Jestem posiadaczem wzmacniacza Radmor FM5412. Uważam go za jeden z najlepszych wzmacniaczy polskiej konstrukcji. Niestety ma on pewne "niedoróbki" od strony elektronicznej. I tak między innymi końcówka mocy nie jest najlepiej wykonana. Objawia się to średnia jakością dźwięku i różnymi problemami. na przykład napięcie na wyjściach w stanie spoczynku jest różne na obydwu stopniach i do tego dość wysokie. Aby pozbyć się tych wad postanowiłem zaprojektować własną końcówkę mocy. Poniżej przedstawiam Wam jej schemat. Urządzenie wykonałem i sprawdziłem w praktyce. Niestety gdzieś zaginął mi plik z projektem płytki drukowanej, ale jak się spotkam z większym odzewem, to postaram się ponownie zrobić projekt na podstawie istniejącej płytki. Różnice względem starego układu są znaczne i na plus:
1. Napięcie na końcówkach w stanie spoczynku wynosi teraz u mnie okolo 20mV i jest jednkowe na obydwu kanałach
2. Po odłączeniu wtyczki z sygnałem wzmacniacz nie buczy, ani nie rozbiega się (tak było wcześniej), do tego nie słychać dosłownie żadnego szumu (wcześniej szumiał).
3. Jest znaczna poprawa dźwięku, szczególnie w paśmie niskich częstotliwości, i nie ma obecnie nieprzyjemnego "metalicznego" dźwięku.
Aha, płytka przeze mnie wykonana była przystosowana do gniazda pod starą końcówkę.
Być może niedługo przedstawię schemat zmodyfikowanego korektora do tego wzmacniacza.
Zamiast BD911/912 powinny być BDW93C - npn i BDW94C - pnp. Ewentualnie BDV64B - pnp i BDV65B - npn.
UWAGA!!! Na płytce jest kilka błędów - czytaj niżej.
1. Napięcie na końcówkach w stanie spoczynku wynosi teraz u mnie okolo 20mV i jest jednkowe na obydwu kanałach
2. Po odłączeniu wtyczki z sygnałem wzmacniacz nie buczy, ani nie rozbiega się (tak było wcześniej), do tego nie słychać dosłownie żadnego szumu (wcześniej szumiał).
3. Jest znaczna poprawa dźwięku, szczególnie w paśmie niskich częstotliwości, i nie ma obecnie nieprzyjemnego "metalicznego" dźwięku.
Aha, płytka przeze mnie wykonana była przystosowana do gniazda pod starą końcówkę.
Być może niedługo przedstawię schemat zmodyfikowanego korektora do tego wzmacniacza.
Zamiast BD911/912 powinny być BDW93C - npn i BDW94C - pnp. Ewentualnie BDV64B - pnp i BDV65B - npn.
UWAGA!!! Na płytce jest kilka błędów - czytaj niżej.
Fajne? Ranking DIY