logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda FabiaI 1,4 2000-problemy z akumulatorem i wspomaganiem

real_romek 06 Lut 2011 21:17 2951 9
REKLAMA
  • #1 9113871
    real_romek
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Witam wszystkich forumowiczów

Mam problem z moją Fabianką, postanowiłem się poradzić zanim odwiedzę jakiegoś speca.
    Sprawa przedstawia się następująco:
    Epizod 1: Mniej więcej od kiedy zaczęły się niższe temperatury, czasem po odpaleniu samochodu padało wspomaganie kierownicy (dziś rano po raz ostatni) problem znikał gdy gasiłem silnik i zapalałem go powtórnie
    Epizod 2: Podczas największych grudniowych mrozów padł akumulator, wymieniłem go, było ok.
    Epizod 3: Dziś wieczorem samochód odpalił normalnie, po niecałym kilometrze zauważyłem migające podświetlenie tablicy rozdzielczej, po czym zgasło całkowicie, wysiadł prędkościomierz i obrotomierz i padło wspomaganie (zapaliła się żółta kontrolka, a reszta tablicy ciemna) , kierunkowskazy przestały działać, światła mijania podejrzewam też, sam nie wiem, byłem na ruchliwej warszawskiej trasie i próbowałem się bezpiecznie ewakuować. Przy parkowaniu zgasł mi silnik na krawężniku i już nie odpalił, raz słabo zakręcił, kontrolki się zapalają.

Co to może być? Mój znajomy zasugerował, że to może problem z ładowaniem i akumulator padł bo skończył się "fabryczny" prąd. Czy ktoś jest w stanie pomóc, nie znam się niestety na tym...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9114373
    matrixs
    Poziom 25  
    Ocena: 314
    Może być problem z ładowaniem lub z połączeniami. Sprawdź akumulator zwykłym miernikiem. Piszesz że się nie znasz na tym to może oddaj samochód do fachowca?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9114498
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6729
    Wszystko wskazuje na niedostateczne ładowanie i lub braki napięcia w instalacji. Gdzieś ci się kabelki poluzowały.
  • #4 9116966
    real_romek
    Poziom 10  
    Dzięki za rady, może się przydadzą

Dziś epizodów ciąg dalszy:

Gdy przyszedłem odpalił raz i od razu wyłączyło się wspomaganie, drugi raz nie odpalił. Odpaliliśmy go na linie i postanowiliśmy jechać do warsztatu. Znów od razu padło wspomaganie i nie działały kierunkowskazy. Po 500 metrach po ruszeniu ze świateł na dwójce silnik zaczął się "dławić" i ledwo ciągnął, dotoczyłem się na pobocze. Dalej pojechaliśmy na holu. Po dojechaniu już nic nie działało z elektroniki, łącznie z zamkiem centralnym.

Jutro będzie go oglądał ktoś kto mam nadzieję ogarnia, pewności nie ma :]
    Może nowe informacje wyjaśniają coś więcej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9123280
    damian87-88
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi o kontrolki, to radziłbym sprawdzić alternator, identyczne przygody z fabią miał mój tata, 2 razy padł alternator ;/
    Co do wspomagania, to sprawdź poziom płynu do wspomagania, możliwe zaczyna go brakować i stąd raz działa raz nie.
    A jeżeli chodzi o jakieś gaśnięcie i nierówną prace silnika, to proponuję przeczyścić przepustnicę. Wspomaganie i przepustnice sam zrobisz, nie ma przy tym większej filozofii.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 9123326
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2261
    Wspomaganie zrobi sam, chyba nie wiesz o czym mówisz kolego.
  • #7 9123337
    Paweł1355
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    W Fabii pada wiązka przewodów do pompy wspomagania. Przewody są cienkie jak krosówka- jak to mówią taniość widzę
  • #8 9123343
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 345
    Na 100% koleś myśli że to wspomaganie tradycyjne hydrauliczne a tu zonk...
  • #9 9123390
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 486
    wzbudzenie alternatora

(taka mała kostka 2 pinowa na dole chłodnicy)
  • #10 9158912
    real_romek
    Poziom 10  
    Nie było ładowania, wina alternatora, kontrolka od ładowania była zepsuta. Dzięki wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z samochodem Skoda Fabia I 1.4 z 2000 roku, które zaczęły się po obniżeniu temperatur. Problemy obejmują sporadyczne wyłączanie wspomagania kierownicy, awarię akumulatora oraz migające kontrolki na desce rozdzielczej. Po wymianie akumulatora problemy nie ustąpiły, a samochód przestał odpalać. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie alternatora, poziomu płynu wspomagania oraz wiązki przewodów do pompy wspomagania. Ostatecznie zdiagnozowano uszkodzenie alternatora jako przyczynę braku ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA