logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić kierunkowskazy Forda na wersję USA z dwuwłókowymi żarówkami?

Dee Jay 05 Wrz 2011 20:06 5374 8
  • #1 9898352
    Dee Jay
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam

Posiadam samochód Forda w wersji Europejskiej. Jakiś czas temu postanowiłem przerobić go na wersje USA. Mam już wszystkie elementy ale chciałem lekko przerobić oświetlenie. W zderzakach mam kierunkowskazy w których też są od razu obrysówki. Obrysówki świecą cały czas a kierunkowskazy tradycyjnie mrugają tylko jak się je włączy. Chciałbym by kierunkowskazy działały jak w oryginale USA czyli jedno włókno świeciło cały czas, a w czasie skrętu zapalało się drugie włókno. Jak przerobić instalacje? Do obsadki żarówki kierunkowskazu idą 2 kable, (jeden podłączony do styku tzn. tej metalowej części w środku ) oraz do obrysówki też idą 2 kabelki. Oczywiście dwuwłókowe żarówki już mam.

Druga sprawa jaka mnie zastanawia to czy można zrobić tak by 2 włókno to co się świeci cały czas dało się odłączyć jakimś przyciskiem. Autem jeżdżę bardzo rzadko i głównie hobbystycznie ale wiadomo że na przeglądach może być z takim oświetleniem a i jak przyjdzie czasem nim pojechać w dalszą trasę to lepiej nie ryzykować kontroli. Zmiana żarówki na taką z jednym włóknem raczej odpada bo dostęp do żarówki jest utrudniony ( kierunkowskaz jest przykręcany od spodu zderzaka i nie ma śrub na zewnątrz ) i wolałbym prostsze wyjście.
  • #2 9899605
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4432
    Jaki to ford? Można założyć żarówkę z dwoma włóknami lub jedno włókową. Zależy to od modelu samochodu. Tak czy inaczej trzeba poprowadzić przewód od światła pozycyjnego. Pamiętać należy, że taka lampa w trakcie włączenia kierunkowskazu powinna wygasić się do zera.
  • #3 9899996
    Dee Jay
    Poziom 9  
    Auto to Ford Probe II
  • #4 9901886
    galernik79
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    Przy pierwszej kontroli policji dowód rejestracyjny zostaje zatrzymany!!.
  • #5 9903462
    Dee Jay
    Poziom 9  
    Wiem o tym doskonale. Aczkolwiek auto i tak używane jest hobbystycznie bo 80% miesiąca stoi w garażu. Rzadko jeżdżę samochodem a jak już muszę to i tak max dystans do 10km od domu więc zaryzykuje. Tym bardziej że do odzyskania go będzie potrzeba tylko zmienić znów żarówki ;)

Pawel wawa napisał:
    Jaki to ford? Można założyć żarówkę z dwoma włóknami lub jedno włókową. Zależy to od modelu samochodu. Tak czy inaczej trzeba poprowadzić przewód od światła pozycyjnego. Pamiętać należy, że taka lampa w trakcie włączenia kierunkowskazu powinna wygasić się do zera.

Ale który przewód jak i gdzie poprowadzić? Auto jak pisałem do ford probe ale samo założenie 2 włókowych żarówek pewnie nic nie da bo instalacja nie jest chyba taka sama w Euro i US.

No i czy dałoby się jakoś zrobić też coś takiego by dało się potem odłączyć 1 włókno. Ułatwiłoby to sprawy które poruszył poprzednik.

Liczę na szybką odpowiedz. Zbliża się weekend i akurat mam czas podłubac przy aucie.
  • #6 9903559
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4432
    Zasilić włókno żarówki pozycyjnej z oryginalnego pozycyjnego ale przez przekaźnik rozłączany przez układ zwłoczny, o czasie zwłoki nieznacznie większym od czau przerwy pomiędzy mignięciami kierunkowskazu. Tak wykonać lewą jak i prawą stronę.
  • #7 9912289
    Dee Jay
    Poziom 9  
    Pawel wawa napisał:
    Zasilić włókno żarówki pozycyjnej z oryginalnego pozycyjnego

Tak jak pisałem do obsadki pozycyjnego idą 2 czarne kabelki i do obsadki kierunkowskazu też 2 czarne. Przy kierunkowskazie jeden z kabli jest połączony ze stykiem żarówki w obsadce bo jak ciągnę za ten kabelek to rusza się w środku ten metalowy styk na dole. Nie mam żadnego schematu ani nie znam się za dobrze na elektryce. Byłbym wdzięczny za jakiś dokładniejszy opis który kabelek gdzie należy podłączyć.

Cytat:
    ale przez przekaźnik rozłączany przez układ zwłoczny, o czasie zwłoki nieznacznie większym od czau przerwy pomiędzy mignięciami kierunkowskazu.

Ponieważ jak pisałem jestem raczej zielony w tych sprawach to zapytam co spowoduje zastosowanie takiego przekaźnika w instalacji? Mógłbym prosić o jakiś link do takiego przekaźnika bo nie mogę nic znaleźć.

[/quote]
  • #8 9945492
    Dee Jay
    Poziom 9  
    Odświeżę temat.

Nikt nie posiada jakiegoś schematu ani wiedzy jak te kable podłączyć? Chciałem w weekend się tym zająć ale eksperymentowanie na ślepo na instalacji elektrycznej samochodu nie wydaje mi się najlepszym pomysłem.:|
  • #9 9945537
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1736
    Kolego, nie znasz się na tym, więc daj sobie spokój, lub zleć to komuś. Nie ma gtowego schematu jak to wszystko podłączyć, a jeżeli ktoś zechce Ci taki schemat stworzyć to odwali za Ciebie całą robotę. A wszyscy wiemy jak to jest z pracą za darmo...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Forda Probe II w wersji europejskiej i planuje przerobić oświetlenie kierunkowskazów na amerykański standard, gdzie jedno włókno świeci cały czas, a drugie włącza się podczas sygnalizacji skrętu. Wskazano, że do obsadki żarówki kierunkowskazu prowadzą dwa kable, a użytkownik posiada już dwuwłókowe żarówki. Pojawiły się pytania dotyczące podłączenia przewodów oraz możliwości odłączenia jednego włókna. Odpowiedzi sugerują zasilenie włókna żarówki pozycyjnej przez przekaźnik, który powinien być rozłączany przez układ zwłoczny. Użytkownik poszukuje schematu podłączenia oraz informacji na temat przekaźników, jednak niektórzy doradzają, aby zlecić tę pracę specjaliście.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA