolega mówi jeden egzemplarz czy dwa za 70zł na specjalne zlecenie. Skoro potrafię to robię. A jeśli chodzi
  • #24 10611198
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Ładnie wykonana , lekko widzę że Ci podtrawiło ścieżki w rogu. Mam taką samą płytkę tylko że kupiłem już gotową w sklepie i skompletowałem części wyszło w sumie koło 100 zł parę lat temu.

Ja zamiast listwy goldpinów tak jak większość "kołkuje" całe zestawy użyłem gniazd listw goldpinów ( tak jak masz pod wyśw. LCD ) i odpowiednio je spasowałem. Dzięki temu dokupiłem jeszcze metr kabla internetowego kat.5 może być też kat 6 , 7 lepiej kabelki się trzymają w gniazdach i łącze wszystko tymi właśnie cienkimi przewodami które mają też różne kolory polecam !

pozdrawiam
  • #25 10611984
    djarecki
    Poziom 14  
    Ja z kolei nie lubię tych skrętkowych przewodów, zbyt sztywne i łamliwe.
  • #26 10613594
    ledniowski99
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    djarecki napisał:
    tp89 napisał:
    Rozumiem, że wybrałeś akurat ten zestaw ZL2AVR z jakiegoś powodu. Jeśli ktoś chce mieć płytkę o porównywalnej, może nieco mniejszej funkcjonalności, to sam laminat można kupić tu o połowę taniej
    http://electropark.pl/plytki-pod-moduly/1065-plytka-do-zestawu-edu.html

Wybrałem tę płytkę ze względu na książkę do niej. Pozatym przypadła mi do gustu wyglądem rozmieszczeniem i oczywiście peryferiami

Dodano po 3 [minuty]:

11111olo napisał:
    Ludzie co z wami!

Nie każdy ma taki sposób myślenia. Dzięki temu że ja zaprojektowałem płytkę to inni mogą już tego nie robić , poza tym 35zł plus przesyłka to najmniej około 45zł a ja się zmieściłem w tej kwocie z wykonaniem. Biorąc pod uwagę iż takie PCB jest wykonywane w masowej pre produkcji i na magazyn a nie jak kolega mówi jeden egzemplarz czy dwa za 70zł na specjalne zlecenie. Skoro potrafię to robię. A jeśli chodzi

jaką książkę jeżeli można zapytać?
  • #28 10614998
    ledniowski99
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Flaman11 napisał:
    Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM Marcin Wiązania.

I sprawdziła się? Fajnie opisane? I przykłady, itp. ;]
  • #30 10615571
    djarecki
    Poziom 14  
    BASCOM jest tylko na chwilę i później będę leciał w C

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął się stworzenia repliki płytki testowej ZL2AVR opartej na mikrokontrolerze ATMEGA 8, z uwagi na wysokie ceny gotowych zestawów. W projekcie uwzględniono różnorodne peryferia, takie jak wyświetlacz HD44780, diody LED, RS232, I2C, klawiaturę matrycową oraz odbiornik podczerwieni. Dyskusja skupiła się na technicznych aspektach wykonania płytki, w tym na wyborze przewodów, metodach lutowania oraz kosztach materiałów. Użytkownicy wymieniali się doświadczeniami związanymi z projektowaniem PCB, a także programowaniem mikrokontrolerów, wskazując na zalety i wady różnych języków programowania, takich jak BASCOM i C. Pojawiły się również pytania dotyczące zasilania oraz podłączenia elementów do płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA