logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System Windows XP nie uruchamia się po klonowaniu na dysk 250 GB w HP nx7400

deviator 12 Paź 2011 00:56 8366 15
REKLAMA
  • #1 10018122
    deviator
    Poziom 14  
    Witam. Potrzebuje pomocy. Do tej pory nie miałem takiego problemu sklonowałem dysk 120 GB sata 2,5' na 250 gb po zamontowaniu go w laptopie hp nx7400 miga kursor i system nie wstaje. Dysk klonowany ma partycję systemową c aktywną i dwie partycje hprecovery i hp tools. Wcześniej była tam vista biznes ale teraz stoi xp pro z masa nietypowego softu i sterowników. Próbowałem klonować różnymi programami cały dysk jak i tylko partycję systemową. Nie pomaga naprawa MBR ani załadowanie domyślnego uruchamiającego primary activ. żeby było zabawniej system startuje jeżeli na heerens boot wybiorę boot with fix ntldr problem. Jeżeli wybiorę boot mbr uruchamia się recovery . Problem leży zapewne w MBR ale nie wiem jak to skorygować.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10018593
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    laptokowiec napisał:
    czym klonowałeś ?

I jakie konkretnie masz dyski (marka, model)?
    Czy z dysku źródlowegto można uruchomić system na ww laptopie?
  • #5 10018597
    deviator
    Poziom 14  
    norton ghost i akronis. przenosiłem tez pliki pod linuxem na wcześniej zainstalowany działajacy system ale wtedy miałem błąd dysku ctrl+alt+del
  • #7 10018627
    deviator
    Poziom 14  
    DMDE juz zassałem. Zaraz wrzucę 100 sektorów. System ze źródłowego dysku wstaje ale smart ma tragiczny dlatego klonuje go za życia jeszcze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 10018681
    deviator
    Poziom 14  
    Może źle się wyraziłem dysk udało sie już sklonować tylko nie wstaje na laptopie. Ciekawostka z przed chwili system ze sklonowanego dysku wstaje bez problemu na stacjonarnym HP D550 na którym był klonowany. Dysk oryginalny to toshiba MKG2GSX HDD2H03 a nowy to WD2500BEWVT-24A23T0. Załączam screen z dmde i 100 sektorów.
    Załączniki:
    • System Windows XP nie uruchamia się po klonowaniu na dysk 250 GB w HP nx7400 dmde.JPG (51.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 10018786
    deviator
    Poziom 14  
    i jeszcze sektory. Pytanie dnia dlaczego system uruchamia się bezproblemowo na stacjonarnym?
    Załączniki:
    • sec_0_101.rar (12.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 10021447
    deviator
    Poziom 14  
    Czy są może jakieś sugestie ?
  • #12 10022049
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Napisz dokładnie czym i jak oraz z czego i na co klonowałeś (jakich opcji użyłeś w programie, jaki to program itp). Bo trochę galimatias się z tego z robił.
  • #13 10023302
    deviator
    Poziom 14  
    Ok. po kolei :
    W laptopie HP NX7400 Jest działający dysk sata toshiba MKG2GSX HDD2H03 system się uruchamia
    Dysk ten klonuje na WD2500BEWVT-24A23T0
    Klonowałem programami : Norton Ghost i Acronis
    Klonowałem z opcjami : klonuj cały dysk i powiększ partycje proporcjonalnie , klonuj cały dysk i zachowaj wielkość partycji, Efekt ten sam miga kursor i system nie staruje.
    A także zainstalowałem xp na nowym WD i na jego partycje C sklonowałem C z Toshiby. Tym razem komunikat błąd dysku naciśnij Ctrl+alt+del.
    Fixmbr nie pomaga a w trakcie naprawy mam komunikat ze ten dysk ma nietypowy MBR
  • Pomocny post
    #14 10023715
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Sklonuj kopią posektorową. Pozostałe nieprzydzielone miejsce (zależy od tego ile dysk docelowy jest większy od źródłowego) przydzielisz później. Układ partycji może być nietypowy (np: jakieś fabryczne partycje Recovery) i programy do migracji mogą tego nie obsłużyć.
  • Pomocny post
    #15 10024063
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Radze poczytać w Laptopach nie ma tak łatwo i nie robi się tego od tak.

Są sposoby ale zwykle ręczne aby sobie odpowiednio partycje laptopowe powiększyć i zmienić.
    a)
    1) Wykonaj kopie posektorową Dysku Thoschiba oryginalnego na dysk WD Nowy.
    2) Pozostałe miejsce po uruchomieniu możesz przypisać jako kolejna partycje.
    b)
    1) Wykonanie kopi posektorowej sektorów partycji. od 0 do ostatniego sektora ostatniej partycji
    2) Wykonanie kopi posektorowej reszty sektorów czyli od końca ostatniej partycji do ostatniego sektora dysku źródłowego na ostatnie sektory dysku docelowego Trzeba sobie to obliczyć i wykonać kopie posektorowa wsteczną.
    3) Uruchomienie systemu dodanie wolnego miejsca jako partycje.

Podaj to dla obydwóch dysków : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
    Opisując dokładnie który jest który
  • #16 10035417
    deviator
    Poziom 14  
    Cale życie się uczymy :) Do tej pory Acronis nie zawodził. Po klonowaniu HDClonem dysk wstał. Dziękuje za pomoc i temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z uruchomieniem systemu Windows XP po klonowaniu dysku 120 GB na nowy dysk 250 GB w laptopie HP nx7400. Po klonowaniu, system nie startuje, a jedynie miga kursor. Użytkownik próbował różnych programów do klonowania, takich jak Norton Ghost i Acronis, oraz naprawy MBR, jednak bez skutku. System uruchamia się na stacjonarnym komputerze, co sugeruje, że problem może leżeć w nietypowym MBR lub w układzie partycji. Użytkownicy forum sugerowali wykonanie kopii posektorowej oraz ręczne dostosowanie partycji, co ostatecznie pomogło uruchomić system po użyciu HDClone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA