logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez lampy i zasilacza?

chwojnik 12 Lut 2011 09:49 960560 5127
Najlepsze odpowiedzi

Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez oryginalnej lampy i zasilacza, oszukując układ kontroli lampy?

W Infocusach serii LP4xx najprościej uruchamia się projektor bez lampy przez oszukanie detekcji obecności lampy: w gnieździe są dwa styki zasilania palnika i dwa sygnałowe, a elektronika startuje, gdy sygnał potwierdzenia lampy zostanie zwarty z masą albo odpowiedni transoptor na płytce balastu zostanie zmostkowany [#4419424][#4315073][#4871093] W praktyce można odpiąć przetwornicę lampy i zostawić tylko zasilanie płyty głównej, a potem zewrzeć fototranzystor/transoptor po stronie wyjścia tak, aby projektor „myślał”, że lampa świeci [#4827559][#4871093] Jeśli masz 4 przewody przy lampie, najpierw znajdź masę i przewód z trwałym napięciem, a potem spróbuj połączyć ten napięciowy z masą — tak opisywano działające obejście [#4315073]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #3451 9660935
    kulitom
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    hacker_ice dzięki za odpowiedź. Z tego co się tutaj doczytałem, to lampa shp jest właśnie dc. Jakiś tydzień temu od razu wrzuciłem zdjęcia płyty z balastem, żeby ktoś mi pomógł oszukać projektor i kupiłbym już sobie tą przetwornicę z palnikiem (chyba że to koszt będzie powyżej 200zł, wtedy się nie opłaca), lecz moderator usunął mi post, nie podając nawet przyczyny. Napisałem do niego i w odpowiedzi zapytał się, po co chcę przerabiać projektor? A dalej wyjaśnił, że odpowiedź na pytanie jak oszukać elektronikę jest tutaj w wątku, tylko nie wziął pod uwagę, że jestem laikiem w elektronice, więc jak mam wiedzieć jak oszukać projektor, jak nie wiem nawet w którym miejscu na płycie mam zrobić obejście (zworke)?
    Ps: zastanawia mnie ta przeróbka:
    Link
    Czy ten palnik użyty w tym modzie jest dc czy ac? Bo z tego co widzę, to jest podłączony do oryginalnego balastu.
  • #3452 9661171
    Tomo666
    Poziom 12  
    http://allegro.pl/zasilacz-uniwersalny-sieciowy-regulowany-s269-i1678469441.html

* Output: DC 12/15/16/18/19V 4,5A MAX
    * DC 20/24V 5A MAX

Pójdzie pod tym moja przetwornica o parametrach ?
    Bulbtype 55w
    Vin 9-16v
    Vnorm 13.2V
    Inorm 4.2A
    Lin max 6.5A
    Pout 55w norm

Przetwornica mi bzyczy to normalne ? po chwili się uspokaja ale nie do końca, nie jest to wina zasilacza ATX ? zasilacz do lapka i tak chce kupić drogi nie jest a jest mniejszy od atx i i tak muszę kupić kabel u niego.
  • #3453 9661269
    leo1
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Kolego Tomo666, nie wiem jak będzie u Ciebie, ale próbowałem z dwoma zasilaczami laptopowymi i dwiema różnymi przetwornicami. Mogą one podtrzymać świecenie ale do zapłonu jest mi niezbędny akumulator.
  • #3455 9661325
    leo1
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Kolego hacker_ice, czy ta spiralka to kawałek drutu nawinięty na palnik? jest on w jakiś sposób podłączony do elektroniki? Czy ta spiralka powinna być w jakimś określonym miejscu np. jak najbliżej bańki?
  • #3456 9661474
    KasCom
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Tomo666

Na takim zasilaczu powinno ruszyć Link, ale niech inni potwierdzą.
  • #3457 9661599
    hacker_ice

Poziom 24  
    Ocena: 101
    Kolego Leo1 poniżej fotka jak to było u mnie zrobionie, jest to kawałek drutu owinięty wokół elektrodny i połączony z drugą, ilość zwoi ma znaczenie.

Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez lampy i zasilacza?
    Konto firmowe:
    Apple Surgery
    Śląska, Bargły, 42-262 | Strona WWW: https://applesurgery.com.pl
  • #3459 9664632
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    hacker_ice, tam są 3 chinche, ale 2 szt do dźwięku analogowo, oraz jeden analogowy chinch s-video. Co do rozdzielczości, to konsola wypuszcza tym złączem tylko PAL, lub NTSC.

manitou ta przejściówka to faktycznie fajna sprawa, jednak nigdzie nie napisano jaką rozdzielczość ma na wyjściu. Bo mam wrażenie, że będzie to tylko zwykłe VGA (640x480) co dalej według mnie za wiele nie zmienia :(
  • #3460 9664804
    manitou
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    "gwarantuje idealny obraz w trybach 480i/480p/720p/1080p!" Jeśli nie to zwrot za towar niezgodny z umową. Sam używam podobnego kabla do Xbox360 i mam wszystkie możliwe rozdzielczości od 640x480 aż do 1920x1080 wszystko zależy tylko od monitora/projektora. Ja już nie wyobrażam sobie grania przez zwykły kabel video PAL. Zresztą poszukaj na konsolowych forach tam są specjaliści od tego ja mam xbox więc na Sony się nie znam ale wiem, że są też do niej takie kable jak do xbox. Obraz 480p/720p/1080p można też przesyłać kablem component ale:
    1-nie wiem czy playstation3 mam takie wyjście
    2-czy Twój projektor obsłuży tak podany sygnał.
  • #3461 9664877
    Tomo666
    Poziom 12  
    Compatibility:
    HDTV: 720p, 1080i
    EDTV/480p: **
    SDTV/480i: **
    Component Video: Yes
    Video: Yes
    Digital Input: **
    Computers: Yes
    Display: Type:
    2 cm 3 LCD
    Native: 1024x768 Pixels
    Maximum: 1600x1200 Pixels
    Aspect Ratio: 4:3 (XGA)

Manitou pewnie pójdzie tak jak chce bo ten kabel ma dsub ale też kosztuje tyle co połowa projektora ;d to już chyba lepiej szukać projektora z dvi i do tego kabel hdmi\dvi za 30zł 15m

Zastanawiam sie jeszcze co jak podepne hdmi do amplitunera onkyo ht-r508 czy z niego da rade jakoś lepszy sygnał puścić.
  • #3462 9664904
    manitou
    Poziom 20  
    Są też takie kable po 80 zł. Amplituner ma tylko "przelotkę" HDMI przecież on nic z tym sygnałem w kwestii video nie zrobi. Skąd w ogóle taki pomysł? Projektor jest w formacie XGA to podać mu sygnał w XGA w taki sposób jaki akceptuje( czyt. analogowy) i cieszyć się obrazem. Ten projektor nie obsługuje cyfrowego video i nie da się tego zmienić trzeba podać sygnał analogowo najlepiej w natywnej rozdzielczości. Podpowiem, że d-sub daje lepszy obraz niż Component (3xRCA video) wiem, bo sam to sprawdzałem na Xbox360. Szukanie projektora z cyfrowymi złączami (Dvi, HDMI, obsługującego HDCP) ma sens moim zdaniem od natywnej rozdzielczości 720p (HD-Ready)
  • #3463 9664958
    Tomo666
    Poziom 12  
    Myślałem że może podać mu hdmi i będzie się dało svideo z niego wypuścić na projektor. Co do jakiś zmian w obrazie to sam odraz wygląda inaczej jak podepne pod amplituner hdmi i puszcze hdmi na tv.
  • #3464 9665116
    manitou
    Poziom 20  
    Nawet jeśli amplituner przeskaluje cyfrowe HDMI do analogowego s-video to jest to bez sensu. Nie ma specjalnej różnicy między composite a s-video. S-video ma oddzielne żyły dla sygnału luminancji i chrominancji.
  • #3465 9665997
    Tomo666
    Poziom 12  
    do dyspozycji mam s-video i te 3 cinche nie wiem czy po tych wejściach prześle coś więcej niż pal jak na ps3 ustawiam więcej to nie łapie sygnału ani projektor ani tv.
  • #3467 9666109
    Tomo666
    Poziom 12  
    hacker_ice napisał:
    Dziwne to jest ;/ ja na xboxie tez mam 3 chincze i wszystko gra ;p projektor chitachi ex-x3400 :)

to powiedz co nad nimi pisze jak są oznaczone i będzie jasność wizji ;]
  • #3468 9667857
    macie-tomek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich mam mały problem i prosił bym was o odpowiedź. Posiadam projektor PHILIPS GARBO LC6231 1000, ma on przepaloną lampę, czy oryginalna przetwornica poradzi sobie z palnikiem xenon 35W to znaczy gdybym ją umieścił wg. instrukcji zamieszczonej na forum w oryginalnym lustrze, palnik ma parametry 35W 85V, mam również możliwość zakupienia drugiego takiego projektora za 150 zł lecz ma przepaloną lampę, czy według was cena jest przystępna. Z góry dziękuje za odpowiedź
  • #3469 9668424
    hacker_ice

Poziom 24  
    Ocena: 101
    Jeśli nikt inny nie ma takiego projektora to nikt Ci nie powie czy odpali się na nim xenona, każdemu balastowi można zmniejszyć moc, ale problem rodzi się czy ma odpowiednie wysokie napięcie zapłonu a to można sprawdzić tylko po podłączeniu xenona nawet bez rozbierania projektora zobaczyć na chwile czy odpali. Co do ceny ja swojego Hitachi ED-X3400 z dobra lampą która miała przepracowane jakieś 800 godzin kupiłem za 100zł. Jak widze początkujący tutaj jesteś więc doradział bym Ci poszukaj czegoś na all.... żeby było z dzałającą lampą takto bez przerabiania ucieszysz się z wielkiego ekranu :)
    Konto firmowe:
    Apple Surgery
    Śląska, Bargły, 42-262 | Strona WWW: https://applesurgery.com.pl
  • #3470 9668796
    Tomo666
    Poziom 12  
    macie-tomek napisał:
    Witam wszystkich mam mały problem i prosił bym was o odpowiedź. Posiadam projektor PHILIPS GARBO LC6231 1000, ma on przepaloną lampę, czy oryginalna przetwornica poradzi sobie z palnikiem xenon 35W to znaczy gdybym ją umieścił wg. instrukcji zamieszczonej na forum w oryginalnym lustrze, palnik ma parametry 35W 85V, mam również możliwość zakupienia drugiego takiego projektora za 150 zł lecz ma przepaloną lampę, czy według was cena jest przystępna. Z góry dziękuje za odpowiedź

pierwsze co to powiedz jakiej wielkości masz ekran jaki obraz docelowo ma być i odległość od projektora u mnie z 4metrów obraz 2,6x2 metry i jest za ciemny do grania przetwornica oryginalna do xenonów i xenon 55w do filmów jest ok ale do gier nie.
    Jak mało używasz projektora to tak jak pisze kolega kupić coś jeszcze z lampą na chodzi będzie obraz taki jak ma być i bez zabawy na długo wystarczy.

Dodano po 59 [minuty]:

Mam pytanie mogę podmienić lampę uhe 170w lampą uhp tej samej mocy ?
  • #3472 9669604
    Tomo666
    Poziom 12  
    manitou napisał:
    Tyle się już pisało o lampach. Jesteś pewien, że lampy są tego samego typu? ( ac lub dc?)

Z tego co ktoś tu pisał są to lampy uhe uhp to lampy AC a kupiłem projektor z dobrą lampą ale sanyo pcl xe31 bez pilota i przycisków zobaczę co lepiej będzie świecić epson x3 czy o ile go odpalę sanyo.

Jak sanyo ruszy nie będzie wad na matrycach i będzie świecić tak ładnie jak x3 to lampę zostawię w nim bez zabawy... ale liczę się z tym że będzie inaczej.
  • #3473 9686733
    grendel123
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Czytałem trochę wcześniej, że jeden z Kolegów zaproponował podłączenie samochodowego xenona 35W i podkręcenie jego balastu na 50W. Czy ktoś z Was to robił?

Pytam, bo sam chciałbym tak zrobić, ale natrafiłem na problem. Zaprojektowałem swój własny balast (tzw. tutaj AC), mam możliwość regulacji mocy - wszystko działa OK. Jednak gdy podkręciłem moc powyżej 35W lampa zaczęła dość intensywnie migać (podobnie do iskrzenia). Nie chcę jej wysadzić w powietrze (gorące odłamki i inne efekty specjalne na biurku). Podobny efekt (mniej intensywny) jest przy obniżeniu mocy poniżej 30W. Czy tak zachowują się lampy łukowe przy przeciążeniu? Dodam tylko, że mój balast pracuje z częstotliwością 50kHz czyli sporo więcej niż przewidział producent lampy.
  • #3474 9689276
    Tomo666
    Poziom 12  
    Wie ktoś jak uruchomić sanyo pcl xe31 bez pilota ?
  • #3475 9689902
    Pool26
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Tomo666 napisał:
    manitou napisał:
    Tyle się już pisało o lampach. Jesteś pewien, że lampy są tego samego typu? ( ac lub dc?)

Z tego co ktoś tu pisał są to lampy uhe uhp to lampy AC a kupiłem projektor z dobrą lampą ale sanyo pcl xe31 bez pilota i przycisków zobaczę co lepiej będzie świecić epson x3 czy o ile go odpalę sanyo.

Jak sanyo ruszy nie będzie wad na matrycach i będzie świecić tak ładnie jak x3 to lampę zostawię w nim bez zabawy... ale liczę się z tym że będzie inaczej.

Lampy UHP są zarówno AC jak i DC. Tak więc tylko oględziny elektrod lampy dadzą 100% pewności jakim napięciem jest zasilana dana lampa.
  • #3476 9690723
    bodzio1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie mam pytanie do kolegów, a mianowicie posiadam na stanie projektor marki Toshiba TDP-S9, oczywiście w środku siedziała lampa NSH200 DC oraz balast DC o takiej samej mocy, nie zwlekając długo zacząłem przeróbkę owego projektora, z oszukaniem nie ma problemów, ale zrobiłem coś innego, a mianowicie balast DC został zastąpiony balastem AC z projektora marki Sanyo PLC-SW10 o mocy 132W, oczywiście sterowanie balastem odbywa się inaczej, niżeli w oryginalnym jednak i na to znalazła się rada. Do rzeczy:

1. zmieniony balast z dc na ac Sanyo PLC-SW10 132W
    2. palnik wydłubany i wsadzony - UHP 180W 1.0 od projektora marki Sanyo PLC-SE15 (palnik AC)

I teraz najważniejsze wszytko jest spoko ballast syczy (podkręcony na max potencjometr na ballaście)jednak daje rade odpalić palnik, jasność obrazu jest zadowalająca , jednak jest jedno ale :

obraz rzucany przez projektor ma pulsującą kolorystykę , jak by to opisać kolory lekko pulsują i zmieniają odcień, nie było tego na oryginalnej lampie choć byłą ona u skraju żywota.

Czy takie objawy są skutkiem zastosowania lampy i balastu od projektorów LCD ??

Czy jednak to coś innego??

Zaznaczam że posiadam ballast od projektora DLP mitsubishi o mocy 200W AC P-VIP czy mogę próbować odpalić na nim ten palnik który zastosowałem ??

Z góry dzięki za każde info..
  • #3477 9690824
    grendel123
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Masz za małą częstotliwość pracy balastu dla technologii DLP. Dlatego większość DLP ma balasty DC - świecą ciągłym światłem. Ja do DLP wsadziłem balast pracujący z częstotliwością 50kHz i jest OK (poza problemami z podkręceniem o których pisałem wyżej). W projektorach LCD nie ma koła kolorów i lampa może sobie migać do woli (zazwyczaj kilkaset herców).

Podłączając lampę AC pod źródło prądu stałego zniszczysz ją.
  • #3478 9690845
    manitou
    Poziom 20  
    Witam, miałem ten sam problem! Do DLP wsadziłem lampę ac nawet specjalnie w odpowiednim odbłyśniku dla DLP ale zastosowałem balast AC z LCD. Jasność-rewelacja ale niestety problem pulsowania. Na 100% bierze się to z częstotliwości pracy tego balastu. Na przetwornicy xenona wszystko hulało ok no ale oczywiście dużo ciemniej. DLP potrzebuje naprawdę stabilnego łuku. Czyli albo lampy DC albo AC o wysokiej częstotliwości.
  • #3479 9691070
    bodzio1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ok wielkie dzięki, a jak koledzy uważają czy po zastosowaniu balastu AC od projektora DLP mitsubishi o mocy 200W efekt ten może ustąpić, oczywiście balast przykręcę do minimum na potencjometrze, i czy lampę UHP mogę odpalać na tym balaście (oryginalna lampa jaka była przy balaście mitsubishi to Osram P-Vip 200/1.3 cE21.5)
  • #3480 9691622
    manitou
    Poziom 20  
    Nawet bez przykręcania ( jak rozumiem lampa 180w a ballast 200w) nie powinno się nic złego wydarzyć ktoś tu kiedyś pisał, że różnice mocy +/- 20% mocy nie robią szkód. Jeśli możesz przykręcić co nieco jeszcze na potencjometrze to już w ogóle powinno być ok. Oczywiście jeśli na 100% balast też jest Ac.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat uruchamiania projektora Infocus LP340 bez lampy i zasilacza. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z podmianą lamp na metalohalogenowe oraz ksenonowe, a także problemami z balastem i elektroniką. Wiele osób próbowało oszukać projektor, aby działał bez oryginalnej lampy, stosując różne metody, takie jak zwarcie transoptorów. Wskazano na problemy z przegrzewaniem się lamp oraz konieczność odpowiedniego ustawienia palnika w odbłyśniku. Użytkownicy wymieniali się informacjami na temat dostępnych lamp, ich parametrów oraz sposobów na poprawę jakości obrazu. Wspomniano również o konieczności czyszczenia optyki oraz o problemach z wentylatorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA