Witam,
Przedstawiam kolejną konstrukcję lampową czyli lampowy przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją RIAA. Obudowa i wygląd zewnętrzny zbliżone do wzmacniacza lampowego którego wykonałem stosunkowo niedawno Link . Konstrukcja oparta o jedną lampę ECC83 w każdym kanale. Podczas prac pojawiły się problemy z przydźwiękiem 50Hz pochodzącym od zasilania obwodów żarzenia lamp - symetryzacja żarzenia pomogła jednak nadal był słyszalny dość znaczny przydźwięk. Dopiero zaekranowanie lamp pomogło i układ stał sie zdatny do odsłuchu. Według mnie przedwzmacniacz spisuje sie dobrze. Korekcja RIAA jest realizowana w sposób bierny. Układ posiada niewielkie wzmocnienie jednak wystarcza ono do wysterowania wzmacniacza. Dodałem kondensatory elektrolityczne bocznikujące rezystory katodowe dzięki czemu wzrosło wzmocnienie i przydźwięk z żarzenia również zmalał. W tym momencie przedwzmacniacz stoi na wzmacniaczu lampowym bo niestety moja komoda jest zbyt wąska aby pomieścić gramofon, wzmacniacz i przedwzmacniacz obok siebie - niestety zdaję sobie sprawę, że to nie pomaga przedwzmacniaczowi w pracy (przydźwięk od transformatora zas. wzmacniacza) ale póki co nie mam innego pomysłu. Poniżej kilka fotek i schemat.
R1= 47Kohm R7= 820Kohm C3= 22nF 400V
R2-3= 220Kohm R8= 27Kohm C4= 10nF 100V
R4-5= 2.2Kohm C5= 3.3nF 100V
R6= 1Mohm C2= 100nF 400V V1= ECC83
Schemat przewijał się już kilkakrotnie ale nie cieszył się dobrymi opiniami - małe wzmocnienie, brumienie itd. Dlatego spróbowałem go wykonać i nie jest tak źle jak piszą
Poniżej próbka dzwięku:
PS. Czy zmniejszenie rezystora katodowego pozwoli wycisnąć jeszcze troszkę wzmocnienia ? Przynajmniej tak z karty wynika
PS. Jak można dokonać korekcji średnicy tzn. podbić ją ?
Fajne? Ranking DIY