logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody zamiast FR302 do zasilacza Codegen 300 i izolacja tranzystorów?

debilny_przykład 18 Sie 2004 00:42 5906 33
Najlepsze odpowiedzi

Jakimi podwójnymi diodami można zastąpić FR302 w zasilaczu Codegen 300 i czym najlepiej odizolować tranzystory od bloku wodnego?

FR302 100V 3A można zastąpić m.in. STPS10L40CT, BYW51200, F12C20C, BYQ28E albo PL10C20CT, a do izolacji tranzystorów od bloku wodnego najlepiej użyć silikonowych podkładek z przekładkami pod śruby i mocno je dociągnąć [#800671][#799761] Po przeróbce zasilacz trzeba testować pod obciążeniem na +5V, +12V i +3.3V, np. żarówkami samochodowymi, bo zasilacz impulsowy nie lubi startu bez minimalnego obciążenia [#801438][#808291] Najpierw sprawdź też, jak bardzo grzeje się transformator impulsowy; nie ma sensu chłodzić go w ciemno [#801438]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 799490
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    chciałem wpakowac blok wodny do tego zasilacza, noooooooo i wszelkie tranzystory z tych niby radiatoruw na nim bede ukladal, noooo lae jest prowizora diod przelaczajacych FR302, jaką powinienem diode podwujna dać zamiat tego (musze dac cos innego bo ksztalt mi przeszkadza)

aaaaaa tak wogule to jaki jest sposub na najlepsze odizolowanie tranzystoruw od miedzianego bloku wodnego i jednoczesnie zeby dobrze ciepło przewodzilo, przekladek miowych czy gumowych o rozmiarach 5x5 cm nie ma przeciez, czym zastąpić ??

jest sens jakos chlodzic ten najwiekszy transformator wogule ??

Ostrzeżenie 2# za bandyctwo językowe.
    ankuch.
  • #2 799761
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1646
    są podkładki silikonowe o odpowiednich wymiarach. Pamiętaj też o przekładkach pod śruby. Musisz docisnąć element chłodzony do radiatora czy też bloku wodnego. Inaczej chłodzenie będzie bardzo słabe.

BTW czemu chcesz inwestować w blok wodny do takiego zasilacza? Sorrki ale rozebrałem pare zasialaczy CODEGEN i jest to raczej tandeta. Zresztą sam mówisz o diodach FR302 ślicznie przylutowanych do kawałka blachy.
  • #3 799929
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    debilny_przykład napisał:
    bede ukladal, noooo lae jest prowizora diod przelaczajacych FR302, jaką powinienem diode podwujna dać zamiat tego (musze dac cos innego bo ksztalt mi przeszkadza)

Witam ! .... po pierwsze zacznij pisać poprawnie te diody to: FR3002 =5A i masz ich dwie więc wybór masz olbrzymi by dać jakąś w obudowie np. TO220 to zależy jakie ewentualnie tego rodzaju diody masz by ich nie kupować . Pozdrawiam :wink:
  • #4 800087
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1646
    mógłbyś rzucić linkiem do not katalogowych diod FRxxxx? szukałem troche i nie jest najlepiej z tym. Znalazłem tylko pobierzne dane dla paru wybranych modeli. BTW to wydaje mi się ze pisze na nich FR302.
  • #5 800412
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    sorki, ale ja nie jestem elektronikiem, nawet nie wiem co te wartosci oznazaja, prosilbym o wieksza rozpiske kture dokladnie sie nadaja na miejsce tych diód :?
  • #6 800586
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    a moge założyc zamiast tej prowizorki: PBYR 2545CT PHm0122 A6 ??
  • #7 800671
    TONI_2003
    Moderator
    ... myśle że tak będzie wiadomo o co chodzi :( :
    FR302 100V 3A =
    :arrow: STPS10L40CT
    :arrow: BYW51200
    :arrow: F12C20C
    :arrow: BYQ28E
    :arrow: PL10C20CT
    (każda z tych będzie dobra jak masz inne to spytaj )
    Pozdrawiam :wink:
  • #8 800707
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    a PBYR2545T ostatecznie moze być ?? :o
  • #9 800729
    TONI_2003
    Moderator
    ... może być myślę tylko czy Ci takiej nie szkoda jej parametry (PBYR2545T) = 45V i 30A ? Jaką masz na +5V i +3.3V ? Może są słabsze ? Jaki masz model Codegena ?
  • #10 800741
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    codegen 300X1

hmmmmmmmm mi tylko zależy na tym żeby pracowało normalnie i nie grzało się dodatkowo

ten element znalazłem w domu, raczej do niczego innego niewykorzysta się, więc dlatego o tym muwie
  • #11 800757
    TONI_2003
    Moderator
    ... więc zamontuj i obciąż zasilacz na +5V,+12V, +3.3V za steruj go bez płyty i dobrze po testuj jak się zachowuje i czy nie ma za dużych napięć nic nie rób pochopnie . Pozdrawiam
  • #12 801438
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Niema sensu spisywać na straty Codegena jak radzą niektórzy.
    Owszem nie nadaje się do ekstremalnych osiągów bo to on właśnie ograniczy możliwości.

Ale niezdarzyło mi się aby codegen który był obciążony nie ponad swoje możliwości spowodował uszkodzenia PC.
    Owszem zdarzają się awarie tych zasilaczy ale efektem jest najczęściej nie uruchomienie się komputera a po wymianie zasilacza wszystko działa ok.

Częstym uszkodzeniem w tych zasilaczach jest przegrzanie rezystorów 1/8W i wypalenie cyny pod tymi oporami. Dlatego w omawianej przeróbce warto je wymienić na 1/4W szczególnie że nie będzie obiegu powietrza.

Skoro masz akurat ten zasilacz i masz go ochotę go przerobić to zrób to.
    Ale nie zapomnij o testach. Jak się uszkodzi to będziesz miał większą wprawę aby przerobić inny :)

Proponuję obciążyć go żarówkami samochodowymi. Dobierz ich ilość tak aby nie przesadzić z obciążeniem. Sprawdzaj napięcia wyjściowe oraz nagrzewanie elementów. (aby zasilacz wystartował musisz zewrzeć zielony kabelek ze złącza ATX na masę).

Pozostaje kwestia transformatora imulsowego jest on na dość małej kształtce i bez obiegu powietrza będzie się grzał. Na początek trzeba sprawdzić jak bardzo a dopiero potem podjąć ew środki.

To może Ci się przydać:
    http://spin.siedziba.pl/hwb/connector/power/atxpower.html
  • #13 807554
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    noooo wiec zalozylem tą duodiode, wszytko na blok zalozylem tak jak planowale, odpalilem na biegu jałowym, napięcia +3.3, 5, 12 V byly ok, pochodzil 15 min, jak podpialem pod listwe modem motoroli to sie wyłaczył (zostawilem na ten moment wnetylator zebym wiedzial czy chodzi czy nie), wylaczam listwe i wlaczam i znowu to samo, jak modem odlacze to chodzi, co moze byc nie tak ??
    ---------------------------------------------------------------------------
    heh widze ze temtat obok, est podobny, tez przerabiany podobny zasilacz, tyle ze u mnie trzym napiecia, fkat ze nie zdarzylem go obciazyc
    -----------------------------------------------------------------------
    Scalono 2 posty
    j.
  • #14 807648
    TONI_2003
    Moderator
    ... czy nie można to opisać jasno bo czytam trzy razy i dalej nie wiem tak na pewno co opisujesz ?
  • #15 807666
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    nooooooo wyłacza sie ten zasilacz po przerubce, napiecie jest, ale sie sam wylacza , tylko czemu akurat wtedy jak pod ta sama listwe zasilajaca podlaczam cos innego co ma takze transformator impulsowy

coś moglem uszkodzic przy tej przerubce czy co, a moze to przez ta jedna duodiode ??
  • #16 807688
    TONI_2003
    Moderator
    ... moment jak sie zachowa jak np. podlączysz do niego radio samochodowe lub ewentualnie silnik np. od wycieraczek samochodowych?
  • #17 807703
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    nie ja nic nie podlaczalem pod wyjscia zasilacza jeszcze, poprostu sam zasilacz jest podpiety pod listwe zasilajacą, i jak jest włączony i pracuje, i wtedy podłacze pod tą listwe coś jeszcze (jak np. modem kalbowy motoroli czy lcd, oba maja transformator impulsowy przeceiż, przy zwykłej lampce nic sie nie dzieje), to zasilacz sie wyłacza, wyjmuje kabelek (zielony czarny), wkładam spowrotem i wentylator sie tylko odrobine zakreca i staje, i nic.
  • #18 807720
    TONI_2003
    Moderator
    ... przyznam że nie znam odpowiedzi bo nie bardzo mi to pasuje by jedno do drugiego coś miało. Zakładam że wszystko jest sprawne zwłaszcza listwa ( czy jest to listwa typu Akar czy zwykły rozgałęziacz )
  • #19 807732
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    listwa kosztowałą 30 zł :D , ale jest sprawna, może coś uszkodziłem przy tej przerubce, jedyne co robiłem to wylutowałem wszystkei sześć tranzystorów i prowizore którą zastapiłem tym czymś w obudowie TO220, nastepnie przedłużyłem każdy kabelkami o długości 10 cm z inengo zasilacza, połozyłem tranzystory na bloku wodnym, przekładki zrobiłem z kartki + silikon, zawrcia zadnego nie ma. Po za tym nic nie ruszałem. Mogłem uszkodzic coś co powoduje somoczynne wyłaczanie się teg codegena ??
  • #20 807815
    TONI_2003
    Moderator
    ... masz nade mną przewagę że to sam robiłeś i widzisz co i jak a ja tylko mogę gdybać co mogłeś zrobić źle lub jaki popełniłeś błąd. Więc może w momencie poboru przez zasilacz działa zabezpieczenie temperaturowe lub inne ( napisałeś że położyłeś tranzystory na bloku wodnym ) , a ta izolacja jaką zrobiłeś to woła o pomstę do nieba .Wszystko swego potrzebuje by odpowiednio poprawnie funkcjonować ! Zrób podłączenie do osobnego gniazdka z bolcem tak by już nic nie stawało na przeszkodzie tym eksperymentom i sam zasilacz na każdym napięciu obciąż tak byś mógł dane obciążenie załączać i wyłączać do testów musisz zlokalizować gdzie i w jakim momencie zaczyna się coś dziać oczywiście musisz robić miernikiem pomiary .Tylko nie pisz że to się dzieje tylko jak do listwy podłączony jest zasilacz i coś jeszcze .
  • #21 807875
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Może codegen przez to ze wyprowadziłeś tranzystory na pierwotnej na przewodach okolo 10cm sie poprostu wzbudza w momecie wlaczenia innego zasilacza w ten sam obwud. Nie da rady tych przewodów skrucić ? (chociasz do testów).

Popraw to chlodzenie przez kartke papieru :evil:

Pozdrawiam
  • #22 807964
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    nierozumiem co jest nie tak z tą izolacją, objeździłem chyba z 5 sklepów i nigdzie nie mieli wiekszych płatów do wycinania przekładek czy gumowych czy mikowych, a nie moglem zastosowac tych gotowych tylko musialem pokryc czyms caly blok o wielkosci 5x6 cm (zresztąz dwuch stron). Wieć ktoś mi poradził żeby wziąść papier dobrej jakości i posmarowac go obficie silikonem w paście/płynie i zostawic na dobę. Papier staje sie przezroczysty i nadaje się ponoć na przekładke o niebo lepszej przewodności ciepła niż mikowe czy gumowe. Sprawdzałem kilka razy i zwarcia nie ma.

Kabelków skrucić nie mam jak bo to coś co wyszło jest dość spore i ledwo wlazło nawet do ubogiego w elementy codegena

aaaaaaa czy wogóle jak ktoś naprawia może tego 300X1 to spotkał się żeby wariował odpaolny bez żadnego obciążenia ??????

nie wiem czy to coś da ale wentylator ledwo sie w nim kręci, a nie jest to wina samego wentylatora
  • #23 808058
    TONI_2003
    Moderator
    ... zapewnie nie przeniosłeś czujnika temperatury był obok tylnego radiatora więc się nie dziw !
  • #24 808094
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    nooo ale to mnie zastanawia, czy kable kturynmi łączyłem tranzystory faktycznie nie sa za cienkie ?? bo to te same co wychodza z zasilacza (ze starego spaonego 250W wziolem)
  • #25 808104
    TONI_2003
    Moderator
    ... za cienkie to pewno będą , ale ten zasilacz pewno będzie zbierał zakłócenia i je emitował !
  • #26 808192
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    no ok to ja chyba jednak jutro wszytko wylutuje i od nowa zaczne, no ale jak grube kable powininem kupic ??
  • #28 808338
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    hej niech ktos poradzi jak grube kable powinnem założyć, tylko po to bede to rozbieral znowu :)
  • #29 808776
    TONI_2003
    Moderator
    ... przecież wiesz że czym grubsze to lepiej , a jakie masz w tej chwili i czy są za cienkie lub jak cienkie wiesz dobrze przede wszystkim Ty im tylko Ty my możemy tylko gdybać . Jak ma się sprawa od strony sieciowej na tym zasilaczu czy wszystko jest na tej jego płytce czy tylko są same zworki zamiast elementów ?
  • #30 814126
    debilny_przykład
    Poziom 11  
    ehhhhhhhhhh wiec zmienilem kable na grubsze (gdzies trzy razy), nooooo i od tej pory nie dziala juz wogule (brak 5V StandBY), wiec wylutowalem kabelki z plytki i sprawdzilem wszytkei sciezki itp, sprawdzilem tranzystory, wszytko bylo ok. Znowu wlutowywyje kable i dalej nie działa :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany diod FR302 w zasilaczu Codegen 300X1 na inne o podobnych parametrach, np. STPS10L40CT, BYW51200, BYQ28E, PL10C20CT oraz problemów z izolacją tranzystorów na bloku wodnym. Zalecane są podkładki silikonowe i przekładki pod śruby dla poprawnego docisku i przewodzenia ciepła. Jako izolację stosowano papier nasączony silikonem, który po wyschnięciu staje się przezroczysty i ma lepszą przewodność cieplną niż tradycyjne przekładki gumowe czy mikowe. Wymiana kabli na dłuższe i grubsze (zamiast fabrycznych) spowodowała problemy z uruchomieniem zasilacza, brak napięcia 5V Standby i samoczynne wyłączanie się przy podłączeniu obciążenia z transformatorem impulsowym (np. modem Motorola). Podejrzewa się błędy montażowe, niewłaściwą izolację tranzystorów, brak czujnika temperatury lub niewłaściwe przewody. Zalecane jest testowanie zasilacza z obciążeniem (np. żarówki samochodowe), pomiary miernikiem, sprawdzenie lutów i elementów, a także zachowanie minimalnego obciążenia przy starcie zasilacza impulsowego. Wskazano, że Codegen to zasilacz o ograniczonych możliwościach, ale przy prawidłowej eksploatacji nie powinien uszkodzić komputera. Wymiana przewodów fabrycznych na grubsze jest dyskusyjna, gdyż oryginalne mają odpowiedni przekrój, a większy prąd i tak ograniczy zabezpieczenie. Ostatecznie sugerowano rozważenie zakupu nowego zasilacza zamiast skomplikowanych przeróbek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA