logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie przed kradzieżą komputera stacjonarnego

Cirmius 14 Wrz 2018 20:14 2058 7
REKLAMA
  • #1 17440634
    Cirmius
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam!

Z góry przepraszam, jeśli to zły dział, bo moje zapytanie jest dość ogólne. W jaki sposób mogę zabezpieczyć komputer stacjonarny przed kradzieżą? Pytam, ponieważ lwia część tych pytań pada po fakcie, a ja wolałbym jednak przed tym faktem ochronić sprzęt :)

Osobiście przeszukując internet spotkałem się tylko z kłódkami i linkami zabezpieczającymi, ale są one głównie do laptopów i na dłuższą metę chyba są bez sensu. Znalazłem również program o nazwie Prey Project.
  • REKLAMA
  • #2 17440660
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    W jakim sensie chcesz go zabezpieczyć? Przykręcić śrubami do podłogi, zamknąć obudowę, czy zabezpieczyć same dane przed kradzieżą?
  • REKLAMA
  • #3 17440668
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 17440678
    Cirmius
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    yogi009 napisał:
    W jakim sensie chcesz go zabezpieczyć? Przykręcić śrubami do podłogi, zamknąć obudowę, czy zabezpieczyć same dane przed kradzieżą?

Bardzo dobre pytanie.

Śruby da się odkręcić :P Zamknięcie obudowy wydaje mi się, że też łatwo ominąć; a hdd to nie jedyny podzespół, na jakim mi zależy, bo nie stać mnie też na nowy procesor czy kartę. Pisząc ten temat raczej myślałem o czymś, co ułatwi lokalizację sprzętu, bo to najskuteczniejsza metoda.

Christophorus napisał:
    Osobiście skłaniał bym się ku zabezpieczeniu typu mała kłódka i linka stalowa. Niektóre obudowy stacjonarnych komputerów w tylnej części mają możliwość założenia tego rodzaju zabezpieczenia. Ewentualnie prosty alarm oparty o wyłącznik krańcowy reagujący na podniesienie obudowy komputera (monitora) i włączający sygnał dźwiękowy. Zabezpieczenie programem może okazać się niewystarczające jeśli ktoś sformatuje (wyzeruje) dysk komputera po kradzieży.

Mógłbym prosić o pokazanie takich alarmów i kłódek do obudowy? A linki nie miałbym szczerze mówiąc do czego przyczepić, chyba że do kaloryfera.
  • REKLAMA
  • #5 17440699
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Dysk mozna wyrzucic lub wyczyscic i juz nie ma zabezpieczenia. To samo z alarmami, gps'ami itp.
  • #6 17440706
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Kolego, najlepiej metalowa szafka, wstawisz do niej jednostkę centralną, zamykasz na klucz i powinno wystarczyć. Trzeba tylko zadbać o otwory wentylacyjne.
  • #7 17440741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17440994
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Za bardzo ogólne to pytanie. Co to za komputer? W domu, w firmie, w kawiarence? Ile wart jest komputer obecnie? Co z danymi na dysku?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne metody zabezpieczenia komputerów stacjonarnych przed kradzieżą. Użytkownicy sugerowali zastosowanie kłódek i stalowych linek, które można przymocować do obudowy, a także alarmów opartych na wyłącznikach krańcowych, które uruchamiają sygnał dźwiękowy w przypadku podniesienia obudowy. Zwrócono uwagę na ograniczenia tych rozwiązań, takie jak łatwość ich obejścia przez złodziei. Proponowano również przechowywanie jednostki centralnej w metalowej szafce z zamkiem oraz lokalizację sprzętu za pomocą oprogramowania, takiego jak Prey Project. Wskazano, że zabezpieczenia fizyczne mogą być bardziej skuteczne w zniechęcaniu potencjalnych złodziei.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA