logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa bazy Panasonic KX-TG6411PD uszkodzonej po burzy - czy warto?

birband 18 Lip 2010 13:40 3219 2
REKLAMA
  • #1 8304358
    birband
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Witam!
    Mam kolejny telefon uszkodzony przez burzę. Już nie nadążam z wymianą. Proszę o jak jakąś rade czy jest możliwość naprawy takiego telefonu. Niestety nie wiem czy uderzenie poszło po linii czy po zasilaniu, choć nic innego w domu nie wysiadło. Wiem tylko, że uszkodzona jest baza. Nie ładuje słuchawki i słuchawka nie łączy się z bazą.
    Czy może lepiej od razu walnąć tym do kosza na śmieci.
    Czy istnieje jakaś możliwość, wymuszenia na TP S.A aby przełożyli linię z napowietrznej na podziemną lub w jakiś inny sposób dokonali zabezpieczenia.
    Pozdrawiam!
    Antoni
  • REKLAMA
  • #2 8304760
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1235
    birband napisał:
    Mam kolejny telefon uszkodzony przez burzę.

Jedyne rozwiązanie to zabezpieczyć swoją część przyłącza instalując tzw "Ochronnik abonencki".
    To niewielki element, który włącza się pomiędzy zewnętrzną linię telefoniczną a wewnętrzną sieć w mieszkaniu rozprowadzającą sygnał telefoniczny.
    Wewnątrz jest kilka elementów (wartstory, iskierniki gazowane itp), których zadaniem jest przejęcie przepięcia i zamknięcie odwodu do ziemi.
    Najważniejszym elementem całości jest więc dobre uziemienie.

Przy niewielkich energiach wyładowania urządzenie zabezpiecza odbiorniki (telefon, telefaks, modem internetu) w mieszkaniu, Przy dużym wyładowaniu samo ulega zniszczeniu chroniąc resztę.
    Oczywistym warunkiem poprawnego działania jest oczywiście dobre uziemienie.
  • #3 8364533
    TurboNitro
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ten sam model, ten sam problem. U mnie wystarczyło wymienić zasilacz, ale nie wiem, czy u ciebie będzie tak samo.
REKLAMA