Jeśli tyrystor jest spalony to zwiera.
Mierzyłem ostatnio dobry tyrystor zwykłym miernikiem cyfrowym i rezystancja między bazą a katodą wyniosła kilkaset ohm.
W tym momencie nie pamiętam ale złącze bramka-anoda lub bramka-katoda (nie pamiętam teraz)przewodzi w obu kierunkach z jakąś tam rezystancją podobną do diody w kierunku przewodzenia.
No raczej się mylisz sprawdziłem złącze bramka-katoda przewodzi w dwie strony.Umnie jest tak w strobie i tyrystor działa.Wszystkie które mam tyrystory tak się zachowują.
No to mozliwe, ze masz tam triaka, a nie tyrystor. A tak swoja droga to niektore tyrystory maja miedzy bramke a katode wewnątrz wbudowany rezystor o wartosci kilkadziesiat - kilkaset omów, wiec omomierz moze pokazywac w dwie strony coś. Ale tak czy inaczej to w sprawnym tyrystorze jak podłączysz + do anody i - do katody to nie powinno nic pokazywać (przerwa).
Sam składałem stroba i wiem że to tyrystor a nie triak i nie mówimy tutaj o przewodzeniu anoda-katoda bo tu będzie przerwa ale katoda-bramka przewodzi.Pozdrawiam
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ W dyskusji wyjaśniono, że tyrystor nie posiada bazy, a elektrodą sterującą jest bramka (G). Pomiar rezystancji między bramką a katodą wykazuje charakterystyczne zachowanie wynikające z budowy tyrystora – złącze bramka-katoda zachowuje się jak dioda, przewodząc w jednym lub obu kierunkach z rezystancją rzędu kilkuset omów. W sprawnym tyrystorze pomiar omomierzem między bramką a katodą może wskazywać przewodzenie, co jest normalne i nie oznacza przebicia. W niektórych tyrystorach wewnątrz znajduje się rezystor o wartości kilkudziesięciu do kilkuset omów między bramką a katodą, co tłumaczy dwukierunkowe przewodzenie. Różnice w pomiarach mogą wynikać z pomylenia tyrystora z triakiem, który ma inne właściwości przewodzenia. Pomiar między anodą a katodą w sprawnym tyrystorze powinien wskazywać przerwę. Wygenerowane przez model językowy.