logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie do gitary akustycznej vs nagłośninie do gitary elektrycznej-różnice

Mike P 15 Cze 2011 16:59 9725 2
REKLAMA
  • #1 9615659
    Mike P
    Poziom 10  
    Witam. Mam następujące pytanie- czym w istocie różni się nagłośnienie do gitar elektrycznych, od nagłośnienia do gitar akustycznych?
    Wiem, że wszelkie "specjalne" piece do gitar akustycznych mają inne głośniki, niż te do elektrycznych. Ale czy to jedyna różnica? Czy jeśli zapnę głośnik robiony pod akustyka do jakiegoś head'a lampowego, to istotnie nie będzie różnicy? A przecież najlepsze piece do akustyków nie są lampowe, w przeciwieństwie do pieców pod gitary elektryczne. Czemu? Czy lampa z gitarą akustyczną nie brzmi dobrze? Gdzie leży sendo różnicy między piecami do akustyków, a piecami do elektryków? Może znacie jakieś schematy na których dobrze to widać?

Z góry przepraszam i proszę o przeniesienie jeśli to nie ten dział :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9618175
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    Ależ to bardzo proste. Wzmacniacz do akustycznej/elektroakustycznej gitary przypomina wzmacniacz hi-fi. Ma za zadanie jak najwierniej odtworzyć/nagłośnić akustyczny instrument. Jest tylko i wyłącznie wzmacniaczem i powinien być bardzo liniowy i bardzo "przezroczysty". Wzmacniacz gitarowy nie jest urządzeniem liniowym. Jest częścią instrumentu (paczka/głośnik zresztą też) z dużym wpływem na jego brzmienie. O ile do gitary akustycznej można kupić jakikolwiek wzmacniacz do niej przeznaczony i generalnie na wyjściu będzie, a raczej powinno być to samo to gitarzyści "elektryczni" przerzucają tony sprzętu aby znaleźć swoje brzmienie. We wzmacniaczach gitarowych nawet kanały opisane jako czyste, nie są czyste i wprowadzają zniekształcenia, mniejsze bo mniejsze, ale zawsze. Od biedy elektroakustyka można podłączyć do wzmacniacza gitarowego, ale czy będzie to brzmiało dobrze może okazać się loterią.
  • #3 9625575
    Mike P
    Poziom 10  
    Temat w zasadzie rozwiązany :) Po prostu uzupełniam moje dziury w wiedzy, dzięki painlust ;)
REKLAMA