logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALTON/MILDTON 80 - przeróbka na estradowe - użycie Alphardów

DJ Max 08 Lis 2004 21:29 2690 16
REKLAMA
  • #1 971129
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    WITAM,
    Czy te kolumny mogą dobrze grać? Zamiast GDN jest LW1200. O reszte narazie się nie martwmy :)
    Podgląd tego cuda tutaj http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34521598
    Koleś mówi ze grają lepiej niż altusy 140. Czy to możliwe? Mam prośbę... mówcie jeśli macie doświadczenie czyli słyszeliście konstrukcje na tym LW oraz Altusy... Bo tyle że alphard ma złą sławę to ja wiem...
    Mam zamiar zrobićtakie same ale kosztem 100zł - ma sie te sposoby ;) Używać ich jako estradowe. Oczywiście zawieszenie jeśli tylko znajde wymienie na tkanine impregnowaną, ale póki co gumka może być.
    Nie używaj w tytule dużych liter - REGULAMIN.[h]
    Przepraszam - już poprawiłem :)
  • REKLAMA
  • #2 971184
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    na pewno nie grają lepiej od altusów 140 ale mogą fajnie załupać dla mnie lw1200 jest dosyć głóśny mimop że wszyscy słęczą że ma mniej jak 90db to rusza troche flakami ja już zaczynam żąłówać że go sprzedałem
    ogólnie mogą fajnie zagrać czemu nie ale za 480 zł nie warto ich kupować (ze 200-możże 300 bym dał )

lw1200 chcesz na sztywne zawieszenie przerobić ????? ciekawy eksperyment jak zrobisz koniecznie poinformuj bo jestem ciekaw co wyjdzie :D

lw1200 fajnie gra jak na 95 zł w ogromnych budach rzędu 100l potrafi nawet nisko zejść w 60l gra super
  • REKLAMA
  • #3 971350
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    A ja przerabiam kaktusa na szczoteczke do zebow :)

Tylko po co skoro mozna kupic estradowego alpharda seria HW, RW.
  • #4 971370
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    ja mam LW120H80 czy jakoś tak.. z wywinietym koszem... w 80litrach i br ładne łupie...

tylko chyba zle zestrojone:-) ale wszystko w testach... :-)
  • #5 971381
    DJ Max
    Poziom 30  
    a lepiej od oryginalnych altonów 80? te też będe miał - kupię po prostu drugą parę, najwyżej ją sprzedam :) w domu też coś musi grać.

lw1200 - jest po 69zł teraz na allegro od impuls61 :)

jak ma się sprawność alphardów do GDN25/60? są lepsze?

no i czy lepiej schodzą od GDN-ów?

SILVER SOUND - życzę powodzenia, tylko że stary zniszczony traktor będzie trudno przerobić. Polecam zacząć od wzmocnienia i zmiany silnika.

irek2 - ostrożnie używaj :) alphard HW RW hmm za drogi chyba jak dla mnie pozatym jak na pierwsze własne estradówki to starczy.
  • REKLAMA
  • #6 971470
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Panowie
    Uzywanie nazwy własnej "estradówki "dla takich wynalazków jest zakazane!!!!
    Alpiardówki....owszem...można tak nazywać...
    jk
  • #7 971626
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Co za straszna aukcja czyżby ten LW1200 był przykrecony na dwoch śrubkach?

Używanie tonsilów może na oryginalnych głośnikach miało by sens jako naglośnienie, jakiejś małej sali, ale wymieniając coś na Alphardy no to bedzie kaszana.

Ktoś robił kiedyś (recenzja na WWW) sprzet na Alphardzie HCW30... bodajże i nawet wg niego glośniki jak na śmieszna cene się nadały. I nagłasniali tym na wolnym powietrzu.

Ale do diaska nie każdego stac na głosniki po 1000 zł za sztuke. Po za tym może sobie coś nazwac tak jak chce.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 971942
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Dj max _ widzisz cały problem polega na tym że parametry do alfredów są jakby z kosmosu, napewno tolerancja błędu pomiaru jest większa niż u tonsila.więc nawet jeśliby porównać ich parametry to nie można być pewnym do końca.ja wolałbym osobiście wstawić tam tonsile ,ale te kolumny i estrada????to tak samo jakby altusami nagłaśniać wolną przesztrzeń,sorry ale to nieporozumienie....
  • #9 972077
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam Tremolo
    Fakt nie każdego stać na głosniki po 1000 zł. Tak samo jak nie kazdy musi miec kolumny estradowe.
    Sa zreszta głośniki tańsze, na których można zrobić bardzo przyzwoity sprzet, jak chociażby seria TRUVOX firmy celestion, czy nawet "blaszaczki" eminence. Nazywanie wodza samoobrony , mężem stanu, jaed degradacja tego okreslenia, tak samo nazywanie "estradówką" wynalazku na najtańszym głośniku na rynku, degraduje ta nazwę.
    Kiedyś dla hecy nazywałem mojego "malucha" korwetą, jedni patrzyli na mnie i pukali sie w czoło jak zobaczyli co to za "korweta", a inni z poczuciem humoru , kwitowali smiechem.
    Skoro ma być smiesznie, to
    nazwa "ALPIARDÓWKI" dla takich wynalazków tak samo pasi , jak korweta do f 126, tak samo smieszny sprzęt.
    Kolega "bezpiecznik" zauważył ze takie cos na estradę to nieporozumienie, wydaje mi sie ze każdy co ma troche wiedzy, a Ty jej masz dużo, powinien tak samo nazywac takie pomysły.
    jk
  • #10 972234
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Zgadzam się z tym że malucha nie nazwiemy limuzyną i tak powinno zostać. Sprzęt estradowy to sprzęt estradowy i koniec. Poza tym zastanawia mnie jedna sprawa. Nie znam głośników Alphard (czy jak im tam) i nie mam zamiaru poznawać ale chyba głośnik taki ma jakieś parametry. Jeśli ma to oznacza że należało by policzyć do niego pudło. Czy można od tak sobie wsadzać różne głośniki do takiej samej obudowy bez zmiany choćby kanałów BR? Poza tym człowiek z Allegro twierdzi że kolumna jest mocniejsza a co ze zwrotnicą? Przecież zwrotnica też powinna być dobrana pod względem mocy ,nie jest to element uniwersalny. I jeszcze jedno do pana z Allegro twierdzi on że te kolumny mają przewagę nad innymi estradowymi- są trójdrożne. Po pierwsze robi się kolumny estradowe trójdrożne a po drugie jeśli on lubi sobie „łoić” Hip-Hop w domu to o wiele lepszy efekt uzyskał by przy zestawie dwudrożnym z driverem choćby jedno calowym – głuchota gwarantowana.
  • #11 972509
    Tremolo
    Poziom 43  
    mocniejsza bo więcej napisane na glośniku (wogule nie wziął pod uwage skuteczności) ... przewaga jest taka ich jak pomiedzy 3-drożnymi głośnikami komputerowymi z plastiku a porządnym 2-drożnym powiedzmy Sonus Faberem czyli nie da się stwierdzić po drozności jakości dźwieku. Wolałbym dobry dwupasmowiec niż dziadostwo 5-drozne, podobnie ma sie jakosc jesli chodzi o wzmacniacze lampowe tranzystorowe.

Pewnie ten gościu który tym handluje ma w domu jako model flagowy kolumny czterodrożne - bo dodał jeszcze piezoelektryka i one pewnie sa najlepsze na świecie poza pięciodroznymi. Szkoda że nie można pisać komentarzy na allegro, wyszło by wtedy pare ważnych uwag. a niektórzy na allegro tracą forse na byle co. Zamiast dolożyć pare groszy i kupić coś dobrego.

Co do tego LW1000 to jest to glośnik basowy, strojenie wychodzi dla niego wysokie, co by przypominało troszke estradówki, jednak z jego skutecznościa 90dB (prawdziwa pewnie 85-86dB) ma się nijak do skuteczności Tonsila, ktory tam siedział (93dB) a juz z pewnością ni jak do skutecznosci jakie stosuje sie na estradzie.

Z Vas Fs i Qts wynika, że to powinna byc obudowa około 37 litrów - dla liniowości. W 100 litrach głośnikowi mozna zrobic krzywde i strasznie zniszczyć mu charakterystyke - zaglębienie pomiedzy pierwszym maksimum, a ustaleniem się stalosci.

Niestety nie pamietam jaką objętość miały Altusy. pewnie koło 50 litrów. Może coś wyjdzie, ale bedzie to na pewno gorsze nawet niż Tonsil.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 972960
    DJ Max
    Poziom 30  
    witam,
    a jakie rozwiązanie polecalibyście do tych obudów, chodzi mi właśnie o dość dużą skuteczność.
    Kolumny na dyskoteke, a na dyskotece nie gram Hip-hopu i tym podobnych (naprawde bardzo rzadko).
    Oczywiste jest że kolumny wewnętrznie wzmocnie tzn listwy itp.
    Nie rozumiem za to dlaczego te OBUDOWY nie pasują na estradę??
    Zwrotnica oryginalna ponoć wytrzymuje 200W - ktoś kiedyś tak powiedział ale już nie pamiętam..
  • #13 973020
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam
    Robiąc na takich jak zaproponowałes głośników, mimo nicku DJ Max, dźwięk będzie Dj Mikro....
    10 calowy głośnik nie jast w stanie dać ci wymaganego basu, generalnie na alfredach, czy stx, czy tonsilach to będzie KISZKA!!!!!
    jeśli szanujesz swoje pieniądze wykorzystaj ta obudowe do zrobienia kolumn średniwysokotonowych, wstawiając jakiegoś eminence, lub truvoxa firmy celestion, dołóż do tego driverek , może byc tani monacor, lub w ostateczności GDWT 11/19 /150( lub coś podobnego)
    Do tego trzeba zrobić jakies subbasiki, ale to inny temat.
    Wiekszośc podpowiedzi poprzednich, jest wpuszczaniem ciebie w mniej niż bylejakość.
    Jesli nie masz ok 1000 - 1200 zł, daruj sobie, dozbieraj, i dopiero wtedy zacznij sie pytac jak to zrobić. Można też upolować tanie gotowe paczki za niewielki kesz...
    jk
  • REKLAMA
  • #14 973117
    Tremolo
    Poziom 43  
    Na tonsilach nie bedzie kiszka ... ale nie Tonsil lecz Pro Tonsil , gdzie ceny to minimum 500 zł za przetwornik. www.protonsil.pl

Więc moze lepiej zrobić zwykły sprzęt HI-FI i stosować go jak sprzęt audio. Ograniczyć się do małych przestrzeni do 40m2 i o małej kubaturze. Altusy raz słyszałem w formie nagłośnienia (moze to cos innego niż altus ale w zasadzie to samo) i muzyka na przestrzeni 60 m2 była licha a wokalu z mikrofonu nie dało się słuchać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 973471
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam
    Tonsil za swoje serie PRO, sam nie wie ile brać. Nie sa to złe głośniki, ale nie za te pieniadze.
    Dlatego proponuje kolego zapoznac sie z cenami eminence, czy celestionów, można wybrac niedrogie i przyzwoite głośniki.
    Dyskoteka wymaga "kopnięcia" a nie jazgotu i "pukania", więc tak jak napisałem, jesli nie masz na dziś na nagłośnienie takich funduszy, to dozbieraj i wydaj ten kesz rozsądniej.Zobacz
    http://professional.celestion.com/products/pro_components/truvox/detail.asp?ID=7
    lub http://editweb.iglou.com/eminence/eminence/pages/products02/speakers/beta10.htm lub
    http://editweb.iglou.com/eminence/eminence/pages/products02/speakers/alpha10.htm
    Moim jednak zdaniem naljepszy z nich jest celestion.
    Jako driver radzę zastosować monacor
    http://www.monacor.de/en/produktseite_suche.php?artid=95&spr=EN&typ=full
    wszystkie te głośniki sa w przedziale cenowym 200 - 250 zł/szt srednio. Gwarantuja jakośc na poziomie seri SF, czy TR jbl-a.
    jk
  • #16 973881
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    Najtrudniej to jest zrobic kolumny jak sie nie wie czego sie chce.
  • #17 973934
    su
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    radze poprubować z gł.marki gms.
    nie płonom tak nagle jak inne z dolnej pułki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki kolumn ALTON/MILDTON 80 na estradowe z użyciem głośników Alphard LW1200 zamiast oryginalnych GDN. Uczestnicy podkreślają, że LW1200 nie gra lepiej niż Altusy 140, choć może dobrze zagrać w odpowiednio dużych obudowach (60-100 l). Wskazano, że skuteczność i parametry Alphardów są mniej wiarygodne niż Tonsila, a ich reputacja jest mieszana. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego strojenia obudów i dobrania zwrotnic, gdyż zmiana głośnika wymaga dostosowania elementów filtrów. Wielu uczestników odradza stosowanie Alphardów do estradowych zastosowań, sugerując zamiast tego głośniki z serii PRO Tonsil, Eminence lub Celestion (np. Truvox), które oferują lepszą jakość i skuteczność. Podkreślono, że kolumny estradowe powinny mieć wysoką skuteczność i odpowiednią konstrukcję, a próby użycia tanich głośników 10-calowych bez subbasów i właściwego strojenia prowadzą do słabego efektu dźwiękowego. Dyskusja porusza także kwestie jakości zwrotnic i konstrukcji trójdrożnych kolumn, które nie gwarantują lepszej jakości dźwięku. Wskazano, że lepiej zainwestować w dobre głośniki i odpowiednio zaprojektowane obudowy niż eksperymentować z tanimi zestawami, które mogą nie spełnić wymagań estradowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA