logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik energii elektrycznej kręci się bez obciążenia

kosiarz.1 10 Maj 2010 13:42 12739 12
REKLAMA
  • #1 8058340
    kosiarz.1
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z licznikiem energii elektrycznej, po wykręceniu korków za licznikiem co równe jest z brakiem obciążenia na nim, licznik nadal bardzo powoli się kręci.
    Zmierzyłem że wykonuje 13 obrotów na 1kW, przy pomiarze był technik z Energi - spisaliśmy protokół.
    Czy miał ktoś taki przypadek bo nie wiem o jaki okres czasu i przepłacanie za energie mogę się teraz wykłócac.
  • REKLAMA
  • #2 8058393
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2646
    To jest zapewne ten "dopuszczalny margines błędu" o dziwo zawsze wychodzący na ich korzyść.
  • #3 8058419
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 8058440
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    kosiarz.1 napisał:

Mam problem z licznikiem energii elektrycznej, po wykręceniu korków za licznikiem co równe jest z brakiem obciążenia na nim, licznik nadal bardzo powoli się kręci.
    Zmierzyłem że wykonuje 13 obrotów na 1kW, przy pomiarze był technik z Energi - spisaliśmy protokół.
    Czy miał ktoś taki przypadek bo nie wiem o jaki okres czasu i przepłacanie za energie mogę się teraz wykłócac.

1. Licznik powinien być niezwłocznie zdemontowany i przekazany do niezależnego laboratorium (na koszt dostawcy energii), celem ekspertyzy.
    2. Wyniki ekspertyzy stanowić będą podstawę do roszczeń. Własne pomiary nie odgrywają tu żadnej roli.
  • #5 8058494
    kosiarz.1
    Poziom 2  
    Zgłoszenie wpłyneło z jakieś 1,5 miesiąca temu a od kiedy oszukuję nie jestem w stanie stwierdzic. A jest o co się spierac bo to ok 200 zł miesięcznie.
    Poczekam na pismo pokontrolne co oni mi zaproponują i wtedy będę dalej myślał.
    Dzięki
  • #6 8059040
    oneill
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.
    Z tymi 13 obratami na kWh to chyba jakieś nieporozumienie. Na tabliczce licznika jet podana stała licznika, która powinna wynosić ok 120 obr/kWh.
    Liczniki indukcyjne "kręcą się" bez obciążenia, gdy nie ma momentu hamującego. Tak się dzieje w momencie usunięcia tzw horągiewki z ośi tarczy lub po rozmagnesowaniu się magnesu trwałego od przyłożonego zewnętrznego, dostatecznie silnego pola magnetycznego.
    Doradzałbym sprawdzenia stanu instalacji bezpośrednio za licznikiem.
  • #7 8060416
    krzysztof9
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, jeśli mogę się wtrącić.
    U mnie na przykład tak jest, że po wyłączeniu korków za licznikiem (brak poboru prądu) licznik owszem dalej się kręci ale tylko do czarnej kreski i zatrzymuje się. Mówiono mi, że jest to normalne bo (to o czym napisał oneill) działa tzw. moment hamujący ale dopiero jak dojdzie do czarnej kreski.

Pozdrawiam
  • #8 8061010
    zdzis50
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    retrofood napisał:
    kosiarz.1 napisał:

1. Licznik powinien być niezwłocznie zdemontowany i przekazany do niezależnego laboratorium (na koszt dostawcy energii), celem ekspertyzy.
    2. Wyniki ekspertyzy stanowić będą podstawę do roszczeń. Własne pomiary nie odgrywają tu żadnej roli.

Właśnie to jest dziwne, że jeszcze licznik wisi. A może ty go potraktowałeś neodymem i teraz badasz możliwości, jak wybrnąć z sytuacji, jak okpić energetykę. Nie da rad w laboratorium stwierdzą co jest lub było nie tak.
  • REKLAMA
  • #9 8061115
    marian_em
    Poziom 25  
    Ocena: 182
    Co Wy z tymi neodymami :] Jakaś plaga że jak oszukuje licznik to na pewno ktoś go namagnesował... U mojego znajomego było tak samo, zgłosił że licznik za dużo nabija, przyjechała energetyka i pierwsze co powiedzieli (nawet jeszcze licznika nie widzieli) to tekst że na pewno był licznik namagnesowany...
  • #10 8071510
    kosiarz.1
    Poziom 2  
    Licznik nie był ruszany, nikt tam zadnym neodymem czy innymi cudami nie majstrował. Pan technik był na drugi dzień zmienił licznik na elektroniczny i uszkodzony wziął do analizy. Bardzo mnie interesuje teraz postępowanie reklamacyjne w sensie od kiedy uznają że nabijał bez obciążenia.
  • REKLAMA
  • #11 8071596
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 428
    kosiarz.1 napisał:
    Bardzo mnie interesuje teraz postępowanie reklamacyjne w sensie od kiedy uznają że nabijał bez obciążenia.

korekta do dwóch lat wstecz

co do twoich pomiarów to bieg jałowy określił bym w liczbie obrotów w czasie np licznik wykonuje 13 obrotów na godzinę albo że po 13 godzinach nalicza 1 kWh
  • #12 8072479
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Te 13 obrotów to było na skali 0.1 a na kilowat to robi 120 obr
  • #13 8075458
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1952
    Widzę że sprawdzenie obowiązujących zasad rozliczeń na stronie internetowej operatora bardzo boli.

"3.4. Zasady korygowania wystawionych faktur.
    3.4.1. W przypadku stwierdzenia błędów w pomiarze lub odczycie wskazań układu pomiarowo – rozliczeniowego, które spowodowały zawyżenie należności, Operator dokonuje korekty uprzednio wystawionych faktur.
    3.4.2. Korekta faktury w wyniku stwierdzenia nieprawidłowości, o których mowa w pkt 3.4.1., obejmuje cały okres rozliczeniowy lub okres, w którym występowały stwierdzone nieprawidłowości lub błędy.
    3.4.3. Podstawą rozliczenia przy korekcie faktur jest wielkość błędu wskazań układu pomiarowo – rozliczeniowego, o którym mowa w pkt 3.4.1.
    3.4.4. Jeżeli określenie błędu, o którym mowa w pkt. 3.4.1. nie jest możliwe, podstawę do obliczenia wielkości korekty stanowi średnia liczba jednostek energii elektrycznej za okres doby, obliczana na podstawie sumy jednostek energii elektrycznej prawidłowo wykazanych przez układ pomiarowo-rozliczeniowy w poprzednim okresie rozliczeniowym, pomnożona przez liczbę dni okresu, którego dotyczy korekta faktury. Przy ustalaniu wielkości korekty należy uwzględnić sezonowość poboru energii elektrycznej oraz inne udokumentowane okoliczności mające wpływ na wielkość poboru energii elektrycznej.
    3.4.5. Jeżeli nie można ustalić średniego dobowego zużycia energii elektrycznej na podstawie okresu poprzedniego podstawą ustalenia korekty jest wskazanie układu pomiarowo-rozliczeniowego z następnego okresu rozliczeniowego.
    3.4.6. Nadpłata wynikająca z korekty rozliczeń podlega zaliczeniu na poczet płatności ustalonych na najbliższy okres rozliczeniowy, o ile odbiorca nie zażąda jej zwrotu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z licznikiem energii elektrycznej, który kręci się bez obciążenia, wykonując 13 obrotów na 1 kWh. Technicy z Energi potwierdzili problem, a użytkownik zastanawia się nad możliwością reklamacji i zwrotu nadpłaty. W odpowiedziach zasugerowano, aby licznik został zdemontowany i poddany ekspertyzie w niezależnym laboratorium, ponieważ własne pomiary mogą być niewystarczające. Wskazano również na możliwość wystąpienia błędów w pomiarze, które mogą prowadzić do korekty faktur przez operatora. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że liczniki indukcyjne mogą kręcić się bez obciążenia z powodu usunięcia momentu hamującego lub uszkodzenia magnesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA