logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interaktywna choinka - choinka reagująca na ruch

r06ert 24 Gru 2011 01:23 9668 2
REKLAMA
  • Interaktywna choinka - choinka reagująca na ruch

Witam Forumowiczów,

Chciałem zaprezentować projekt "interaktywnej choinki". Jest to projekt oświetlenia do choinki (ale nie tylko), który reaguje na ruch. W roli czujnika wykorzystany jest moduł PIR. Układ oparty jest na ATtiny13, który steruje taśmą RGB LED. Układzik powstał już kiedyś do czego innego, a teraz jedynie zaadoptowałem go do tego celu. ;)

Idea działania jest następująca: W czasie gdy nie jest wykrywany żaden ruch w pobliżu choinki diody na taśmie LED spokojnie i płynnie zostają zaświecane i gaszone. Efekt płynnej zmiany jasności diod LED uzyskany jest dzięki programowemu PWM (ATtiny posiada tylko 2 sprzętowe kanały PWM), więc do sterowania trzecim kanałem i tak musiałbym zaimplementować programowe PWM. W momencie gdy moduł PIR wykryje ruch, światła "ożywiają się", a od chwili ustania ruchu, światła powoli "uspokajają się". ;) Wszystko przedstawione jest na dwóch dołączonych filmach. Na jednym i drugim filmie w okolicach 30 sekundy wykryty zostaje ruch.

Układzik zasilany jest 12V. Diodami sterują 3 tranzystory BC817, które do tego zastosowania w zupełności wystarczają. Urządzenie jest wielkości pudełka od zapałek i jest dopasowane do obudowy Z-47. Jak można zobaczyć na zdjęciach obudowa została związana czerwoną wstążka, dzięki czemu położona pod choinką wygląda jak mały prezent. ;)

Interaktywna choinka - choinka reagująca na ruch Interaktywna choinka - choinka reagująca na ruch Interaktywna choinka - choinka reagująca na ruch Interaktywna choinka - choinka reagująca na ruch Interaktywna choinka - choinka reagująca na ruch

Przygotowałem małe FAQ, z odpowiedziami na pytania które na pewno pojawiłyby się prędzej czy później: ;)

- chciałem zastosować taśmę RGB z diodami "3in1" ;) jednak niestety takiej nie dostałem u mnie w mieście, więc na choince zawisła taśma składająca się z osobnych diod R, G i B,
    - moduł PIR wziąłem stąd: http://www.seeedstudio.com/depot/pir-motion-sensor-module-p-74.html?cPath=144_149.W Chinach pełno tego ;)
    - kilka sztuk PCB zamówiłem w pewnej firmie z Poznania,
    - nie ma zewnętrznej możliwości regulacji częstotliwości, szybkości itp. chociaż na PCB przewidziane jest możliwość podpięcia styku lub potencjometru, a w ATtiny jest jeszcze z 250 bajtów na oprogramowanie tego. :)
    - programowo bardzo łatwo zapisać sekwencję świecenia (tabela w pamięci programu), dodatkowo kilka definicji ustala szybkość zmiany jasności, prędkość kolejnych kroków w sekwencji świecenia itp. Program powstał w c,
    - cena całości nie jest zbytnio wygórowana, ;)
    - jeżeli znajdą się chętni to wrzucę źródła,
    - filmy nie oddają tego efektu. ;)

Pozdrawiam i wesołych ;)

Prozę poprawić błąd. Piszemy "diod" a nie "diód" :)
    [DJpopak;)]

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    r06ert
    Poziom 25  
    r06ert napisał 960 postów o ocenie 452, pomógł 31 razy. Mieszka w mieście Września. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #3 10301352
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Nikt nie ma żadnych krytycznych uwag? To aż niepodobne do atmosfery jaka panuje w dziale DIY. ;)

Co do same układu to w trakcie pracy wyszła jedna wada. Rodzina masowo odwiedza mój pokój żeby "powiercić się wokół choinki, bo fajnie miga". ;)
REKLAMA