logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Syntezator gitarowy SUB-COMMANDER

470 22 Sty 2011 18:10 3393 10
REKLAMA
  • Witam,
    Zrobiłem syntezator do gitary, ze strony: http://www.musicfromouterspace.com/mfosweb/na....html&PHOTOURI=&TOOLSURI=&CATPARTNO=SUBCOM001
    PCB wykonałem metodą żelazkową druk jest jednostronny, prawie wszystko działa poprawnie jedynie mam wątpliwości do Pre VCF And VCA Mix potencjometru Pulse i Sub-Octawe.Na filmie http://www.youtube.com/watch?v=Nrj7XrCliKY u autora projektu dźwięki są trochę ładniejsze powiedzmy spójne u mnie bardziej trzeszczące choć przy dokładnym wyregulowaniu potencjometrami jest coś bardzo zbliżonego.
    Zamieszczam zdjęcia syntezatora i bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem, może coś zmodernizować w układzie.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    470
    Poziom 11  
    Specjalizuje się w: sprzęt łączności
    470 napisał 20 postów o ocenie 13, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Szczecin. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9042346
    Chrusta
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Super ci to wyszło. Wstaw więcej zdjęć. Nie przeczytałem jeszcze dokładnie opisu z tamtej strony i mam pytanie. To jest na zwykłych układach scalonych? Tzn. nie trzeba nic programować, itp? Wystarczy poskładać i uruchomić?
  • REKLAMA
  • #3 9042813
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 656
    470Oryginał jest na druku dwustronnym. Jak to ominąłeś? Zworki?

Chrusta :arrow: To urządzenie analogowe i nie zawiera układów programowanych. Po zmontowaniu i wytrymerowaniu powinno od razu ruszyć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9043103
    przemekpolska
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    No, no ;) Niezła robota. Jak długo Ci to zajęło ? Wstaw właśnie więcej fotek, jak masz czas ;)
  • #6 9043250
    470
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Dziękuję za zainteresowanie, wszystko jest na układach analogowych, PCB jest jednostronne i musiałem wykonać połączenia dodatkowe drutem przy lutowaniach. Jak zaczynałem to wydawało się proste i szybkie do wykonania ale w trakcie trwania prac trochę się dłużyło i zajęło mi to ok 7 dni. Samo PCB robiłem trzy razy drukowałem i prasowałem a wszystko zależy od papieru. U mnie najlepszy był Linux czasopismo kolorowe. Płyta czołowa i tylna wykonana z laminatu dwustronnego a napisy z drukarki laserowej kolor na papierze samoprzylepnym plus folia samoprzylepna. Jak wszystko jest zgodnie z opisem autora to działa, jednak trzeba dobrać niektóre elementy ponieważ wpływają na zakres regulacji a jest tam 18 potencjometrów i jest czym kręcić -raj dla lubiących kręcić. Tajemnicą są rezystory łączone szeregowo te w koszulkach kolorowych. Wartości z kolorami nie są zgodne.

Syntezator gitarowy SUB-COMMANDER Syntezator gitarowy SUB-COMMANDER Syntezator gitarowy SUB-COMMANDER
    Syntezator gitarowy SUB-COMMANDER Syntezator gitarowy SUB-COMMANDER Syntezator gitarowy SUB-COMMANDER

Zrobiłem dwie płytki, lepsze to niż jedna, zawsze można porównać

Dodano po 24 [minuty]:

Zasilacz wyszedł wielki. Trafo+elektrolity+radiatory ze stabilizatorami+obudowa to daje 1/3 syntezatora, ale trzeba podać +/- 9 V. Pozostaje gniazdo zasilania na tylnej ściance do wbudowania, kłopotliwe dla 3-4 przewody,jednak zastanawiam się nad rozwiązaniem innym zasilacza a mianowicie podaje ok. + 12V a w syntezatorze jest układ jakiś MAX + drugi MAX i mam +/- 9V.
    PCB Wykonałem w ExpressPCB, świetny program.
  • #7 9066347
    470
    Poziom 11  
    Syntezator Gitarowy działa poprawnie, myślę, że z czasem zmienię mocowanie pcb oraz zamontuję wewnątrz Syntezatora układ zasilania ±.
    Syntezator gitarowy SUB-COMMANDER Syntezator gitarowy SUB-COMMANDER
  • #9 9211161
    chekon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Próbki są na stronie podanej przez autora. Czy układ dodaje od siebie jakiś zauważalny szum na wyjściu? Jest różnica z nim/bez?
  • #10 9216893
    470
    Poziom 11  
    Słuchając na słuchawki bezpośrednio podłączone do Output syntezatora szumy na wyjściu są bardzo małe prawie ich nie ma, podłączając do wzmacniacza np. Yamaha (domowy sprzęt) dalej są takie same, jedynie podkręcenie Initial Amplitude powoduje ich wzrost jednak dalej jest to nic w porównaniu do wzmacniaczy Combo gitarowych. Ustawienia w pewnym zakresie Initial COF dają lekki słyszalny LFO Rate.
  • #11 9303082
    Yarec
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Ciekawy "wynalazek" a str.skąd pochodzi extra -polecam wszystkim music/audio konstruktorom ,w latach `80tych budujac synth.perkusyjny (wg.Radioelektronik`a)zaczołem opracowywać guitar-synth. (6x VCO/ADSR/VCA/LFO +układ przetwornika sterującego) ale praca,uczelnia i inne) to za dużo na raz. Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował syntezator gitarowy SUB-COMMANDER według projektu z serwisu Music From Outer Space, wykorzystując jednostronną płytkę PCB i metodę żelazkową. Mimo że większość funkcji działa poprawnie, ma wątpliwości co do jakości dźwięku, szczególnie w zakresie potencjometrów Pulse i Sub-Octave. Inni uczestnicy dyskusji zauważają, że oryginalny projekt używa dwustronnej płytki PCB, co może wpływać na jakość dźwięku. Użytkownik potwierdza, że urządzenie jest analogowe i nie wymaga programowania. W trakcie budowy napotkał na problemy z połączeniami, które musiał wykonać drutem. Po zakończeniu budowy syntezator działa poprawnie, a użytkownik planuje dalsze modyfikacje, w tym poprawę mocowania PCB i dodanie układu zasilania. Uczestnicy dyskusji sugerują zamieszczenie próbek dźwiękowych oraz pytają o szumy na wyjściu, które są minimalne w porównaniu do wzmacniaczy gitarowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA