logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra II G - parowanie szyb, wymiana filtra pyłkowego nie pomogła

robert3331 29 Paź 2010 22:52 27525 18
REKLAMA
  • #1 8679668
    robert3331
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam kolejny problem.Strasznie parują mi szyby, z tyłu to dosłownie cieknie po nich woda. wymieniłem już filtr pyłkowy i niema żadnej poprawy.Jaka może być tego przyczyna i jak mogę to naprawić.
  • REKLAMA
  • #2 8679688
    hakers_95
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Sprawdź czy nie masz wody pod dywanikami, w bagażniku to samo... Dodatkowy są specjalne płyny do mycia szyb, zapobiegające parowaniu szyb...
  • #3 8679738
    Basdoctor
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Jeśli będziesz miał wilgotne dywaniki mimo że nie padało, to sprawdź szczelność połączeń instalacji spryskiwacza tylnej szyby.
  • #4 8679821
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3914
    No i cyrkulację wewnętrzną wyłącz
  • REKLAMA
  • #5 8679935
    Juras1844
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Sprawdź czy płyn chłodniczy nie ubywa może być przyczyną że niewidoczna para wlatuje do wnętrza samochodu gdzieś z komory silnika lub z nagrzewnicy .Chociaż raczej by był wyczuwalny zapach glikolu słodkawy posmak w ustach.Albo używasz jakiś zapach zakładany na kratkę powietrza i to on jest winny tej sytuacji bo kto wie z czego oni dziś to robią.Nie stosuj zamkniętego obiegu powietrza tylko zawsze niech pobiera z zewnątrz.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze jedna opcja czasem garaż do twojego autka nie jest cały metalowy bo w takim garażu auto nigdy nie schnie zmiany temperatur i inne warunki atmosferyczne mają wpływ że auto jest zawilżone dlatego moje cały rok pod chmurką.No i kiedyś trafiłem na taki płyn do spryskiwacza że szyby parowały a w środku nie szło oddychać jakiś bubel to był z marketu.
  • REKLAMA
  • #6 8689856
    blurow
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    SPRAWDZ!!! KLAPĘ OBIEGU WEWN. zdejmij schowek i obserwuj jak klikniesz,padały silniczki i może być zablok
  • #8 8704808
    jarek245
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    przeciez pisal ze wymienil.
  • #9 8704820
    OldRadioAmator
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    blurow napisał:
    SPRAWDZ!!! KLAPĘ OBIEGU WEWN. zdejmij schowek i obserwuj jak klikniesz,padały silniczki i może być zablok

Jeżeli nie ma wilgoci,to - to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna parowania.
  • #10 8707233
    TOMASZJAR76
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W tym modelu często pada silnik obiegu wewnętrznego.Po demontażu schowka z prawej strony można sprawdzić włączając guzikiem obieg wew czy klapa się porusza nad silnikiem wentylatora .Silnik nastawczy najczęściej pada w pozycji obiegu wewnętrznego.Możesz zablokować tą klapę albo wymienić silnik na nowy. Żeby było bardziej ciekawie są dwa albo trzy wersje tego silnika, wiec szukając nowego dobrze mieć stary w reku.
  • #11 8727628
    sputnik1
    Poziom 16  
    Ocena: 113
    Obieg wewnętrzny pada to fakt, problem tego obiegu jest nieco bardziej złożony niż padający silniczek w nim, bo tak na dobrą sprawe sam silnik raczej nie pada, problem tkwi gdzieś w systemie sterowania nim (czasy zasilania przy jego pracach), ale oczywiście sprawdź to najpierw (nawet bez odkręcania schowka słychać czy chodzi).
    Ja mam inna propozycje: otwórz sobie zaślepkę na numer vin podnieś gąbkę i zobacz czy niemasz mokrej podłogi.
  • #12 8744152
    vito998
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    kolego a nie masz tego autka czasem sprowadzonego z zagranicy??
  • #13 8758510
    robert3331
    Poziom 10  
    tak jest sprowadzone z belgii. a czy to ma jakieś znaczenie jeśli tak to co mam zrobić

Dodano po 12 [minuty]:

silniczek sprawdzałem chodzi,wilgoci nie ma. Może jeszcze dodam,że przednia szyba jest ok leje mi się woda po tylnych szybach (ostatnio jechał z nami kumpel który trochę przybalował dzień wcześniej i był wystraszony że ma takie wydalanie,parowanie:D)
  • REKLAMA
  • #14 8983902
    robert3331
    Poziom 10  
    nic nie pomaga już szlak mnie trafia a one dalej parują...
  • #15 8984968
    doctor81
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    "Dywaniki" masz gumowe?Jeśli od spodu są zroszone to masz wodę w aucie.Wystarczy,że mata wygłuszająca nasiąknie i będzie parowało.Posprawdzaj pod tapicerką podłogi.Jeszcze we wnęce na zapas możesz mieć "basen" :-)
  • #16 8985112
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Kolego warto jeszcze sprawdzić odpływy wody z karoserii, oraz wylotowe kratki wentylacyjne. Jeżeli są zapchane efekt będzie taki jakbyś miał zamknięty obieg powietrza.
  • #17 9014422
    marco789
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Autko z gazem? Jak tak to jaka butla?
  • #18 9347459
    goral777
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Kolego sprawdź czy płynu chłodniczego ci nie ubywa, jeśli tak to może być przyczyna w nagrzewnicy. Może być pęknięta.
  • #19 20899303
    karzuk
    Poziom 12  
    Ocena: 4

Ten typ tak ma. W rodzinie są 3 Astry II i wszystkie zaparowują. Pomaga włączenie klimatyzacji. Mam teorię, że woda się dostaje przez otwory na dachu do mocowania relingów. Nie jest to problem filtra kabinowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z parowaniem szyb w Oplu Astrze II G, mimo wymiany filtra pyłkowego. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak obecność wody pod dywanikami, nieszczelności w instalacji spryskiwacza, problemy z silnikiem obiegu wewnętrznego, a także zatykanie odpływów wody. Wskazówki obejmują sprawdzenie wilgotności dywaników, stanu płynu chłodniczego oraz działania klimatyzacji, która może pomóc w redukcji parowania. Użytkownik potwierdza, że auto jest sprowadzone z Belgii i nie ma widocznej wilgoci, jednak problem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA