Ach te AVO aż łza się w oku kręci:D
Rady kolegów są super i stosując je na pewno rozwiążesz problem.
Dodam tylko, że prawdopodobnie masz prądnicę od MZ-TS. Oryginalne miały chyba 40W. Te od TS chyba 80W.
Jeżeli masz duży pobór prądu to, jak sugerowali koledzy masz ciągle zwarty wyłącznik prądu zwrotnego, który jest częścią ogranicznika prądu. Jest to jedna z kotwic regulatora wibracyjnego. Dziś takie regulatory nie są stosowane, tak jak prądnice - to historia jak i AVO.
Wyłącznik prądu zwrotnego działa jak dioda. Zapobiega przepływowi prądu od akumulatora do prądnicy, gdy napięcie na niej jest niższe niż na akumulatorze.
Opisywany przez kolegów rezystor jest jednym ze stopni (są aż 3) regulacji napięcia, więc to dalszy etap twojej pracy.
Moja rada jest taka. Kup regulator elektroniczny. Opanowanie starego, zużytego i pewnie rozregulowanego regulatora wibracyjnego graniczy z cudem!
Ważne jest aby był do Twojego układu połączeń prądnicy. Spotykane są dwa rodzaje połączeń uzwojenia wzbudzenia do szczotek prądnicy:
Wspólna masa. Tzw. Regulacja "plusem". Tranzystor regulacyjny PNP.
Wspólny plus. Tzw. Regulacja masą. Tranzystor regulacyjny NPN.
Nie wiem jak teraz ale dawniej regulatory elektroniczne zamiast opisywanego "wyłącznika prądu zwrotnego" miały zwykłą krzemową diodę. Lepiej ja wymienić na "Schotki" bo ma wyraźnie mniejsze napięcie przewodzenia i przez to mniejsze są straty, co przy bardzo napiętym bilansie mocy jest istotne.
I jeszcze jedna ważna sprawa. Prądnicy jest obojętne czy ma plus na masie czy minus! Sama będzie działać. Nie jest to jednak obojętne regulatorowi napięcia i reszcie instalacji! Prądnica wzbudza się od magnetyzmu szczątkowego i to od niego zależy polaryzacja napięcia! Miałem przypadki, że wzbudzała się odwrotnie od nominału! Plus na masę! Wtedy regulator wariował. Może u Ciebie występuje ten przypadek. Wystarczy na niepracującym silniku "nawrócić" ją na prawidłową drogę podłączając na ułamek sekundy regulacyjny koniec uzwojenia wzbudzenia do plusa akumulatora. Oczywiście dotyczy to Twojego układu połączeń.
Pozdrawiam życząc wiatru we włosach.