logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna 9800 128MB 256bit - artefakty i zawieszanie się w 3DMark 2001

bryzaaaaaa 19 Kwi 2011 17:12 1477 7
REKLAMA
  • #1 9418576
    bryzaaaaaa
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    witam.Mam pewien problem z kartą graficzna natomiast opisze całą historie.Miałem 2 lata temu komputer z płytą główną asrock k7vt8x z procesorem athlon 2000 512mb ram kartą graficzną ati 9250.Wszystko było ok, choć płyta główna już miała wywalone dość mocno kondensatory ale działała jako tako.Zakupiłem na allegro kartę graficzną tak jak w opisie z takim dużych chłodzeniem Ati artcik cooling czy jakoś tak oraz z radiatorkami na pamięciach oczywiście w 100% sprawna.Po zainstalowaniu ją w owym sprzęcie wszystko działa bez problemu, w tedy nie testowałem gier ale internet muzyka itd wszystko działało aż nagle płyta siadła.Nie zdążyłem jej przetestować i tak wszystko leżało na strychu aż postanowiłem wymienić płyte główną na Asrock KT600-upgrade nową.Wszystko poskładane zainstalowane sterowniki.Czas testowania, oczywiście 3d mark 2001 na początek.Pierwszy test wszystko ładnie pięknie dużo fps :)Drugi test ze smokiem po chwili pokazuje jakieś śmieci na ekranie i po chwili komputer zwisa... Myślałem że zasilanie za słąbe350W zmieniłem na 400W i to samo...Rozkręciłem chodzenie i okazało się że nie ma nic pasty tzn pasta była tylko na 3,4 na rdzeniu... Oczywiście dodałem nową pastę, skręciłem i test 3d mark 2001 przebiegło bez problemu:) Czas na 3d mark 2003.Przy teście z goblinem komputer się zawiesza.... i tak w kratke przy tym teście.Znowu wykręciłem chodzenie i okazało się że chłodzenie nie przylega prosto do rdzenia ponieważ kondensator polimerowy opierał się o chłodzenie o minimetr za wysoko na roku więc postanowiłem zmodernizować chłodzenie troszkę je zeszlifując tak żeby równo przylegał do rdzenie i oczywiście tak było.Zainstalowałem grę Test drive unlimited i przy wpisywaniu klucza wyskoczyła ruchoma szachownica.Następnym razem przy wpisaniu klucza uruchomiłem grę pograłem z 5 minut i znowu to samo,śmieci na ekranie itd... Nie mam pojęcia co jest z tą kartą, nie jest podkręcana taktowania są w normie.Co to może być?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9418607
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Na początek podaj pełną konfigurację PC wraz z marką i mocą zasilacza. Jakie są temperatury podzespołów w stresie, szczególnie grafiki ? Jakie napięcia oddaje zasilacz ?

Masz możliwość sprawdzenia tejże grafiki u kogoś innego ?
  • REKLAMA
  • #3 9418630
    bryzaaaaaa
    Poziom 19  
    miałem 3 zasilacze feel 400w, teke me 350w oraz 400w procomp napięcia są w pożądku w stresie.Nie mam gdzie tą kartę sprawdzić bo nikt nie ma portu AGP ale podłączyłem kartę graficzną Ati 9600 XT 256MB i działa bez problemu wszystko.Pamięc mam 1GB DDR 333MHZ godram.Płyta główna jak pisałem oraz procesor.Reset biosu nic nie dał.System windows xp sp2.Dysk 80GB WDC Caviar.
  • REKLAMA
  • #4 9418756
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Skoro pod inną grafiką jest w porządku to wygląda to na uszkodzoną kartę o której piszesz. Byłaby 100% pewność gdyby to samo działo się w innym PC.
  • #5 9418871
    bryzaaaaaa
    Poziom 19  
    tylko co moze byc uszkodzone ? Wydaje mi się że coś sie przegrzewa bo na poczatku grania jest ok i po chwili są artefakty
  • REKLAMA
  • #6 9418894
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    bryzaaaaaa, zdania zaczynamy wielką literą a po znaku interpunkcyjnym stawiamy spację. Doprowadź swoje posty do ładu.
  • #7 9418902
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Możliwe, że brakuje jej napięcia na AGP, niektóre karty wymagają podniesienia napięcia zasilania AGP, jeśli masz w mieście jakis serwis komputerowy to udaj się tam z tą karta a oni ią sprawdzą za grosze, jeśli będą mieli te same problemy to faktycznie karta jest uszkodzona.
  • #8 9419328
    bryzaaaaaa
    Poziom 19  
    "jankolo" wybacz ale nie skończyłem żadnej szkoły:)Chodzę do podstawówki wieczorowej... jakiś przewrażliwiony ten moderator... wrzuć na luz bo jeszcze trochę to na forum będzie strach tutaj zaglądać bo napiszesz post i w zdaniu nie będzie spacji to Cię zjada.Już nie mówię o innych błędach...Temat możemy zamknąć bo ktoś zamiast pomóc to czepia się... ah brak słów po prostu.Pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące rozwiązaniem problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie, lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    Za naruszenie regulaminu forum otrzymujesz ostrzeżenie blokadę pisania do dnia 30.04.2011. Temat zostaje zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną 9800 128MB 256bit, która generuje artefakty i zawiesza się podczas testów w 3DMark 2001. Po wymianie płyty głównej na Asrock KT600 i zainstalowaniu sterowników, karta działała poprawnie na początku, ale po chwili występowały problemy. Inne karty graficzne, takie jak ATI 9600 XT, działają bez zarzutu, co sugeruje, że problem może leżeć w samej karcie 9800. Użytkownik podejrzewa przegrzewanie się lub niewystarczające napięcie na złączu AGP. Rekomendowane jest sprawdzenie karty w serwisie komputerowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA