logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interkom do buggy w kaskach

33a 08 Sty 2011 11:20 10122 15
REKLAMA
  • Interkom do buggy w kaskach

Witam chciałbym zaprezentować interkom który słuzy mi do porozumiewanie się z w trakcie jazdy buggy ale myślę że można go wykorzystać do motoru.Projekt powstał około pół roku temu.

Interkom zbudowany jest ze starego wzmacniacza stereo z głośników komputerowych firmy samsung i dwóch przedwzmacniaczy.Duzym plusem układu jest to że osoby jadące rozmawiają w systemie full dupleks czyli obie osoby mogą mówić jednocześnie.Dzieje się tak dzięki połączeniu wejścia pierwszego z wyjściem drugim i na odwrót.Wejście pierwsze idzie kablem do mikrofonu w kasku a wzmocniony sygnał będziemy słyszeć na wyjściu pierwszym w drugim kasku.

Interkom do buggy w kaskach Interkom do buggy w kaskach Interkom do buggy w kaskach Interkom do buggy w kaskach

W kaskach zastosowałe zwykłe słuchawki komputerowe z mikrofonem firmy ednet.Kupiłem je w supermarkecie carrefour za 9zł.

Interkom do buggy w kaskach Interkom do buggy w kaskach Interkom do buggy w kaskach Interkom do buggy w kaskach Interkom do buggy w kaskach Interkom do buggy w kaskach Interkom do buggy w kaskach

Zamieszczam również link do filmików z buggy:

W załączniku znajduje się płytka przedwzmacniaczy(wykonana jest w programie diptrace)
    Załączniki:
    • przedwzmacniacz.rar (14.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    33a
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: mechatronika
    33a napisał 54 postów o ocenie 282. Mieszka w mieście polska. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8976245
    gercinek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Urządzenie fajne jeszcze sie pochwal czym to zasilasz i czy nie lepiej było kupic kaski naxa fb maja wbudowany interkom z mozliwoscia komunikacji z telefonem poprzez BT sam tego używam i urządzenie spisuje sie na medal w różnych warunkach tutaj niestety kable przeszkdzaja ale jak za cene paru złotówek może być.
  • #3 8976306
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Jak z zabezpieczeniem przed wilgocią, bo chyba trochę kiepskawo?

Uważam że obudowa jest stanowczo za duża. Spokojnie mogła by być połowę niższa, no i te przewody w środku...
  • #4 8976353
    gercinek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Duch__ napisał:
    Uważam że obudowa jest stanowczo za duża. Spokojnie mogła by być połowę niższa, no i te przewody w środku...

Ale weź pod uwage że to buggy to o miejsce raczej autor sie nie martwil tylko wykorzystywał elementy które miał w swoim zbiorze.A co do wilgoci to polece autorowi zaklejenie wszystkiego klejem na gorąco.
  • #5 8976363
    finch
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Ciekawi mnie jak radzisz sobie z wilgocią i czy na zasilaniu jest jakiś filtr? Obudowa faktycznie mogłaby być ciut niższa ale pewnie "to było pod ręką" ;)

Niepotrzebne usunąłem.
    Tema jest o "interkomie" na nie "buggy" [DJpopak;)]
  • REKLAMA
  • #6 8976402
    33a
    Poziom 12  
    Ocena: 282
    Zasilam to przez akumulator w buggy,jeśli chodzi o kaski naxa fb to są one za drogie.Z zabezpieczeniem przed wilgocią nie jest najgorzej,jeździłem z nim po deszczu i w terenie i chodzi dobrze do tej pory.
  • #7 8976729
    33a
    Poziom 12  
    Pasy spisują się bardzo dobrze a niebieska butla wypełniona jest piachem i służy jak obciążnik.
  • #8 8978132
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Niepotrzebne wypowiedzi usunąłem.
    Przypominam: Temat jest o "interkomie" na nie "buggy"
  • #9 8980357
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    Nie mogę dopatrzeć się jednej rzeczy: jakie złącza zastosowałeś do kasku ? Gdy wsiadasz do wozu to kable zwisają z górnej ramy, czy trzeba po nie sięgać ?
  • #10 8981215
    33a
    Poziom 12  
    Złącza to:
    wtyczka słuchawkowa(przy kasku)
    gniazdo słuchawkowe(od interkomu)

Po kable trzeba sięgać.

• REKLAMA
  • #11 8996108
    peres
    Poziom 11  
    Witam. Mam pytanie odnośnie szumów. Czy jak jedziesz w buggy to czy dobrze słyszychać co mówi druga osoba? bo widziałem kiedyś taki mikrofon na krtań (laryngofon), świetnie by się nadał do tego projektu. Na alledrogo widziałem takie cudo za 25zł, co prawda używane...
  • #12 8999649
    33a
    Poziom 12  
    Podczas jazdy słychac niewielkie szumy ale dźwięk i tak jest wyraźny.
    Widziałem wczoraj słuchawki w biedronce za 10 zł.
  • #13 9022604
    2007killer2007
    Poziom 2  
    mógłbyś może narysować w jaki sposób masz połączony ten wzmacniacz z przedwzmacniaczem i słuchawkami chodzi mi głównie o rozrysowanie wejść i wyjść
  • REKLAMA
  • #14 9023112
    33a
    Poziom 12  
    Połączenia wykonałem w ten sposób:
  • #15 9023202
    2007killer2007
    Poziom 2  
    bardzo ci dziękuję!!!!! o to mi chodziło

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprezentował interkom do komunikacji podczas jazdy buggy, zbudowany z elementów starego wzmacniacza stereo Samsung oraz dwóch przedwzmacniaczy. System działa w trybie full duplex, co pozwala na jednoczesną rozmowę dwóch osób. Zasilany jest akumulatorem buggy, a użytkownik zauważa, że pomimo obaw o wilgoć, urządzenie działa dobrze nawet w deszczu. W dyskusji poruszono kwestie związane z zabezpieczeniem przed wilgocią, długością kabli oraz jakością dźwięku, a także zaproponowano użycie mikrofonów laryngofonowych dla lepszej jakości komunikacji. Użytkownik podzielił się schematem połączeń między wzmacniaczem a słuchawkami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA