logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować własną cyrkularkę z użyciem tanich materiałów?

bartosz789 20 Maj 2011 15:03 8947 23
REKLAMA
  • #1 9526703
    bartosz789
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Witam serdecznie,

Chciałbym przedstawić wam pierwszą własną konstrukcję na elektrodzie.
    Pomysł zrobienia cyrkularki powstał 2 lata temu, gdyż uciążliwe było ustawianie osobno ciężkiego (80kg) silnika oraz piły. Czyli projekt powstał dla wygody.
    Rama została wzmocniona, fabryczna była bardzo kiepska (cóż można się spodziewać za 80zł), silnik kupiony od znajomego za 100zł.
    I tak oto powstała wytrzymała konstrukcja : ).

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 9526726
    piotrek/wawa
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Bardzo fajna konstrukcja zanim jednak posypią się komentarze o braku tzw grzybka, ja zapytam o wym konstrukcji i ilość potrzebnego materiału na stelaż bo mam zamiar zbudować coś podobnego i nie wiem ile metrów profili zakupić.
  • #3 9526750
    bartosz789
    Poziom 30  
    Wysokość - 117cm
    Szerokość - 103 cm
    Długość - 133 cm

Jakbym wiedział co to jest grzybek, to może i by się znalazł w konstrukcji.
  • #4 9526776
    piotrek/wawa
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    grzybek to taki wył awaryjny, bardzo przydatny przy tego typu urządzeniach
  • REKLAMA
  • #5 9526786
    bartosz789
    Poziom 30  
    Rozumiem, czyli tak jak przypuszczałem.
    Postaram się coś takiego zrobić w końcu zdrowie ma się tylko jedno ;)
  • #6 9526804
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9526819
    bartosz789
    Poziom 30  
    Ale nie da się umieścić pasków z drugiej strony ..
    Przecież jakbym odwrócił silnik to włącznik byłby z tyłu .
  • #8 9526858
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    Kolego, jak to tam z tym gniazdem i wtykiem do zasilania? Bo zdaje mi się, że użyłeś przewodu zakończonego DWOMA WTYKAMI na obu końcach. O przycisku bezpieczenstwa czyli sławetnym ,,grzybku " nie piszę, bo przy tego typu archaicznym wyłączniku zastosować się go nie da. Ale to drobiazgi - Gdzie jest
    KAPTUR OSŁONY TARCZY !!!!!!.- Konstruktorze..........?
    Kolejne urządzenie DYI zagrażające życiu i zdrowiu użytkownika !!!!!!
  • #9 9526868
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Witam.
    Mam podobną konstrukcję zrobioną jeszcze przez mojego ojca. Ale odbiegam od tematu mojego pytania - czy na końcu kabla zasilającego Twój sprzęt jest wtyczka czy gniazdo? Mam nadzieję, że na maszynie jest zamontowane złącze męskie a na kabelku żeńskie? Można się bać o bezpieczeństwo rozłączającego maszynę spod napięcia kiedy nie zachowa odpowiedniej kolejności- i ostrożności.
    Pozdrawiam.
    Kaśka.

No i spóźniłam się o dwie minuty. :-)
  • #10 9526939
    bartosz789
    Poziom 30  
    Kabel jest męsko-żeński, więc nie ma problemu.
  • #11 9527129
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 9527204
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9527275
    r47bseba
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Konstrukcja masywna niepowiem.....ale podpinam się do tych którzy uważają ze jest mało bezpieczne

po pierwsze: osłonka (żółta) powinna mieć jeszcze "obramowanie" które zamaskuje paski
    po drugie: mufa! Lepiej jak by była plastikowa, i też zamaskowana, przynajmniej od góry, uchroni to przed wszelkiego typu zalaniom ....prostym rozwiązaniem było by "wpuszczenie" jej nieco pod blat

A i jeszcze jedno pytanko, jak rozwiązałeś problem napinania pasów, bo ba zdjęciach niewidze, silnik jest zamocowany na stałe czy ma jakąś regulacje prawo/lewo góra/dół?
  • #14 9527334
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    bartosz789 napisał:
    Kabel jest męsko-żeński, więc nie ma problemu.

To znaczy że ja jestem ślepy albo nie znam się. Jeśli kabel jest męsko-żeński to znaczy że masz odwrotnie całą instalację zrobioną. To co masz podłączone do silnika to jest gniazdo (widać wyraźnie na zdjęciu). Chyba że przerobiłeś orginalne złącza na odwrotne.
  • REKLAMA
  • #15 9527423
    lukas1121
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Kolejne urządzenie zrobione w myśl użytkownika kolego, działa? jak działa i cieszy użytkownika to jest ok:) u mnie niema osłony tarczy mam pas transmisyjny i silnik na kołach czy ja się skarżę na ryzyko utraty palca? prędzej mi deska odbije w głowę niż pas ręke wciągnie, tak że szanowne konsylium niech nie wcina się w życie innych oki? jak to mawia Cejrowski co z tego że nie zdrowe moje życie i nikt nie będzie mnie uszczęśliwiać na siłę (z grubsza tak to leciało)

co do kabla to również tak mam, upraszcza to o wiele podłanczanie różnego typu urządzeń do jednego kabla.
  • #16 9527435
    sq1ftb
    Poziom 13  
    Ocena: 373
    Nie chcę się nadmiernie czepiać, ale zabezpieczenie pasków klinowych powinno być pełne. Pracując z luźną bluzą i podchodząc od strony napędu można się nieźle "wplątać" i zostać pociągniętym w stronę stołu roboczego a mocna konstrukcja dokończy "dzieło". Szczelina w stole powinna być wypełniona meteriałem "podatnym" na zęby. Nawet, stosunkowo wydawało by się, sztywna tarcza potrafi falować nieznacznie podczas pracy i kontakt rozpędzonego metalu ze stalowym stołem może się różnie skończyć.
    Proszę nie traktować tego jako krytykę dzieła Kolegi ale chciałbym jeszcze pooglądać na DIY trochę innych konstrukcji Kolegi.
    Wbrew pozorom cyrkularka to "diabelskie" narzędzie i osobiście znam ludzi, którzy zamawiając 5 piw, z braku palców eksponują gest "victory".
    Generalnie maszyna, sądząc po ilości przetworzonego drewna, jest przydatna i - jak każda konstrukcja - niewątpliwie napełnia Kolegę dumą.
    Życzę wielu udanych maszyn. BHP to nie propaganda, często jest pisana prawdziwą krwią.
  • REKLAMA
  • #17 9527542
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    w moim regionie to się nazywa krajzega (tudziez "trajzyga")

czepię się jeszcze tych gniazd ze stopów aluminium - myślałem że już wyszły z użycia - zawsze mnie mrozi jak mam podłączyć/rozłączyć gołą ręką takie gniazdo.

ogólnie konstrukacja wykonana solidnie i z dbałością - nie chcieli byście widzieć "maszyn" eksploatowanych "w terenie" bez jakichkolwiek osłon w dodatku z wyłącznikiem oddalonym o długość kabla zasilającego :(
  • #18 9527575
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 9527611
    herbert109
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam

Dodam jeszcze jedną rzecz od siebie - klin rozszczepiający. Jak napisałeś zdrowie ma się jedno a jeśli będziesz rozrzynać deski wzdłużnie może dojść do odrzutu. Kilka przydatnych informacji nt klina znajdziesz pod adresem :
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #20 9527630
    bartosz789
    Poziom 30  
    Od strony cyrkularki jest wtyczka, a z drugiej gniazdo, z takiego powodu, że jeszcze nie przerobiłem instalacji.
    Spokojnie .. wszyscy napaleni na bezpieczeństwo, używam jej już 2 lata i nic się nie stało, po prostu wystarczy uważać i wstrzymać się na czas cięcia od piwa :)
    Silnik ma regulację tył, przód.
    krzysztof_326 tak jak mówiłem, wystarczy uważać i nic się nie stanie, trochę rozwagi.
    Co do mufy, piła jest chowana do pomieszczenia więc nic jej nie zaleje.
  • #21 9527808
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    bartosz789 napisał:
    Od strony cyrkularki jest wtyczka, a z drugiej gniazdo, z takiego powodu, że jeszcze nie przerobiłem instalacji.
    Spokojnie .. wszyscy napaleni na bezpieczeństwo, używam jej już 2 lata i nic się nie stało, po prostu wystarczy uważać i wstrzymać się na czas cięcia od piwa :)
    Silnik ma regulację tył, przód.
    krzysztof_326 tak jak mówiłem, wystarczy uważać i nic się nie stanie, trochę rozwagi.
    Co do mufy, piła jest chowana do pomieszczenia więc nic jej nie zaleje.

A czemu od początku nie robiłeś instalacji tak jak powinna być zrobiona ?

I napalony to ty jesteś, bo każdy inny rozsądny człowiek poczekałby z uruchomieniem, dołożył by 50 zł na komplet gniazda z wtyczką, albo poświęcił pół dnia i doprowadził instalację do porządku. Zebrał byś pochwały. A ty co ? Chciałeś pokazać że można zrobić coś z niczego ? To będzie dalej nic. A w twoim przypadku dodatkowo bardzo niebezpieczne nic. Ty uważasz, ale licho nie śpi.
  • #22 9527836
    heynow
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    ->bartosz789
    Jakiej mocy masz silnik ? Czy to oby nie jest napęd od Bąka ? Ja jakoś nie mam zaufania do napędzania krajzegi paskami klinowymi. Jako że tnę oprócz względnie prostych gałęzi również rozszczepane pnie pocięte "w metry" wolę napęd pasem transmisyjnym. W przypadku zakleszczenia piły pas spada. Zamontuj jeszcze osłonę, żeby trociny nie leciały w buty.
  • #23 9527891
    vanobro
    Poziom 11  
    A właśnie, co tym tniesz? Gałęzie czy materiał? I jaka średnica tarczy?
  • #24 9528267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował swoją pierwszą konstrukcję cyrkularki DIY, która powstała z potrzeby wygody w pracy z ciężkim silnikiem i piłą. Konstrukcja ma wymiary 117 cm wysokości, 103 cm szerokości i 133 cm długości. W dyskusji poruszono kwestie bezpieczeństwa, w tym brak osłony tarczy i grzybka awaryjnego, co wzbudziło obawy innych uczestników. Użytkownicy sugerowali poprawki, takie jak dodanie osłon, zmiana układu kabli oraz zastosowanie pasów transmisyjnych zamiast klinowych. Pojawiły się również pytania dotyczące regulacji silnika oraz materiałów użytych do budowy. Użytkownik zapewnił, że konstrukcja działa od dwóch lat bez problemów, jednak podkreślił potrzebę ostrożności podczas użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA