logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zadbaj o swój laptop zanim wyjedziesz na wakacje

pseven 23 Cze 2010 11:19 2894 11
REKLAMA
  • Zadbaj o swój laptop zanim wyjedziesz na wakacjeBadania przeprowadzone przez kanadyjską firmę Absolute Software wykazują, że znaczny procent wszystkich kradzieży przenośnych komputerów odbywa się w prywatnych domach i mieszkaniach. W Wielkiej Brytanii ilość ta wynosi prawie jedną trzecią wszystkich kradzieży, bo aż 32%, we Francji 22%, w Stanach Zjednoczonych 18% i w Niemczech 17%. Kradzież przenośnego komputera wiąże się nie tylko z natychmiastową stratą finansową, ale i ryzykiem wykorzystania przechowywanych na nim informacji. Wraz z rosnącą ilością krytycznych danych, jakie wielu użytkowników przechowuje na dysku twardym komputera, rośnie ryzyko kradzieży tożsamości. Raport sporządzony przez producenta programów takich jak Computrace stanowi swoiste ostrzeżenie i apele do posiadaczy komputerów typu notebook, netbook, czy tablet o podjęcie dodatkowych działań w celu zabezpieczenia swojego sprzętu. Zabezpieczenia nie tylko od strony programowej, ale i fizycznej. Jako najprostsze rozwiązanie firma sugeruje umieszczenie i zamknięcie komputera w szafce, bądź sejfie. Dodatkowym zabezpieczeniem może być instalacja oprogramowania, które pozwoli na zdalne usunięcie krytycznych plików, bądź wyśledzenie bieżącej lokalizacji skradzionego sprzętu przy pomocy technologii GPS lub Wi-Fi. Apel firmy Absolute Software nabiera szczególnego znaczenia w związku z trwającym sezonem wakacyjnym.

Źródło:
    http://www.networkworld.com/news/2010/062110-32-of-laptop-thefts-happen.html

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2019. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8222591
    uberski
    Poziom 2  
    Ok, wszystko fajnie i pięknie, tylko niech mi ktoś powie jak mogę za pośrednictwem sieci wifi zlokalizować swój sprzęt?
  • #3 8222703
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    uberski napisał:
    Ok, wszystko fajnie i pięknie, tylko niech mi ktoś powie jak mogę za pośrednictwem sieci wifi zlokalizować swój sprzęt?

pi razy drzwi ;P będziesz wiedział gdzie mniej wiecej się znajduje laptop
  • REKLAMA
  • #4 8223208
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8224000
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 761
    można np napisać program (tak wiem Microsoft wolał by jednak aby użytkownicy tego nie robili) który z wbudowanego odbiornika gps (koszt 30zł , można go wbudować w wolne miejsce w obudowie i podłączyć pod jeden z portów usb , najlepiej jakimś konwerterem USB-rs232 tak aby nie było to widziane w systemie jako gps ale np myszka i tak otrzymane dane wysyłać w hwili znalezienia się w zasięgu sieci wi-fi lub gsm .
  • REKLAMA
  • #6 8225523
    hektor190
    Poziom 11  
    Na pewno widzieliście linki które mechanicznie chronią laptopa przed kradzieżą...

Natomiast słyszałem o programie który działa w tle i w momencie odcięcia zasilania "wypięcia wtyczki" włącza sygnał dźwiękowy.

To ma sens jeśli pracuję na laptopie w kawiarni (podpięty do sieci) i idę zamówić kawę. A ktoś próbuje to wykorzystać. (nie sądzę że poczeka aż komp łaskawie się wyłączy..
  • #7 8226411
    Maticool
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    A czy nie można by zastosować jakiegoś klucza sprzętowego w formie "kostki" do usb (nazwijmy to "Tokenem")? To by wymagało pewnej unifikacji od producentów sprzętu ale...

IDEA (gdybanie):
    Załóżmy każdy podzespół w naszym laptopie wymaga na poziomie sprzętowym kodu dostępu żeby w ogóle chciał działać. Kupuję laptopa dostaje "token" z zaprogramowanym zestawem kluczy do wszystkich podzespołów. Kupuje sobie nowy np. dysk i dostaję do niego nowy unikalny kod który wprowadzam do "tokena". A jeśli chodzi o ochronę danych na dysku, to zastosować jakieś szyfrowanie do którego potrzebne klucze też są na tokenie.

Złodziej kradnie laptopa bez "tokena" i nie ma praktycznie co z nim zrobić - nie sprzeda go na części bo nie ma kodu do żadnego z podzespołów, nie odzyska danych bo nie ma kluczy do szyfrowania.

Wiem, że istnieją podobne zabezpieczenia ale nie wiem czy działają na poziomie sprzętowym czy to tylko programowe rozwiązania. Może ktoś mógłby mnie oświecić...
  • #8 8226463
    halinka1125
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Witam
    Może też coś dorzucę;)
    Nie lepiej wykorzystać to co dał nam producent - hasła na BIOS, dyski twarde?Jeśli zastosujemy takie hasła to zdjęcie z Bios jest zazwyczaj dosyć utrudnione, a po rozparowaniu dysku i reszty notebooka dysk jest praktycznie bezużyteczny.
    Jeśli to za mało to można zastosować szyfrowanie Truecryptem, i dane są bezpieczne:D. Tyle że ta ostatnia opcja wymaga już chwili od nas...

Ale fakt producenci mogli by dawać do takiego sprzętu ze 3 klucze sprzętowe
    które czyniły by sprzęt bezużytecznym po ich usunięciu...

Aktualnie jedyne zabezpieczenie przed wędrówką każdego sprzętu to:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Kensington_Lock

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 8226526
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    W moim netbooku mam hasło na dysk twardy, oraz partycję zaszyfrowaną z AES256, wątpię że jakiś "złodziejaszek" mógłby się dostać do moich danych.

A ta cała technologia z wysyłaniem nawet położenia geograficznego niewiele nam da, bo co, pojedziemy po niego?
  • #10 8226560
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Ja zadbałem i sprzedałem. Problem z głowy.
    Nigdy więcej laptopów :)
  • #11 8228064
    hektor190
    Poziom 11  
    Sprawa kluczy i wszelkiego rodzaju zabezpieczeń jest problematyczna.
    Zauważmy ze zwykle są metody "odzyskiwania haseł" czy kodów itp.

Co prawda można by to rozwiązać jakoś ale trzeba wiedzieć że jeśli coś się dało zaszyfrować to da się to odszyfrować (pytanie jakim kosztem).
    Najlepsze są szyfry gdzie hasło nie jest nigdzie przechowywane. Podanie hasła podaje "szyfr/metode" deszyfrowania. Bez klucza nie ma innego wyjścia. Oprócz żmudnego łamania kodu..

Druga sprawa to taka że gdyby wszyscy mieli porządne zabezpieczenia - kradzież laptopa byłaby nie opłacalna bo nie dałoby się z nim nic zrobić.
  • #12 8228088
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 2019
    Cytat:
    uberski napisał:

to sobie autor tłumaczenia tak dziwnie przetłumaczył/dopisał :lol: bo w źródle nic niema o wi-fi i gps tylko ogólnie "o zdalnym usuwaniu albo wyśledzeniu"

Nic bardziej mylnego. Dziennikarz korzysta również z posiłkowych źródeł zewnętrznych. Nie omieszkałem zapoznać się z ofertą firmy Absolute Software, odpowiedzialnej za raport.

Dla zainteresowanych:
    http://www.absolute.com/en/products/computrace/features.aspx
    http://www.viddler.com/simple_on_site/c794cc1c

"Use GPS or Wi-Fi technology to track your assets on an internet map. Build pre-defined areas (geofences) and apply rules and receive alerts if a device strays outside of the fenced area."

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zabezpieczeń laptopów przed kradzieżą, zwracając uwagę na statystyki dotyczące kradzieży przenośnych komputerów w różnych krajach. Użytkownicy dzielili się pomysłami na zabezpieczenia, takie jak programy do lokalizacji sprzętu, hasła BIOS, szyfrowanie danych (np. TrueCrypt) oraz mechaniczne blokady (Kensington Lock). Proponowano również zastosowanie kluczy sprzętowych w formie tokenów, które uniemożliwiłyby działanie laptopa bez odpowiedniego kodu. Wskazano na znaczenie zabezpieczeń zarówno programowych, jak i fizycznych, oraz na rosnące ryzyko kradzieży tożsamości związane z utratą danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA