logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz ATX na zasilacz warsztatowy?

darek2 21 Sie 2004 17:02 4931 27
REKLAMA
  • #1 806206
    darek2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Czy ktoś przerabiał zasilacz komputerowy ATX na zasilacz do własnych potrzeb jeżeli tak to prosze o wszelkie porady, linki bo mam zamiar cos takiego zrobić ...
  • REKLAMA
  • #3 806436
    darek2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dzięki za linki teraz tak: podsumowywując moge zorib tak zę zaniast wtyczki do płyty głównej to moge przykręcić do obudowy kołki bananowe z zasilaniem i jeszce jedno:
    czy warto wsadzac taki zasilacz do nowej obudowy z tworzywa sztucznego (ttz. chodzi o to zeby to jakoś chulało)
  • #4 1446750
    andrzej638
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    w czasopiśmie Elektronika dla wszystkich nr1/2005 jest opisana przeróbka zasilacza komputerowego do roli labolatoryjnego jest to dość prosta sprawa polega tylko na odpowiednim połączeniu przewodów zasilających płytę główną komputera.
  • REKLAMA
  • #5 1447123
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    nie należy zapominać, ze zasilacz komputerowy musi chodzić pod obciążeniem... Dlatego warto przy takiej przeróbce wpiąć mu gdzieś rezystory albo żarówki... albo pobierać czymś zawsze tą minimalną wartość prądu.

Bananki możesz spokojnie przykręcić do obudowy. Ważne żeby zasilacz taki podłączać pod gniazdko z przewodem PE (metalowa obudowa!). Jeżeli przykręcisz bananki wprost do obudowy - dobrze byłoby część "niskonapięciową" odgrodzić czymś od reszty (żeby przez przypadek nie nastąpiło zwarcie przewodu niskonapięciowego z elementem na potencjale sieci).
  • #6 1449715
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Cytat:
    nie należy zapominać, ze zasilacz komputerowy musi chodzić pod obciążeniem... Dlatego warto przy takiej przeróbce wpiąć mu gdzieś rezystory albo żarówki...

Musi zawsze chodzić i chodzi nawet bez dodatkowego obciążania bo na każdej gałęzi ma rezystory kilku omowe miedzy plusem a masą.

Obciążanie zasilacza ma sens jeśli po odpaleniu nie daje właściwych napięć tzn. najczęściej na 5V i 3.3V jest za mało a na 12V za dużo. Należy wtedy obciąyć 5V tak aby napięcia osiągnęły prawidłowe wartości.
  • #7 1468401
    kondzio2003
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    andrzej638 napisał:
    w czasopiśmie Elektronika dla wszystkich nr1/2005 jest opisana przeróbka zasilacza komputerowego do roli labolatoryjnego jest to dość prosta sprawa polega tylko na odpowiednim połączeniu przewodów zasilających płytę główną komputera.

no wlasnie ja wiem ze w "Elektronice" o tym pisali ale ja nie mam tego nomeru. Czy ktos moglby konkretnie napisac bo szukalem na forum, ale pisali tylko o przerobach a nie pisali jakie przewody poloncyc. Napiszcie prosze!!!
  • #8 1468501
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Zielony łączysz z czarnym
    Do siwego można podłączyć leda.
    Pomarańcz - 3v3
    Czarny - masa
    Żółty - 12V
    Cerwony - 5V
    Biały - -5V
    Niebieski - -12V
    Fioletowy - Vsb 5V
    Jeśli zasilacz nie ma włącznika sieciowego to możesz zielony zwierać do masy za pomocą jakiegoś włącznika
    Pozdrawiam
  • #9 1469078
    kondzio2003
    Poziom 15  
    wielkie dzięki za odpowiedź.

ale najpierw jak zastosuje tą twoją poradę muszę uruchomić zasilacz. Mam go od kolegi. Na pierwszy rzut oka mial on spalony bezpiecznik to wziolem go zawatowalem i nadal jest zwarcie. Jak zmierzylem opór na wtyczce do sieci to mial on tylko 6Ω. Więc wyczyścilem kurz z plyki to opór wzrósl do ok. 50Ω i wraz jest zwarcie (wysadza bezpieczniki w domu). Co mam z nim zrobić pewnie jakis element jest zwalony.

Pomozcie mi go zrobić!
  • #10 1469128
    karlos79
    Poziom 33  
    Masz uszkodzenie po stronie pierwitnej, przetwornicy.
    Napisz co to za zasilacz.
    Sprawdz diody prostownicze ew. blok prostowniczy.
    Do testów zamiast bezpiecznika włączaj żarówke,jak bedzie świecić to będzie oznaczać zwarcie.
    Sprawdż również tranzystory po stronie pierwotnej. kondensatory czy nie są wyschnięte.
    Na razie to tyle
    Pozdrawiam
    P.S
    Nigdy nie watuj bezpieczników, bo może to skończyć się bardzo źle włącznie z pożarem.
    Pamiętaj też o zachowaniu bezpieczeństwa podczas pracy przy takim zasilaczu.
    Napięcie na kondensatorach filtru przekracza 300V i potrafi mocno pokopać.
  • #11 1469157
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Watowanie bezpieczników...
    Qrcze... po coś on tam jest co?
    Jeżeli wysadza bezpieczniki w domu proponuje takowy wykręcić i na czas prób wstawić gwóźdź...

Oczywiście żartuje ;)
  • #12 1469456
    kondzio2003
    Poziom 15  
    zasilacz jest firmy "LINKWORLD" model <LPQ6 300W>

a propo jak sprawdzać czy kondensator jest wyschniety?? :?:
  • #13 1469488
    pedro_pedro
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jak masz miernik pojemności to miernikiem jak nie to odrazu podstawiaj.Sprawdź prostownik ,tranzystory na radiatorze po pierwotnej i diody na przetwornicy standby.
  • #14 1469529
    kondzio2003
    Poziom 15  
    miernika pojemnosci nie mam (tzn mam miernik elektroniczny zwykly najtanszy miernik elektroniczny "digital multimetr dt-830d". W nim jest funkcja miezenia pojemności?? Moj znajomy elektronik mowi zeby te kondensatory wylutować i naladować a pozniej sprawdzic napiecie czy trzyma (mozna to zrobic zwyklyn zasilaczem na 12V??)
  • #15 1469866
    karlos79
    Poziom 33  
    Jeśli te kondensatory nie sa spuchnięte i nie widać na nich oznak uszkodzenia mechanicznego, to możesz założyć że sa sprawne.
    Oczywiście nie ze 100%pewnością.
    Poszukaj na forum były tematy dotyczące sprawdzania kondensatorów elektrolitycznych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #16 1469887
    pedro_pedro
    Poziom 15  
    szukaj najpierw co ci zwiera a kondki zostaw w spokoju!!Chyba że wykazują zwarcie. Ja stawiam na prostownik bądź elementy filtra przed prostownikiem.
  • #17 1470279
    kondzio2003
    Poziom 15  
    narazie doszukałem się trzech spalonych diód na mostku tylko jedna jest OK juz sobie załatwiłem nowe. Kondensatory sa OK. Niedługo je zamontuje i zobaczymy czy będzie działał

Wielkie dzieki za pomoc :D :D
  • #18 1470832
    karlos79
    Poziom 33  
    Tylko pamiętaj o podłączeniu żarówki zamiast bezpiecznika.
    Pozdrawiam
  • #19 1471607
    kondzio2003
    Poziom 15  
    temat diod zostawiamy. Skolowalem sobie drugi zasilacz (tez nie dzialający- rzecz jasna) ale on tez mial popalone diody więc będę musial sobie kupić nowe. W tym zasilaczu byly tez kondensatory o większej pojemności (moje 220µF a te z drogiego zasilacza to 370µF tylko moje mialy max napiecie 220V a te drogie odziwo 200V ale powtazam byl tez to zasilacz ATX) czy mogę i czy mi się oplaca podmieniac te kondki?? Co by mi to dalo??
  • #20 1471623
    karlos79
    Poziom 33  
    Majpierw załatw sprawe z jednym zasilaczem.
    Nie podmieniaj kondów tylko wstaw diody i sprawdź tranzystory po stronie pierwotnej 3 sztuki.
    Jeden od przetwornicy pomocniczej i dwa od przetwornicy głównej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #21 1473342
    kondzio2003
    Poziom 15  
    diody postaram sobie jak najszybciej kupić.

Jak sprawdzać tranzystoki i czy wogule je sprawdzać przed wlutowanim nowych diód (bo mogą być sprawne) czy o razu je sprawdzić?
    Czy wadliwe tranzystory moga popsuc dzialające diody? A jezeli są wadliwe to czy mozna je wylutować innego zasilacza (mam podobny zasilacz, ale w nim oplowa elementów jest wadliwa między innymi diody)
  • #22 1473378
    karlos79
    Poziom 33  
    Napisz jakie siedzą tam tranzystory.
    Lapiej sprawdzić je zanim włączysz zasilacz do sieci.
    Poszukaj na forum, temat sprawdzania tranzystorów był już nie jednokrotnie omawiany.
    Pozdrawiam
  • #23 1473956
    pedro_pedro
    Poziom 15  
    Człowieku weź sie do roboty a nie gadaj.Tranzystory sprawdza się następująco :miernik na sprawdzanie diód i sprawdzasz przejscia B-E (przejście w jedną stronę) B-C(tak jak wyżej) C-E(brak przejścia w dwie strony) .
  • #24 1474175
    kondzio2003
    Poziom 15  
    wielkie dzięki za waszą pomoc, niestety wszystkiego od razu nie mogę robić ponieważ muszę się uczyć, ale w wolnych chwilach będę to robił. Jutro wyciągne te tranzystorki i je sprawdzę, a propo u mnie w tym zasilaczu po stronie pierwotnej są tylko dwa tranzystory dopiero po stronie wtórnej są trzy tranzystory-mówię to bo ktoś wczesniej pisał ze po stronie pierwotnej są trzy tranzystory
  • #25 1476388
    kondzio2003
    Poziom 15  
    brak przejścia to znaczy że raz miernik wskazuje a jak podłącze odwrotnie "styki" miernika to miernik nic nie dryga?? tak??

jezeli tak to:

tranzystor 1 jest OK(B-C -590 omów i B-E -635 omów)

tranzystor 2 ma przejście w obie strony (po 16 omów każde przejście) na B-E i B-C a na E-C nie ma przejścia w obie strony (tak jak trzeba)

Nr. tego wadliwego tranzystora <o7n7ocp A 225291> to wszystko pisalo na jego korpusie
  • #26 1477184
    pedro_pedro
    Poziom 15  
    <o7n7ocp A 225291> to najprawdopodobniej jest mosfet także je sie innaczej sprawdza (nie multimetrem .Wlutuj zamiast bezpiecznika żarówkę i wtedy podłącz zasilacz.Jak się będzie palić pełną mocą to masz jeszcze coś nie tak.
  • #27 1477259
    kondzio2003
    Poziom 15  
    dzięki. Narazie musze kupić sobie diody. To muwisz że powinien być on dobry. Ja tam podawalem opory. A w pierwszym tranzystorku take powinny być czy to zalezy od tranzystorka??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zasilacza komputerowego ATX na zasilacz warsztatowy. Podstawą jest odpowiednie połączenie przewodów zasilających płytę główną, gdzie zielony przewód łączy się z czarnym (masą), a pozostałe kolory odpowiadają napięciom: pomarańczowy 3,3V, czerwony 5V, żółty 12V, biały -5V, niebieski -12V, fioletowy Vsb 5V. Włączenie zasilacza wymaga zwartego zielonego przewodu do masy, co można zrobić za pomocą włącznika. Zaleca się montaż bananów do obudowy z izolacją części niskonapięciowej oraz podłączenie zasilacza do gniazdka z przewodem ochronnym PE. Zasilacz musi pracować pod obciążeniem, co można zapewnić rezystorami lub żarówkami, aby stabilizować napięcia. W przypadku uszkodzeń, takich jak zwarcia i przepalony bezpiecznik, należy sprawdzić elementy po stronie pierwotnej: diody prostownicze, tranzystory (w tym mosfet 07N70CP), kondensatory elektrolityczne oraz mostek prostowniczy. Zaleca się stosowanie żarówki zamiast bezpiecznika podczas testów. Kondensatory należy ocenić wizualnie pod kątem uszkodzeń, a tranzystory testować miernikiem w trybie pomiaru diod. Wymiana uszkodzonych diod i tranzystorów jest konieczna przed uruchomieniem zasilacza. W dyskusji pojawiły się linki do tematów na forum elektroda.pl oraz wzmianka o artykule w czasopiśmie "Elektronika dla wszystkich" nr 1/2005 opisującym przeróbkę zasilacza ATX na laboratoryjny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA