logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po raz pierwszy mniej niż 50% użytkowników Win XP, Mac nieznacznie zyskuje

exti 02 Sie 2011 21:28 6073 55
  • Po raz pierwszy mniej niż 50% użytkowników Win XP, Mac nieznacznie zyskujeWedług danych zebranych od użytkowników odwiedzających ponad 40 tys. wybranych stron internetowych, już tylko na niecałej połowie komputerów jest zainstalowany Windows XP. Dane pochodzą z lipca br. Windows 7 ma 27,9% udziałów, kolejna jest Vista z 9,3%. Jeśli wierzyć tym statystykom, to po raz pierwszy od wydania XP przed dziesięcioma laty, jego udział w rynku spadł poniżej 50%. Oczywiście przyczynił się do tego sam Microsoft, który próbuje zniechęcać użytkowników do Windowsa XP, promując nowsze systemy. W 2009 roku firma zakończyła podstawowe wsparcie dla XP (płatne, rozszerzone wsparcie będzie aktywne do 2014 roku).

Co warte uwagi - sumaryczna liczba użytkowników Windowsa także maleje. W sierpniu zeszłego roku system Microsoftu był zainstalowany na 91,3% komputerów, natomiast w ubiegłym miesiącu na 87,6%. Odsetek użytkowników Maca wzrósł z 5 do 5,6%.

Dla kontrastu - odsetek internautów korzystających z urządzeń przenośnych rośnie gwałtownie. W czerwcu tego roku wyniósł 5%, a miesiąc później już 5,5%. W zeszłym roku natomiast mobilnych internautów było tylko 2,8%.

Źródło:
    http://www.infoworld.com/t/microsoft-windows/windows-xp-finally-falls-below-50-percent-168682

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    exti
    Poziom 32  
    exti napisał 2419 postów o ocenie 171, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2008 roku.
  • #2 9786725
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    exti napisał:
    natomiast w ubiegłym miesiącu na 87,6%. Odsetek użytkowników Maca wzrósł z 5 do 5,6%.

exti napisał:
    a miesiąc później już 5,5%

Z tego wynika, że na ponad 9% komputerów zainstalowany jest system inny niż MAC lub MS Windows, a 5,6% to systemy mobilne. Możemy więc chyba założyć, że te 4% to linux pod różnymi postaciami, czyż nie? Dlaczego więc ten system został pominięty jeśli jest niewiele mniej popularny niż MacOS?
  • #3 9786804
    hotek
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    @daavid117 nie zapominaj o mobile przeglądarkach, Android etc.
  • #4 9786988
    quniq
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    A na jakim jądrze stoi android? ;)
  • #5 9787078
    daavid117
    Poziom 42  
    hotek napisał:
    @daavid117 nie zapominaj o mobile przeglądarkach, Android etc.

Wliczyłem to, ale coś się pokopałem w obliczeniach. Późno już było. Za błąd przepraszam. Na systemy linux zostaje 1,3%.

@U.P.: Na jądrze linuksa, a jakże, ale w tekście ogółem wymienione zostały systemy mobilne. Poza tym sam Android z normalnym systemem linux ma właśnie wspólne tylko jądro...
  • #6 9787237
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Cóż, szkoda, moim zdaniem stary poczciwy XP był całkiem niezłym systemem operacyjnym, który nie marnował zasobów komputera, jak to czynią nowsze wersje (7, bo o Vista już nie wspomnę...).
    Swoją drogą szkoda że linuksy to nadal margines, ale jest to niestety spowodowane dostępnością niektórych aplikacji i przyzwyczajeniami - bo najnowsze wydania (np. Ubuntu) są już bardzo przyjazne użytkownikowi...
  • #7 9787284
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Wszystko zależy od producentów. Jeśli ktoś ma do wyboru windows - linux i kupuje kompa np laptopa. 90% sterowników do laptopa nie będzie. Użytkownik oczekuje schematu - instaluje, korzystam. W linuxie trzeba zabaw i to odstrasza ludzi od tego systemu.
  • #8 9787312
    Tom1988p
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Faktem jest że producenci sprzętu jeszcze dyskryminują linuxa nie wydając na niego sterowników. Ale powoli to się zmienia i mnie to cieszy.
    Także producenci oprogramowania są leniwi i nie chcą na nowo pisać programu (gra to tez program) pod linuxa. Na szczęście i to powoli zaczyna się zmieniać.

Te dwa czynniki wpływają przede wszystkim na ilość użytkowników linuxa.
  • #9 9787349
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    skaktus napisał:
    Wszystko zależy od producentów. Jeśli ktoś ma do wyboru windows - linux i kupuje kompa np laptopa. 90% sterowników do laptopa nie będzie. Użytkownik oczekuje schematu - instaluje, korzystam. W linuxie trzeba zabaw i to odstrasza ludzi od tego systemu.

To jest właśnie powtarzany jak mantra, nieaktualny ale odstraszający nowicjuszy zabobon :|
    Kubuntu zaraz po instalacji obsługuje mi praktycznie wszystkie urządzenia, które pod Siódemką potrzebują sterowników, notabene zajmujących blisko 4GB i restartujących czterokrotnie system zanim będę mógł z niego korzystać.
  • #10 9787504
    piotrva
    @Hucul, potwierdzam, u mnie Ubuntu też zainstalowało się szybciej niż Windows7 i od razu większość sprzętu (PC i Laptop) działała... A pod Windows7 to ze sterownikami jak piszesz - nic dodać - nic ująć
  • #11 9787588
    llafar
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Kol @skaktus, prawda jest taka, że od Ubuntu 10.04 mam mniejsze problemy z driverami na Ubuntu niż na Windowsach. Co więcej wszystkie stery (łącznie z drukarko-fakso-skanerem Epson, modemami USB, itp.) ładują się w tle automatycznie i nie ma potrzeby sciągać/aktualizować itp.

Natomiast serwisowanie po rodzinie XP i Vista to jest masakra i godziny pracy są.
  • #12 9787610
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Spoko, wszystko fajnie, ale jeśli urządzenie jest nietypowe to prędzej znajdę sterowniki pod Vistę czy to XP niż pod linucha. Dodatkowo mówicie że sterowniki działają, spoko, ale do wielu urządzeń są dodatkowe aplikacje, jak choćby do WiFi na USB które posiadam. Pod linuchem śmiga, łączy i koniec. Pod Windowsem mam dodatkowo masę programów pod kartę, dostarczoną przez producenta a pod linuxem cisza.

Po drugie pamiętajcie, że jeszcze mniej niż 5 lat temu linux na laptopie czy komputerze często było masakrą - połowa rzeczy nie działała.

Podobnie do linuxa nie znajdziecie znanych tytułów gier, programów. I nie mówcie że są zamienniki...

Każdy system ma coś czego nie ma inny, każdy w czymś jest lepszy a w czymś gorszy. Jak wam nie pasuje XP, czy to 7 bo dużo jedzą, wystarczy odpowiednio je okroić i na jedno wychodzi. Zaraz powiedzie że to wymaga pracy i umiejętności - cofamy się kilka lat wstecz i to samo było z linuchem.
  • #13 9787631
    Hucul
    Poziom 39  
    skaktus napisał:
    ... Po drugie pamiętajcie, że jeszcze mniej niż 5 lat temu linux na laptopie czy komputerze często było masakrą - połowa rzeczy nie działała.
    Podobnie do linuxa nie znajdziecie znanych tytułów gier, programów. I nie mówcie że są zamienniki...
    Każdy system ma coś czego nie ma inny, każdy w czymś jest lepszy a w czymś gorszy. Jak wam nie pasuje XP, czy to 7 bo dużo jedzą, wystarczy odpowiednio je okroić i na jedno wychodzi. Zaraz powiedzie że to wymaga pracy i umiejętności - cofamy się kilka lat wstecz i to samo było z linuchem.

To było dawniej niż pięć lat temu, ale fakt było wtedy trudniej niż teraz z Windowsem :)
    Ciekawe jest to, że dawne wady Linuksa przejmuje teraz Windows, ale użytkownicy dalej się go trzymają.
  • #14 9787652
    quniq
    Poziom 21  
    O ile dobrze pamiętam, to windows od dawien dawna potrzebował sterowników, co od Visty zaczyna się powoli zmieniać - nie miałem problemów z taką drukarką, czy podłączeniem telefonu. XP tego nie umiał.
    A z Linuxem faktycznie jest taki problem, ze nie ma gier. Gdyby były, sam dawno pozostał bym przy samym linuxie. Dodatkowo dochodzi mnóstwo ludzi, którzy są wzrokowcami, a komputer ma działać. Ciężko się takiej osobie przestawić na inny system, bo 'ten guzik nie jest po prawej, tylko na środku'.
  • #15 9787655
    piotrva
    Tak, poza tym mimo wszystko wybór zależy od zastosowań. Ja korzystam zamiennie z Windows7/Linux Ubuntu - zależy co robię. Np. programowanie procesorów preferuję pod windowsem bo narzędzia są jak na chwilę obecną nieco wygodniejsze (choć też czasem pod 7 są kosmiczne problemy ze sterownikami, uprawnieniami itp...) ale np. tworzenie stron www już raczej pod linuksem, bo później na serwer docelowy pójdzie i tak pod kontrolą Linuksa (nie wyobrażam sobie postawienia serwera na produkcie Microsoftu).
  • #16 9787658
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 9787764
    Hucul
    Poziom 39  
    cefaloid napisał:
    ... DOS nie "marnował" ani zasobów ani dysku i co? Wg tej reguły jest to najwspanialszy system? Nie.

Do pewnych zastosowań jest najlepszy, bo DOSBOX nie zastąpi go w pełni.
    cefaloid napisał:
    Jest to niestety spowodowane niesamowitym chaosem który towarzyszy linuksowi od zawsze. Bo to system tysiąca niezgodnych dystrybucji.
    Opatre o Linux Androidy jakoś się przebijają - tylko dla tego że jest jedno, zgodne, profesjonale konsorcjum które trzyma w ryzach ten produkt i utrzymuje JEDEN STANDARD.
    Gdyby Debian/Ubuntu/Fedora/Slack..../... połączyli siły i tworzyli JEDNĄ WSPÓLNĄ dystrybujcję to sądzę że w przeciągu kilku lat Linux zrobił by furorę. A tak? Każdy myśli że ma najlepszą wersją a każda ma marginalny udział w rynku.

To byłby raczej koniec Linuksa.
  • #18 9787777
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 9787781
    zieluś
    Poziom 18  
    Gdyby było więcej gier na Linuxa, normalne wersje Photoshopa Corel'a itp to linux miałby sie świetnie ale niestety tylko Wine a to nie zawsze chodzi tak jak powinno
  • #20 9787786
    daavid117
    Poziom 42  
    Hucul napisał:
    To byłby raczej koniec Linuksa.

Dokładnie.

Co do sterowników na linux... Zainstalujcie sobie dla testu Mandrive Extreme (tak, płatny system, ale w ramach edukacyjnych chyba można, choć to niezgodne z prawem) i zobaczcie co tam jest ze sterownikami. Instalowałem ten system na najróżniejszych, często dziwnych konfiguracjach i nie spotkałem się jeszcze z jakimiś utrudnieniami jeśli chodzi o sterowniki.
  • #21 9787850
    piotrva
    Co do serwerów, to statystyki statystykami ale wiem swoje bo w tym siedzę i tak, owszem jeśli firma ma sieć komputerową i potrzebują współdzielić jakieś projekty, drukarki, dane i wszyscy pracują pod windowsem, to serwer też stawia się też na windowsie i wszystkie usługi puszcza po fabrycznych usługach microsoftu. Zaś jeśli chodzi o strony www (serwery http,bazy danych,...) to nie oszukujmy się, ale każda szanująca się firma korzysta z Unixów... Zresztą w tej dziedzinie mój kolega robił testy - 2 identyczne komputery, na jednym serwer http+php+mysql pod windowsem (windows server), na drugim to samo pod linuksem. I potem w testach wydajności mimo najlepszej konfiguracji Windows Server wygrał Linux...
    Swoją drogą, czy ktoś ma złudzenia, że choćby elektroda jest postawiona na serwerze z Windowsem?
    Cóż, zależy te
  • #22 9787950
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 9788043
    daavid117
    Poziom 42  
    cefaloid napisał:
    Czy doczekam się rzeczowych argumentów innych niż "bo tak" :?:

A poprosiłeś o takie?

Podstawą, założeniem systemów uniksowych jest to, że są one całkowicie wolne, każdy może je sobie dowolnie modyfikować. Tak więc jeśli zrzeszyć wszystkie organizacje pod jednym szyldem to ten prawdziwy linux by umarł. Powstałby w pełni profesjonalny, na pewno płatny system oparty na jądrze linuksa. Z resztą wielu twórców różnych dystrybucji nigdy nie zgodziłoby się na takie połączenie. Jak pogodzić tysiące różnych koncepcji? Kto by o tym zadecydował? Linux na dobrą sprawę nigdy nie miał konkurować z Windows. Linux był, jest i będzie dla pewnego grona ludzi i tak zawsze będzie, bo jest on darmowy. Wyżej wspomniana przeze mnie dystrybucja Mandrive Extreme jest już jak najbardziej skierowana dla "szarego" Kowalskiego, ale oczywiście jest płatna. Wersja Mandrive Free już taka przyjemna w obsłudze i cukierkowa nie jest, chociaż po pewnych zabiegach staje się dużo bardziej praktyczna niż jej płatny brat.

"Linuksiarze" i tak mają gdzieś całą resztę świata, bo oni sobie z Windows dodatkowo mogą korzystać, ale w drugą stronę to już tak fajnie nie działa ;).
  • #24 9788052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 9788152
    michal.fita
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    skaktus napisał:
    Spoko, wszystko fajnie, ale jeśli urządzenie jest nietypowe to prędzej znajdę sterowniki pod Vistę czy to XP niż pod linucha. Dodatkowo mówicie że sterowniki działają, spoko, ale do wielu urządzeń są dodatkowe aplikacje, jak choćby do WiFi na USB które posiadam. Pod linuchem śmiga, łączy i koniec. Pod Windowsem mam dodatkowo masę programów pod kartę, dostarczoną przez producenta a pod linuxem cisza.
    I co? Korzystasz z tych "programów"? Bo w praktyce 98,3% z nich jest w codziennej pracy zbędne. A w Linuxie przynajmniej obsługa tego badziewia jest zunifikowana.

Dodano po 3 [minuty]:

cefaloid napisał:
    I o czym to ma świadczyć? DOS nie "marnował" ani zasobów ani dysku i co? Wg tej reguły jest to najwspanialszy system? Nie.
    Najwspanialszy to był QNX, ale mało kogo było na niego stać, więc pozostał w swojej niszy - jego architektura jest nie do pobicia.

A DOS był piękny bo był prosty. Zasoby w DOS marnowali producenci sterowników, sam system zabierał bardzo mało pamięci :-)
  • #26 9788221
    piotrva
    Cóż, niestety ASP jest nieco bardziej "ociężały" od php i apache... Nie mówię, że MS to zło, ale po prostu wydaje mi się (i wielu osobom), że Unixy są nieco szybsze i wydajniejsze...
  • #27 9788487
    MasterMatan
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    "bla bla bla bo nie ma gier na linuksa..."
    Komputer służy do pracy, konsola służy do grania a mówienie inaczej przypomina raczej wmawianie że konsola do gier jest idealnym narzędziem do pracy z arkuszem kalkulacyjnym i pisaniem aplikacji.
  • #28 9788946
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 9789016
    exti
    Poziom 32  
    Ocena: 171
    MasterMatan napisał:
    "bla bla bla bo nie ma gier na linuksa..."
    Komputer służy do pracy, konsola służy do grania a mówienie inaczej przypomina raczej wmawianie że konsola do gier jest idealnym narzędziem do pracy z arkuszem kalkulacyjnym i pisaniem aplikacji.

A jak gram tylko sporadycznie i to w jakieś starocie albo gry przeglądarkowe to też mam kupić konsolę? Komputer PC ma tę wyższość nad konsolami jest sprzętem wielozadaniowym.

Co do braku gier na linuxa - to nie jest wcale jedyna ani główna rzecz, która zniechęca ludzi do niego. Ja bym jeszcze wspomniał brak linuksowych wersji specjalistycznych programów, wymienię kilka przykładów: Photoshop, 3DS Max, Altium Designer, wszelakie CADy. Doskonale wiem, że są zamienniki, ale to nie to samo.
  • #30 9789413
    daavid117
    Poziom 42  
    isa1970 napisał:
    widzę że szanowni komentatorzy bladego pojęcia o linuxie nie maja, ja mam marne ale to co tu słyszę to legendy ludowe .Jeden gość pyta o sterowniki otóż kolego formatuje dysk, instaluje instaluje i co przy twoim świetnym Windowsie muszę wgrać teraz sterowniki do modemu w linuxie a mam Mandriwe nic nie muszę, mam internet od razu idziemy dalej ładnie sformatowałem dysk sterowniki do karty dźwiękowej poszły się... ale nie w linuxie nic nie muszę szukać żadnych płyt czy grzebać w internecei wpisuje w konsole " urpmi alsa" i karta dźwiękowa już chodzi idziemy dalej zgubiłem płytkę ze sterownikami do bluetoth nie ma żadnego problemu konsola wpisuje "urpmi kdublototh i wszystko śmiga nie szukam po necie . A co do odpowiedników na linuxa żaden użytkownik linuxa nie zainstalował by sobie np gadu gadu. Mamy kadu który na głowę bije gg popisz troche na kadu a potem na gg po kilku minutach nie będziesz chciał na windowsowskie programy spojrzeć nie mówię o wirusach trojanach antywirusach itp w Linuxie mnie to nie interesuje Windows jest dla tych którzy umieją tylko klikać "dalej" i nic więcej Windows to badziewie za które jeszcze każą sobie słono płacić . i co pół roku trzeba to przeinstalowywać bo się wiesza co chwila Sory trochę ambicji chłopaki

Co jak co, ale wojny funboy'ów MS i linuksa nam tu nie trzeba. Kolega wyżej to jak widać przedstawiciel takiej grupy. Każdy system jest dobry, ale nie dla każdego i nie do wszystkich zastosowań. W tym zdaniu jest sedno.

BTW: Kadu? A słyszałeś może o AQQ? A nie, to przecież jest na tym badziewnym systemie od MS... [/sarcasm]. Co wieszania to "jak się dba, tak się ma". Ja reinstalację XP robię raz na około półtora roku, a to ze względu na wręcz cuda jakie wyczyniam na tym systemie, dlatego prędzej czy później mam problemy z uprawnieniami plików, odwołaniami do rozszerzeń itd. Z drugiej strony linuksa nie raz już też "uwaliłem", tak że łatwiej było wrzucić płytkę niż błądzić w konsoli.

Żeby nie było, że bronię lub atakuję jeden lub drugi system - używam zarówno XP, jak i Mandrive, Slax czy BT, a na telefonie mam Android'a, a wcześniej miałem telefon z WM 5. Po prostu zależnie od tego co chcę robić włączam jeden lub drugi system. Wszystko u mnie działa jak trzeba na jednym i drugim.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy spadku udziału systemu Windows XP poniżej 50% na rynku komputerów, co jest wynikiem działań Microsoftu promującego nowsze wersje systemów operacyjnych, takich jak Windows 7 i Vista. Użytkownicy zauważają, że Windows 7 ma 27,9% udziału, a Vista 9,3%. Wzrost odsetka użytkowników systemów Mac z 5% do 5,6% oraz spadek ogólnej liczby użytkowników Windows z 91,3% do 87,6% również budzi zainteresowanie. W dyskusji poruszono również temat systemów Linux, które wciąż mają marginalny udział w rynku, głównie z powodu braku wsparcia ze strony producentów sprzętu oraz oprogramowania. Użytkownicy podkreślają, że Linux, mimo że staje się coraz bardziej przyjazny dla użytkowników, wciąż boryka się z problemami związanymi z dostępnością sterowników i aplikacji. Wiele osób zauważa, że Windows 7 i Vista wymagają więcej zasobów niż XP, co wpływa na ich wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA