logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić uszkodzony przerywacz w silniku łódki i poprawić iskrę?

warjat 23 Maj 2011 11:43 5614 12
REKLAMA
  • #1 9535384
    warjat
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Znalazłem coś takiego (tabliczka znamionowa na zdjęciu) byłem z nim u mechanika i okazało się, że uszkodzony jest przerywacz kształt taki jak na rysunku. Nie mogę nigdzie dostać czegoś takiego. Pierwotnie był z czegoś ala ebonit, odtworzyłem go z tworzywa sztucznego kształt się zgadzał ale ponoć nie działał jak należy iskra jest ale słaba. Chciałbym przerobić ten układ i zastąpić go zewnętrznym wymyśliłem taki schemat jak na rysunku.
    1. Czy ma ktoś z was taki przerywacz?
    2. Czy mogę podstawić zamiast oryginalnej cewki zapłonowej cewkę z malucha plus akumulator i wykorzystać przerywacz do sterowania tą cewką bo możliwe, że cewka też jest uszkodzona?
    Proszę o rady.
    Jak zastąpić uszkodzony przerywacz w silniku łódki i poprawić iskrę? Jak zastąpić uszkodzony przerywacz w silniku łódki i poprawić iskrę?
  • REKLAMA
  • #2 9535482
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2790
    Z tego schematu nic nie będzie. Po co ten przekaźnik?
    Daj zdjęcia aparatu zapłonowego i oryginalnego przerywacza.
    Nawet nie wiemy co to za układ zapłonowy. Podejrzewam iskrownikowy ale...
    Jak nie wiadomo jaki przerywacz, to jak ci go ktoś dobierze?
    Przerywacz musi mieć solidną sprężynę. Nawet jak zastosujesz zapłon bateryjny (z aku) to i tak przerywacz musi być pewny. To że odtworzyłeś jego kształt jeszcze nie znaczy że będzie dobrze działał.
  • #3 9535840
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 9535886
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Silnik z NRD. Pewnie pasować będzie trabant/wartburg.
    Zamieść zdjęcia przerywacza i innych komponentów układu zapłonowego. Jeśli jest tam iskrownik, to też nie będzie problemów z jego naprawą/podmianą.
    Można też unowocześnić układ i zastosować coś z nowoczesnych układów zapłonowych.
  • #5 9538352
    warjat
    Poziom 13  
    Nie mam w tej chwili tego silnika jest u mechanika który zajmuje się naprawami pił i kosiarek spalinowych jego kształt jest taki jak narysowałem jak tylko będę miał zdjęcia to je zamieszczę. Przekaźnik rzeczywiście niepotrzebny poszukam czegoś od wartburga tak jak pisał Błażej.
    Po poszukiwaniach znalazłem bardzo podobny od trabanta z tym że jest inne mocowanie http://www.swistak.pl/a4154579,Zaplon-Trabant-600-601-NOWY.html
    ta platynka żółta prawie identyczna. Nic innego nie znalazłem. Teraz pytanie czy wystarczy przerobić tą czy musi być oryginalna przetrzepałem sporo stron również po niemiecku i na nic nie natrafiłem.
  • #6 9540501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 9542103
    warjat
    Poziom 13  
    Proszę czytać pierwszy post jest zdjęcie z tabliczką znamionową. A i jeszcze jedno pytanie czy słyszeliście aby silniki zaburtowe do motorówek działały dopiero jak są na wodzie ma to związek z chłodzeniem ten co mam silnik pobiera wodę ze zbiornika wodnego do chłodzenia. Uważam to za kompletną bzdurę ale chcę się upewnić.
  • REKLAMA
  • #8 9542214
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 9542949
    warjat
    Poziom 13  
    Nie ma na tym silniku nic poza tą tabliczką dodam jeszcze że on ma taką długą 1,5m rurkę na której końcu jest śruba napędowa (chyba dobrze to nazywam) i wychodzi ten napęd z silnika pod kątem 45 stopni. Rurka która pobiera wodę ze "stawu" przechodzi przez pompkę mechaniczna następnie przez cylinder silnika chłodzi go i poprzez tłumik wylatuje z powrotem do stawu. Silnik jest aktualnie u mechanika wiec nie jestem w stanie podać więcej zdjęć. Znalazłem bardzo podobne platynki od syrenki i żuka musiał bym je jeszcze zakupić i przymierzyć czy będą pasować.
  • #10 9543693
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 14619281
    markopolo374
    Poziom 10  
    Chciałbym podłączyć się do tematu. Mam silnik do łódki Tummler produkcji NRD, który używałem ostatnio 5 lat temu (przerwa przymusowa, choroba). Teraz postanowiłem go uruchomić przed sezonem i problem - NIE odpala. :( Wcześniej wylałem stare paliwo, resztki, przeczyściłem świecę, gaźnik, zalałem nową mieszankę i nic nawet nie zakopcił. Wykręciłem świecę, była mokra po wysuszeniu sprawdziłem iskrę i nie było. :( Wymieniłem świecę na nową i też iskry brak. Ustawiona przerwa na platynkach jest dobra 0,4 mm, przewód wysokiego napięcia dobry bo prąd "kopie" jak dotknąłem palcem i pociągnąłem za sznurek. Wykręciłem fajkę i podłączyłem bezpośrednio przewodem do świecy, sprawdziłem jeszcze kilka świec i jest to samo - BRAK ISKRY NA ŚWIECY. :( Brak już mi pomysłów gdzie szukać i co sprawdzić. Może ktoś miał podobny problem bo w internecie nigdzie nie znalazłem. Proszę o informację.
  • #12 14619338
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Wyczyść platynki (styki przerywacza), sprawdź kondensator - jeśli jest.
  • #13 14631289
    markopolo374
    Poziom 10  
    Patynki czyszczone dokładnie , kondensatora nie ma i nie było , kupiłem i założyłem nowy przewód z fajką do świecy i dalej iskry brak :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania dla uszkodzonego przerywacza w silniku łódki, który pierwotnie był wykonany z ebonitu. Po próbie odtworzenia go z tworzywa sztucznego, iskra jest słaba. Użytkownik rozważa zastosowanie cewki zapłonowej z malucha oraz akumulatora do zasilania nowego układu. Forumowicze sugerują, aby zamieścić zdjęcia oryginalnych komponentów zapłonowych oraz poszukać przerywaczy od modeli takich jak Trabant czy Wartburg. Wskazują również na konieczność posiadania solidnej sprężyny w przerywaczu oraz na to, że silniki zaburtowe wymagają zanurzenia w wodzie do prawidłowego chłodzenia. Inny użytkownik zgłasza problem z brakiem iskry w silniku Tummler, co prowadzi do dyskusji na temat czyszczenia platyn i sprawdzania kondensatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA