logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć stycznik do pompy hydroforu 1000W z wyłącznikiem ciśnieniowym?

CubaCiechanów 06 Paź 2010 15:29 4349 8
  • #1 8589811
    CubaCiechanów
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam kolegów.
    Posiadam przy moim domu studnię, z której będę czerpał wodę pitna. Mam założoną instalację hydrauliczną, w której znajduję się zbiornik hydroforowy 150l, pompa o mocy 1000W, wyłącznik ciśnieniowy. Obwód pompy zabezpieczony jest wyłącznikiem RCD z modułem nadprądowym 16A firmy Moeller. Problem polega na podłączeniu tej pompy przez wyłącznik ciśnieniowy i stycznik. Obecnie jest tak, że przewód zasilający jest przyłączony do ciśnieniowego, przewód PE i N są złączone, a L jest rozłączany przez ciśnieniowy. Nie jest to dobre rozwiązanie dlatego chcę zainstalować w tym obwodzie stycznik, tylko jak?
  • #2 8589998
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Witam!

Złączenie przewodu PE i N powoduje zadziałanie wyłącznika różnicowoprądowego., czyli uniemożliwia uruchomienie w tym przypadku silnika pompy. Jeżeli takie zadziałanie nie następuje to być może wyłącznik RCD jest niesprawny, albo przewód PE nie jest przyłączony do szyny PE w rozdzielni.
    Obowiązuje zasada,by nie łączyć ponownie żył PE i N raz rozdzielonych.
    Ponadto w przypadku gdy pompa jest przyłączona do sieci w sposób trwały (bez udziału gniazda) wyłącznik RCD w jej obwodzie nie jest wymagany.

Jeżeli chcesz zamontować stycznik to należy go wpiąć w miejsce pompy. Należy sprawdzić również czy silnik wyposażony jest w wyłączniki termiczne umieszczone w uzwojeniach. Jeżeli tak to również wskazane jest je wykorzystać włączając je szeregowo w obwód cewki stycznika.
    Dobrze było by również zastosować oddzielne zabezpieczenie w obwodzie sterowniczym.
  • #3 8590111
    CubaCiechanów
    Poziom 10  
    Może nie sprecyzowałem w 100%-ach mojej wypowiedzi, przewód PE łączy się w puszce ciśnieniowego z przewodem PE dochodzącym po pompy i analogicznie przewód N z przewodem N, także nie są ze sobą połączone. Wyłącznik RCD jest założony ponieważ pompa jest połączona przez gniazdo 16A. Jeżeli chodzi o "termik" to jest w pompie (dlatego o niego nie pytam). Jeżeli będzie taka konieczność to zabezpieczę obwód sterowniczy. Jeżeli któryś z kolegów będzie tak miły i narysuje mi schemat połączeń to będę bardzo wdzięczy. Wartość zabezpieczenia obwody sterowniczego oczywiście B4 lub B6 (poprawcie koledzy jeśli się mylę)
  • #4 8591075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8592533
    CubaCiechanów
    Poziom 10  
    Wcześniej była tam zastosowana pompa z silnikiem 3-fazowym, która była zabezpieczona termikiem, stycznikiem, czujnikiem zaniku fazy. Po jej demontażu i założeniu silnika 1-fazowego jest tak jak opisałem wyżej. Może i jest to rozwiązanie stosowane masowo i nie jest złe, ale wolał bym wykonać to w pełni profesjonalnie. Podczas włączania i rozłączania pompy na stykach wyłącznika pojawiają się iskry i dlatego chcę temu zapobiec. Oczywiście styki wyłącznika są przeze mnie czyszczone co jakiś czas.
  • #6 8592784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8592993
    CubaCiechanów
    Poziom 10  
    Brawo!
  • Pomocny post
    #8 8593159
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8593177
    CubaCiechanów
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo. Ja wiem jak to zrobić, chciałem być po prostu pewny! Dzięki.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu pompy hydroforowej 1000W z wyłącznikiem ciśnieniowym i stycznikiem. Wskazuje, że obecne połączenie przewodów PE i N może powodować zadziałanie wyłącznika RCD, co uniemożliwia uruchomienie pompy. Użytkownik planuje zainstalować stycznik, aby poprawić bezpieczeństwo i uniknąć iskrzenia na stykach wyłącznika. W dyskusji podano, że stycznik powinien być wpięty w obwód pompy, a także zasugerowano, aby sprawdzić, czy silnik pompy ma wbudowane wyłączniki termiczne. Użytkownik otrzymał również wskazówki dotyczące doboru stycznika oraz podłączenia obwodu sterowniczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA