logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A0 - nowy rywal Segway'a?

piokrza 13 Sie 2011 23:42 4543 16
REKLAMA
  • Audi A0 - nowy rywal Segway'a?Firma Audi zaprezentowała ostatnio alternatywę dla słynnego Segway'a - model A0. W przypadku Segway'a podróżuje się na stojąco, co dla wielu może być niewygodnym rozwiązaniem. Model niemieckiego potentanta przewiduje siodło, na którym można usiąść trzymając jednocześnie kierownicę w rękach.

Koncepcja została opracowana przy współpracy Uniwersytetu Technicznego w Monachium i National Autonomous University w Meksyku. Projekt wykorzystuje połączenie silnika elektrycznego z pojedynczym, samostabilizującym kołem. Kierunek ruchu sterowany jest przechylaniem kierownicy w odpowiednią stronę. Maksymalna prędkość jazdy wynosi 15 km/h.

Prawdopodobnie nie będzie się nadawał jako środek transportu, np. do pracy w godzinach szczytu, ale bardziej jako bezwysiłkowa alternatywa dla tradycyjnego spaceru na świeżym powietrzu. Czas pracy na baterii ograniczony jest do około 1 godziny.

Poniżej filmik prezentujący działanie monocyklu:

Źródło: http://www.engadget.com/2011/08/12/audi-a0-mo...oncept-takes-you-for-a-jaunt-around-the-park/

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    piokrza
    Poziom 27  
    piokrza napisał 1550 postów o ocenie 188, pomógł 8 razy. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9823100
    lewiatan_11
    Poziom 10  
    Moim zdaniem bezużyteczne, ale może za kilka wersji ewoluuje do czegoś bardziej zdatnego do użytku ;]
  • #3 9823245
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    No to bije segway'a na głowę - raz że można siedzieć , dwa to jedno koło :D - tylko ta godzina jazdy , chyba po bułki do piekarni :D
  • REKLAMA
  • #4 9823369
    Ruzby
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    To ja sobie wolę potruchtać w ramach spaceru... I zdrowe, i za darmo ;)
  • #5 9823538
    lukas1121
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    A ja tam wole motorek rowerek albo moje własne nóżki:)
  • #6 9823543
    piotruch
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Ma szanse sprzedać się USA. Trzeba tylko zwiększyć udźwig i doczepić kosz na zakupy.
  • REKLAMA
  • #7 9823735
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 9823892
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Ocena: 110
    Przydatność taka sama jak segwaya, dla mnie żadna, ale chętnych na takie gadżety znajdzie się pewnie wielu.

Fajnie wygląda hamowanie pokazane na filmiku. Prawie jak zatrzymywanie konia :)
    Ciekawe czy trudne będzie to do opanowania, ponieważ w tym procesie będzie trzeba przezwyciężyć też siłę pędu. Jak ktoś za lekko "pociągnie lejce" to nie wyhamuje.
    Ale oczywiście bezpieczniejsze do sterowania jest takie ujemne sprzężenie zwrotne.
  • #9 9824166
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Zaraz zaraz ... to już chyba było ;]

I jakoś jak rewolucji nie było tak nie ma ;)
    Mieliśmy też już niezależną konstrukcję - Ewee-PT - http://www.ewee-pt.com/
  • #10 9824834
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    kiler129 napisał:

takim jeżdżącym krzesłem to można sobie w biurze "pośmigać" :P
  • #11 9824882
    kiler129
    Poziom 27  
    timo66 napisał:
    kiler129 napisał:

takim jeżdżącym krzesłem to można sobie w biurze "pośmigać" :P

I szybko przekroczyć dopuszczalną wagę w wypadu używania na codzień hyhy :lol:
  • #12 9825396
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Te konstrukcje (segway jak i audi) nie maja powodzenia bo są koszmarnie drogie. Oczywiście wynalazcy zrobili sobie patenty i by chcieli na jednej sztuce zrobić się milionerami. Dlatego jest takie małe zainteresowanie, ale ja na ten przykład bardzo lubię pomykać segway-em, ale na własność go nie mam bo szkoda kasy. Ja by kosztował z 5-7tyś, to już bym go kupił (X2 ma się rozumieć:) ).
  • #13 9825403
    kiler129
    Poziom 27  
    @U.P.: hej, jesteśmy na elektrodzie! :)
    Przecież Segway to żadna filozofia - odwrócone wahadło i tyle. Koszta budowy to ok. 1000zł.
  • #14 9828988
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    A ja jeszcze w podstawówce marzyłem sobie o zrobieniu pojazdu na jednym kole ale zastanawiałem się jak to diabelstwo miałoby utrzymać równowagę ;)
  • #17 10491586
    Padi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kiler129 napisał:
    @U.P.: hej, jesteśmy na elektrodzie! :)
    Przecież Segway to żadna filozofia - odwrócone wahadło i tyle. Koszta budowy to ok. 1000zł.

Za te 1000pln to można nie za wiele... sama elektronika tyle kosztuje, a gdzie reszta? (aku, silniki, itp.)

Podsumowanie tematu

✨ Audi zaprezentowało model A0, który stanowi alternatywę dla Segway'a, oferując siedzenie na siodle oraz sterowanie kierownicą. Pojazd, opracowany we współpracy z Uniwersytetem Technicznym w Monachium i National Autonomous University w Meksyku, wykorzystuje elektryczny silnik oraz jedno samostabilizujące koło, osiągając maksymalną prędkość 15 km/h. Użytkownicy wyrażają mieszane opinie na temat jego przydatności, wskazując na ograniczony czas pracy na baterii (około 1 godziny) oraz porównując go do tradycyjnego spaceru. Wiele osób zauważa, że pojazd może być zbyt drogi i niepraktyczny jako codzienny środek transportu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA