logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia - nadmierny pobór prądu z akumulatora w zimne dni

adames80 29 Wrz 2004 12:14 5238 32
  • #1 881622
    adames80
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    w skodzie felicji z akumulatora jest pobierany zbyt duzy prad co powduje przewaznie w zimne dni ,ze gdy auto postoi przez jakis czas nie da sie pozniej odpalic samochodu z powodu wyczerpanego akumulatora,dlaczego akumulator sie wyczerpuje moze ktos mial podobna usterke?
  • #2 881646
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Na razie to tylko teoria. Skąd wiesz, że jest pobierany duży prąd i jaką wartość ma ten ten duży prąd? Jasne, że nie jest to normalne ale bez przyrządów ciężko cokolwiek stwierdzić. Może akumulator powinien już przejść do historii? Albo instalacja jest gdzieś przetarta. Ale jeśli tak to należy czymprędzej wykryć uszkodzenie albo nie garażować i jeździć w asyscie pojazdu strażackiego.
  • #3 881776
    mamuska
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Radziłabym sprawdzić czy masz jeszcze w celach akumulatora elektrolit w razie nie wlej wody destylowanej i ładuj przez dobę .A akumulator zazwyczaj dostaje w dupe jak często stoi gdy są duże mrozy a twój już jest widocznie nie dobry czas na nowy ale pierw sprawdz cele.A tak właściwie to radziłabym w zime rano i wieczorem go odpalać jak nie chcesz mieć problemu :)
  • #4 881848
    adames80
    Poziom 18  
    skoro samochod stoi i po jakims czasie nie chce zapalic bo sie wyczerpal akumulator ,ktory jest nowy to chyba jest pobierana z akumulatora eneregia tylko nie wiem dlaczego i jak usunac ta usterke?
  • #5 881859
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Zechciej sam sobie pomóc. Kto i co może ci poradzić skoro o faktach nie chcesz pisać. Pomierz napięcia , prądy i obserwuj inne objawy z tym związane. Przyczyn może być kilka i to jednocześnie. Otym , że akumulator nowy dowiedzieliśmy się z drugiego postu (a może nie nowy tylko inny?). A poza tym jeśli nie masz warunków do podjęcia pomiarów to zwyczajnie trzeba pojechać do kogoś, kto nimi dysponuje. Kosztować może dopiero naprawa. Chyba nikt z tego forum nie zajmuje się wróżbiarstwem.
  • #6 881873
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    - czy sie nie swieci caly czas lampka oswietlenia bagaznika,
    - odlacz na probe radio,
    - czy nie jezdzisz z zalaczonym ogrzewaniem tylnej szyby?
  • #7 881875
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 883735
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    jedi napisał:
    w skodzie felicji z akumulatora jest pobierany zbyt duzy prad co powduje przewaznie w zimne dni ,ze gdy auto postoi przez jakis czas nie da się pozniej odpalic samochodu z powodu wyczerpanego akumulatora,dlaczego akumulator się wyczerpuje moze ktos mial podobna usterke?

Witam.
    Przy niskich temperaturach (czytaj ok -15 - 20 C) zmniejsza się pojemność akumulatora, i gdy jest on słabo naładowany możesz mieć takie właśnie objawy, natomiast co Ci wyczerpuje akumulator na postoju musisz sam pokombinować jaki odbiornik masz włączony i czerpie Ci prąd.
    np. klapa bagażnika niedomknięta, lampka oświetlenia wnętrza, radio, ogrzewanie tylnej szyby, zapalniczka :?:
    Może na krótkich odcinkach jeździsz i alternator słabo Ci doładowuje, może być walnięty regulator napięcia, a niekoniecznie musi Ci palić kontrolka ładowania.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #9 883758
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    tak jak ktoś pisał odłącz kleme i podłącz amperomierz. prąd powinien płynąć hm... żaden. dla przykładu u mnie amperomierz pokazuje 0,01A, a przyczyną kłopotów była malutka dziurka w spodzie przez którą uciekał kwas.
  • #10 884176
    boguszek
    Poziom 12  
    Witam...
    W zasadzie to na pytanie które zadałeś sam sobie odpowiedziałeś.... Akumulator się wyczerpuje, ponieważ pobierany jest z niego zbyt duży prąd... Jakbyś napisał coś więcej byłoby prościej Ci pomóc, ale bez szczegółów można się tylko domyślać... U mnie np. akumulator się razładowywał z powodu braku ładowania (wytarte szczotki na alternatorze)...
    Wydaje mi sie pozatym, że gdzieś już na forum widziałem podobne tematy więc mógłbyś trochę poszukać...
  • #11 888582
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    TAk no to teraz moje 3 gorsze . Załatw sobie amperomierz i wepnij go między akumulator a instalke . Jeśli idzie jakiś prąd idziesz do skrzynki z bezpiecznikami i wyciągasz po kolei i spawdzasz amperomierz . Kiedy prąd przestanie płynąć weź opis i spawdz co to było i szukaj w tym obwodzie . Jeśli masz wzmacniacz w aucie spawdź czy to nie jego robota , miałem dwa przypadki ze padł wzmacniacz i pobierał prąd .
    Pozdrawim
  • #12 889180
    adames80
    Poziom 18  
    właśnie sprawdzałem prąd w skodzie i wynosi 35mA
  • #13 890451
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    A sprawdziłeś też prąd na włączonym alarmie ?? Czasami one potrafia robic cuda . Zostaw auto w ttakim stanie jak zostawiasz na noc zawsze . A podaj jeszcze napięcie na instalacji po odpaleniu silnika .
    POzdro w sumie 35mA to nie tak duzo .
    Pozdro
  • #14 891857
    pstk1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Miałem podobny problem w swoim fordzie focusie. Nawalił mi kabel doprowadzający prąd do rozrusznika (+). Należałoby sprawdzić jego stan. A jeśli chodzi o zwarcie (jeśli jesteś święcie przekonany, że to to, musisz psrawdzić sam rozrusznik, ponieważ on pobiera bardzo dużo mocy i jeśli jest w nim zwarcie, to może doprowadzać do rozładowania akumulatora.
  • #15 892973
    jacq
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    W sumie należało by zapytać ile to jest "jakiś czas" i o jakiej temperaturze mówimy, fajnie gdybyś napisał jaki masz akku (mam na myśli firmę bo parametry zakładam, ze zostały prawidłowo dobrane). Ja (a właściwie mój ojciec) ma (nie)szczęście posiadania w vw polo akumulatora pewnej polskiej taniej firmy na J.... No to się w głowie po prostu nie mieści... 2 noce na mrozie w okolicach -18st.C potrafią uniemożliwić rozruch auta a z reklamacją są problemy. No wiec?
    pozdro
  • #16 893043
    Kapusta
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Kończy się na "x"? Potwierdzam, kompletny szajs. Reklamacji nie uznają, mimo, że do gwarancji wbili nr. rej. auta i pomierzone przez nich napięcie ładowania. Utracił pojemność w okresie gwarancji (2 lata :lol: ) tak, że co 3 dni musiałem ładować, a wkrótce wyrzuciłem.
  • #17 893591
    jacq
    Poziom 22  
    Dokładnie, kończy się na "x", tandeta maxymalna, oszczędni płacą dwa razy. U mnie te objawy były już pierwszej zimy czyli jakiś miesiąc - dwa po zakupie. A mówiłem "ojciec kup centrę, exide'a albo vartę" a on przyjechał dumny z tekstem "patrz jak tanio akumulator kupiłem, 2 lata gwarancji" :twisted: . Słów brak...
  • #18 904160
    adames80
    Poziom 18  
    podejrzewam ze to uklad do regulacji pradu ladowania akumulatora sie uszkodzil bo przy wyzszych obrotach swiatla mocniej swieca.
  • #20 918509
    adames80
    Poziom 18  
    zmierzylem napiecie na akumulatorze przy wlaczonym silniku i strasznie jest niestabilny wynik z zakresu od 0 do 14 V dlaczego?
  • #21 918528
    jacq
    Poziom 22  
    napięcie na akumulatorze w zakresie od 0 do 14?? praktycznie niemożliwe, powtórz pomiar porządnie dociskając końcówki miernika do zacisków akku lub używając sprawnego miernika. nawet gdyby regulator napięcia był do d... napięcie na akku nie spadło by do 0. Napięcie na akumulatorze przy uruchomionym silniku powinno być w okolicach 14.2, 14.4 V.
  • #22 918746
    adames80
    Poziom 18  
    nie wiem czy to wada miernika czy co ale dopiero po rozgrzaniu silnika sie pomiar ustabilizowal na 14 z hakiem juz nieistotne.

Chcialem sie dowiedziec jak sprawdzic czy dobrze jest ladowany akumulator tak kroko po kroku bo jestem laikiem jesli chodzi o elektrotechnike samochodu:)
  • #23 918986
    irreligious
    Poziom 12  
    Podłączasz miernik i obserwujesz wskazania:
    1- zaraz po odpaleniu(bez dodania gazu)
    2- na wysokich obrotach
    3- przy włączonych urządzeniach "prądorzernych" - światła drogowe, ogrzewanie tylnej szyby, dmuchawa, wentylator chłodnicy
    ... i kombinacje powyższych....
    wskazania powinny być około 14,4 - zawsze!
  • #24 960504
    adames80
    Poziom 18  
    Witajcie!

Po wylaczeniu silnika napiecie akumulatora wynosi 12.56V ,przy 12.30V juz nie zapala.

Po uruchomieniu silnika bez gazu miernik pokazuje 14.04V
    Po wlaczeniu swiatel mijania napiecie spada do okolo 13V a po wlaczeniu dmuchawy ,dlugich swiatel oraz kierunkowskazów napiecie spada do 12V

Czy to oznacza ze cos jest nie tak z ladowaniem akumulatora??alternator do wymiany???
  • #25 960859
    irreligious
    Poziom 12  
    Napięcie "spoczynkowe" jest stosunkowo mało istotne, o sprawności akusa świadczy jego napięcie podczas obciążenia. Rozrusznik obniża z 12V na ok 6-9 V, są też specjalne urządzenia oporowe do badania tego spadku, ważny jest także czas jaki może akumulator utrzymać takie napięcice pod obciążeniem. Napięcie 13V zaraz po zgaszeniu silnika to normalka, poniewarz jest to "pozostałość" po ładowaniu... A jeżeli podczas pracy alternatora (silnika) na włączonych urządzeniach napięcie potrafi spaść do 12V to coś tu nie gra i radzę przyjrzeć się przewodom między akusem, rozrusznikiem i alternatorem, oraz masą od akusa-równierz masą na silnik...(odkręcić, poczyścić etc...-oczywiście na odłączonym akusie!!!!, klemy jeszcze ładnie wyszorować...) a jak to nic nie da to zozstaje już tylko przyjrzeć się alternatorowi........
  • #26 992090
    Patras
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wiatm. Jeśli chodzi o Felicję to proszę mi wierzyć nie jest Pan odosobniony. Jednakże jak dobrze zauważył mój przedmówca należy sprawdzić po pierwsze sam regulator i szczotki. Po wyjęciu regulatora palcem sprawdzi Pan komutator gdyż jeśli ma on doliny to oznacza że szczotki się wieszają. Rownież bardzo dużą rolę odgrywają klemy. Muszą być nieskazitelnie czyste. Co do wartości napięcia to powinno się wachać między 13,4 przy pełnym obciążeniu a 14 z hakiem bez. Pozdrawiam
  • #27 1004841
    adames80
    Poziom 18  
    Na niskich obrotach (bez dodania gazu) na nowym akumulatorze i przy pelnym obiazeniu(dmuchawa ,swiatla dlugie i mijania ,ogrzewanie szyb itd)
    miernik wskazuje 12V natomiast jak dodam gazu to napiecie jest okolo 14V czyli przy wyzszych obrotach akumulator jest ladowany.Czy tak moze byc??Wlasciwie jak sie jezdzi samochodem to te obroty sa zwiekszone wiec akumulator bedzie ladowany.Czy na niskich oborotach akumulator nie musi byc ladowany??
  • #28 1004866
    jacq
    Poziom 22  
    moim skromnym zdaniem regulator napięcia do wymiany, to nie jest maluch z prądnicą że nie ładuje na wolnych obrotach. u mojego ojca w polówce '94 nawet przy pełnym obciążeniu na wolnych obrotach napiecie na akku utrzymuje się powyżej 14V, a bez obciążenia niezależnie od obrotów nie przekracza 14.4V, w ogóle obroty nie mają wpływu na napięcie ładowania, jest ono bardzo stabilne.
  • #29 1037398
    dedeks
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Polowka to Polowka, a w Feli faktycznie jest tak, ze gdy na biegu jalowym masz wlaczone swiatla mijanie i jeszcze cos w miare pradozernego (np. swiatla STOP, np. ogrzewanie szyby, np. dmuchawa na III-IV, np. wentylator chlodnicy) to nie ma lub jest bardzo slabe ladowanie. Dopiero gdzies od 1000rpm altek zaczyna porzadnie dawac prad.
  • #30 1037615
    jacq
    Poziom 22  
    Drogą dedukcji wykombinowałem, że skoro w Feli siedzi silnik VW to altek pewnie też i problemów z ładowaniem być nie powinno (tym bardziej, że w Polo mam mniejszy silnik), ale ludzką rzeczą jest się mylić jak widać...

Podsumowanie tematu

✨ W Skodzie Felicia pojawia się problem nadmiernego poboru prądu z akumulatora, szczególnie w zimne dni, co prowadzi do rozładowania akumulatora i trudności z uruchomieniem silnika po postoju. Przyczyną może być kilka czynników: uszkodzona instalacja elektryczna (przetarcia, zwarcia), wadliwy regulator napięcia, zużyte szczotki alternatora, niewłaściwe ładowanie akumulatora, niedomknięta klapa bagażnika lub pozostawione włączone odbiorniki prądu (radio, alarm, oświetlenie bagażnika, ogrzewanie tylnej szyby). Zaleca się pomiar prądu upływu (poboru prądu spoczynkowego) amperomierzem, który w normalnych warunkach powinien wynosić około 30-35 mA. Warto sprawdzić stan elektrolitu w akumulatorze i jego napięcie spoczynkowe (około 12,5 V) oraz napięcie ładowania podczas pracy silnika, które powinno utrzymywać się stabilnie w granicach 13,4-14,4 V niezależnie od obrotów silnika. Spadki napięcia do 12 V przy obciążeniu wskazują na problemy z alternatorem, regulatorem napięcia lub połączeniami masowymi i plusowymi. W Felicii z silnikiem 1.3 stosowany jest specyficzny czeski alternator, który może mieć typowe usterki, takie jak poluzowane śruby mocujące prostownik, uszkodzone diody lub regulator napięcia. Wymiana regulatora i dokładne oczyszczenie zacisków oraz mas może rozwiązać problem. Niektóre akumulatory tanich marek (kończące się na "x") wykazują szybkie utraty pojemności w niskich temperaturach, co również pogarsza sytuację. Wskazane jest regularne uruchamianie auta w zimie oraz kontrola i ewentualna wymiana akumulatora na markowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA