logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja czujnika ruchu i zbliżeniowego w garażu - porady i pomysły

liwaniec 05 Maj 2010 16:27 1295 9
REKLAMA
  • #1 8038648
    liwaniec
    Poziom 10  
    Witam dorobiłem się ostatnio garażu i chciałem sobie w nim 2 rzeczy zainstalować mianowicie :
    1. to czujnik ruchu jak otwieram garaż to miło by było żeby mi się światełko zaświeciło ale z możliwości włączenia go ręcznego żeby co chwile nie biegać przed czują tylko żeby było możliwe włączenie go statycznie lub włącznik na pilota na stałe ale z również z jakimś czujnikiem ruchu gdy np zapomnę se wyłączyć go jak wyjdę z garażu.

2. Czujnik dojazdu do muru o ile ja potrafię zaparkować samochód na styk to moja szanowna małżonka już nie bardzo i przydało by mi się zrobić coś ala czujnik zbliżeniowy na ścianie aby widziała jak blisko jej jest w czasie parkowania.

Z góry przepraszam jeśli napisałem temat w nie tym co trzeba forum oraz za nagminne błędy stylistyczne i ortograficzne
    :)
  • REKLAMA
  • #2 8038673
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    1. Czujka ruchu z ustawionym czasem ok. 15 min ( nie sądzę żebyś tyle wytrzymał bez ruchu).
    2. W odpowiedniej odległości od ściany belka na posadzce ( najlepiej kantówka o tak dobranej wysokości aby nie zaczepić zderzakiem i osłoną silnika) , sprawdzona z autopsjii metoda na kobiece parkowanie w garażu.
  • REKLAMA
  • #3 8038679
    liwaniec
    Poziom 10  
    hehe odpowiedź na drugie pytanie najlepsze :) ale obawiam się że przy jej możliwościach to zespawane szyny do kupy by przyjechała a jak jej walnie coś czerwonego po oczach to się zatrzyma :D
  • #4 8038682
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3846
    Ewentualnie gumowa pilka podwieszona na sznurku - dotyka szyby w krytycznym punkcie.
  • #5 8038683
    ArturAVS
    Moderator
    Spokojnie , bez paniki . Jak poczuje uderzenie kołami , to przyhamuje.

PS. Jak już elektronicznie podejść, to daj wiązkę lasera od lewej , do prawej i ustaw z szybą. Powinna zauważyć.
  • REKLAMA
  • #6 8038689
    liwaniec
    Poziom 10  
    nie chce nikogo deklasować ale ona jak przywali zderzakiem to jedzie dalej ... a na katepilera dla niej mnie nie stać :D
  • REKLAMA
  • #7 8038710
    ArturAVS
    Moderator
    Zburz garaż. Tak chyba będzie lepiej. Moja na belce się nuczyła wjeżdżać nawet po ciemku. Jak belkę wyrzuciłem , to nawet nie zauważyła. A nauczyła się parkować w garażu. Jak powiedziałem , że belki nie ma już miesiąc to pół godziny garaż oglądała.
  • #8 8038735
    liwaniec
    Poziom 10  
    no to pokombinuje jak coś postawie blokade z jakiegoś steropianu czy coś żeby w steropian waliła a nie w ściane :)
  • #9 8039515
    spiderrr0
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sposób arturavs'a jest chyba najtańszy i najefektywniejszy. Chyba, że jesteś w stanie wykonać autopilota w samochodzie :D
  • #10 8039637
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Regulamin - p.11 i p.16.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat instalacji czujnika ruchu oraz czujnika zbliżeniowego w garażu. Użytkownik chciałby, aby czujnik ruchu automatycznie włączał światło po otwarciu garażu, z możliwością ręcznego włączania oraz wyłączania. Proponowane rozwiązania obejmują czujki ruchu z ustawionym czasem działania oraz zastosowanie belki na posadzce, która pomoże w parkowaniu. W kontekście czujnika zbliżeniowego, zasugerowano użycie gumowej piłki zawieszonej na sznurku lub wiązki lasera, aby pomóc w ocenie odległości od ściany. Użytkownicy dzielili się również humorystycznymi uwagami na temat umiejętności parkowania oraz alternatywnych metod, takich jak blokady z materiałów, które nie uszkodzą ściany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA