logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensator pracy a rozruchowy w silnikach – różnice w budowie i zastosowaniu

kryada 17 Lis 2011 13:00 36583 13
REKLAMA
  • #1 10148734
    kryada
    Poziom 13  
    Ocena: 104
    Mam pytanie odnośnie kondenatorów w silnikach są 2 rodzaje rozruchowy i pracy czy one w budowie się czymś różnią?
  • REKLAMA
  • #2 10149303
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 293
    Kondensatory rozruchowe (o dużej pojemności) budowane są zazwyczaj jako elektrolityczne, a kondensatory pracy (o mniejszej pojemności) jako zwykłe z izolacją papierową.
    Zazwyczaj, nie znaczy zawsze, ponieważ nowe technologie pozwalają stosować te same kondensatory zarówno do rozruchu, jak i do pracy ciągłej.
  • #3 10151708
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 744
    A czy mógłbyś pokazać kondensator elektrolityczny na napięcie zmienne? Bo do tej pory uczyłem się, że elektrolity są na napięcie stałe...
    Konrad.
  • REKLAMA
  • #4 10153629
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Cytuję:
    Kondensatory elektrolityczne niebiegunowe wytwarza się, składając je z dwóch elektrod „anodowych" (rys. 1b). Taki kondensator może pracować zarówno w obwodzie prądu stałego (przy dowolnej biegunowości napięcia stałego), jak i w obwodzie prądu przemiennego. Jednak przy pracy ciągłej w obwodzie prądu przemiennego amplituda napięcia przemiennego musi być znacznie (wielokrotnie) mniejsza niż napięcie znamionowe (stałe) kondensatora. Większe wartości napięć przemiennych (lecz nie przekraczające napięcia znamionowego) mogą być doprowadzane do kondensatora jedynie w sposób okresowo przerywany.

Reszta TUTAJ

To oczywiście tylko przykładowy link. Wujek Google zapewne wie więcej.

Najprościej otrzymać taki kondensator łącząc "minusami" dwa takie same "zwykłe" elektrolity.
  • #5 10154565
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    KonradGatek napisał:
    do tej pory uczyłem się, że elektrolity są na napięcie stałe...

Pewne rzeczy już dostatecznie wyjaśnił kol. kj1, ja od siebie dorzucę jeszcze proste pytanie:
    jaką polaryzację Twoim zdaniem należy zachować podczas podłączania w sytuacji, gdy mamy do czynienia z dwoma kondensatorami połączonymi szeregowo w ten sposób, że po środku występuje połączenie między jednakowymi biegunami?

KonradGatek napisał:
    czy mógłbyś pokazać kondensator elektrolityczny na napięcie zmienne?

proszę uprzejmieLink
  • REKLAMA
  • #6 10154631
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6366
    Za głęboko drążycie temat. Głowna różnica to taka że kondensator pracy ma kilka - kilkanaście czy kilkadziesiąt uF ( zasilanie fazy pomocniczej), a kondensatory rozruchu kilkadziesiąt ( zasilanie fazy rozruchowej) - kilkaset uF, w obydwu przypadkach pojemność uzależniona jest od mocy silnika, a fizycznie są to kondensatory tego samego typu i budowy. http://www.polnikbis.pl/kondensatory/silnikowe.htm ,
    jarecki 86 napisał:

jaką polaryzację Twoim zdaniem należy zachować podczas podłączania w sytuacji, gdy mamy do czynienia z dwoma kondensatorami połączonymi szeregowo w ten sposób, że po środku występuje połączenie między jednakowymi biegunami?

Powstaje kondensator bipolarny tj. prosto mówiąc bez zdefiniowanych biegunów + i - , jednak jego pojemność nie będzie sumą obydwu tych kondensatorów.
  • #7 10154738
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    robokop napisał:
    fizycznie są to kondensatory tego samego typu i budowy

Tu się pozwolę nie zgodzić z kolegą, ponieważ w technologii, gdzie rolę jednej z elektrod pełni elektrolit o wiele łatwiej (mniejsze gabaryty) uzyskać większe pojemności.

Natomiast odpowiedź na moje pytanie jest prawidłowa, tylko raczej oczekiwałem jej od kolegi KonradGatek... :cry:
  • REKLAMA
  • #8 10154816
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Jeżeli założyciel wątku nie ma nic przeciwko podłączę się do tematu.
    Dzisiaj mój senior, rzucił mi temat silnika 220V, 1,1kW który nie uruchamia się, wyrzucał bezpiecznik, po rozłożeniu i złożeniu nie startuje tylko coś w nim strzela - mechanicznie. Zadał mi pytanie na jakiej zasadzie on działa, sam mówiąc, że są tam jakieś cewki, które przełączają się po starcie mechanicznie... - nie wiem o co chodzi, wstyd przyznać, że kiedyś się o tym uczyłem, ale jak człowiek nie praktykuje....
    Zamieszczam zdjęcia, możecie mi wyjaśnić zasadę działania, czy w czasie rozruchu pracują inne cewki, później następuje przełączenie mechaniczne wewnątrz ?

• #9 10154839
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Wpisz kolego w google wyłącznik odśrodkowy
  • #10 10156209
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Dziękuję kolego jarecki, mam słabą pamięć, a na pewno coś w szkole mówili ;)
    A jeszcze jedno pytanie - jak sprawdzić bez miernika pojemności czy kondensator przy silniku jest sprawny ?
    Pozdrawiam
  • #11 10156537
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Kiedyś, gdy mierniki pojemności były rzadkością, to kondensatory sprawdzało się omomierzem na najmniejszych zakresach pomiarowych.
    Polegało to na tym, że po przyłożeniu końcówek miernika kondensator ładował się prądem z baterii miernika.
    Następnie należało zamienić biegunowość.
    Dla lepszej oceny próby podlegały powtórce.
    Czas i wielkość wychylenia wskazówki przyrządu dawały doskonałą orientację kondycji kondensatora.

Dziś można eksperymentować przy pomocy testerów ciągłości (np. fazer 777), bo takie przyrządziki raczej zawsze mamy pod ręką – im dłuższy sygnał akustyczny, tym większa pojemność.
  • #12 10161156
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam
    Dziękuję za odpowiedź. Nie rozumiem, jak sprawdzić to testerem, posiadam fluke lokalizator przewodów, kabli składa się z generatora i odbiornika, mógłbyś poinstruować ?
    Pzdr
  • #13 10161187
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    kasprzyk napisał:
    Zadał mi pytanie na jakiej zasadzie on działa, sam mówiąc, że są tam jakieś cewki, które przełączają się po starcie mechanicznie... - nie wiem o co chodzi, wstyd przyznać, że kiedyś się o tym uczyłem, ale jak człowiek nie praktykuje....

Należałoby najpierw przypomnieć sobie tematy: pole elektromagnetyczne wirujące i silnik dwufazowy.
  • #14 10161416
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    kasprzyk napisał:
    jak sprawdzić to testerem, posiadam fluke lokalizator przewodów, kabli składa się z generatora i odbiornika, mógłbyś poinstruować ?

Tak, to się nie da, bo to ma być tester ciągłości.
    Jeżeli zaś chodzi o fluke, to doskonale nadaje się do tego tester, którego używam na codzień Link

Podsumowanie tematu

✨ Kondensatory w silnikach dzielą się na dwa główne typy: kondensatory rozruchowe i kondensatory pracy. Kondensatory rozruchowe mają większą pojemność (kilkadziesiąt do kilkuset µF) i są zazwyczaj elektrolityczne, podczas gdy kondensatory pracy mają mniejszą pojemność (kilka do kilkudziesięciu µF) i mogą być wykonane z papierowej izolacji. Istnieją również kondensatory bipolarnie, które nie mają zdefiniowanej biegunowości. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące sprawdzania kondensatorów oraz zasady działania silników z cewkami przełączającymi się podczas rozruchu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA