Witam
Wspominałem wcześniej, że będę takowy wzmacniacz budował. Jestem na etapie projektowania schematów, płytek oraz ich wykonywania.
Będę pisał na bieżąco w tym temacie o postępach, nowych pomysłach dotyczących pracy nad wzmacniaczem.
Ogólne założenia projektu:
- wzmacniacz stereofoniczny o mocy od ok 2x50W do max 2x100W
- wbudowany wzmacniacz dla subwoofera pasywnego o mocy min 100W
- filtr dolno-przepustowy o regulowanym paśmie, podbiciu niskich tonów i przełączanej fazie
- przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją barwy dźwięku
- selektor wejść z czterech różnych źródeł dźwięku
- wyjście sygnału dla aktywnego subwoofera
- sterowanie mikroprocesorowe (ATMEGA16/32)
- wbudowany zegar RTC
- pomiar temperatury wzmacniaczy, otoczenia etc (nie wiem co wybiorę, być może proste LM35 oraz popularne DS1820
- sterowanie RC5 (najważniejsze to głośność, włącz/wyłącz, źródło dźwięku, wyciszenie, ustawianie funkcji auto wyłączenia)
- funkcja auto włączenia po wykryciu sygnału na jednym specjalnym wejściu
- wyświetlacz LCD (nie wiem jeszcze o jakim rozmiarze)
- schludna, stosunkowo mała obudowa z przyjemnym rozmieszczeniem przycisków, duża gałka do regulacji głośności
Płytka selektora wejść została już wykonana, zdjęcia pokażę w wolnej chwili - mało czasu wolnego. Jednocześnie zamieszczę poszczególne schematy. Całość będzie składała się z modułów - małych płytek. Regulację głośności chcę wykonać łącząc mechanicznie silniczek elektryczny sterowany uP z potencjometrem tak aby było możliwe regulowanie głośności impulsatorem (pełniącego również inne funkcje) oraz zdalnie za pomocą potencjometru.
Czekam na sugestie, opinie co do tegoż przedsięwzięcia
Pozdrawiam
Wspominałem wcześniej, że będę takowy wzmacniacz budował. Jestem na etapie projektowania schematów, płytek oraz ich wykonywania.
Będę pisał na bieżąco w tym temacie o postępach, nowych pomysłach dotyczących pracy nad wzmacniaczem.
Ogólne założenia projektu:
- wzmacniacz stereofoniczny o mocy od ok 2x50W do max 2x100W
- wbudowany wzmacniacz dla subwoofera pasywnego o mocy min 100W
- filtr dolno-przepustowy o regulowanym paśmie, podbiciu niskich tonów i przełączanej fazie
- przedwzmacniacz stereofoniczny z regulacją barwy dźwięku
- selektor wejść z czterech różnych źródeł dźwięku
- wyjście sygnału dla aktywnego subwoofera
- sterowanie mikroprocesorowe (ATMEGA16/32)
- wbudowany zegar RTC
- pomiar temperatury wzmacniaczy, otoczenia etc (nie wiem co wybiorę, być może proste LM35 oraz popularne DS1820
- sterowanie RC5 (najważniejsze to głośność, włącz/wyłącz, źródło dźwięku, wyciszenie, ustawianie funkcji auto wyłączenia)
- funkcja auto włączenia po wykryciu sygnału na jednym specjalnym wejściu
- wyświetlacz LCD (nie wiem jeszcze o jakim rozmiarze)
- schludna, stosunkowo mała obudowa z przyjemnym rozmieszczeniem przycisków, duża gałka do regulacji głośności
Płytka selektora wejść została już wykonana, zdjęcia pokażę w wolnej chwili - mało czasu wolnego. Jednocześnie zamieszczę poszczególne schematy. Całość będzie składała się z modułów - małych płytek. Regulację głośności chcę wykonać łącząc mechanicznie silniczek elektryczny sterowany uP z potencjometrem tak aby było możliwe regulowanie głośności impulsatorem (pełniącego również inne funkcje) oraz zdalnie za pomocą potencjometru.
Czekam na sugestie, opinie co do tegoż przedsięwzięcia

Pozdrawiam
Cool? Ranking DIY