logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór subwoofera do Yamaha RX-V357 i Prism Amethyst ht-150 do 1000 zł

mestreal 28 Gru 2011 21:13 10257 26
REKLAMA
  • #1 10315734
    mestreal
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Domyślam się, że podobnych tematów są tysiące i na dzień dobry informuję, iż przejrzałem większość lecz nie jest to wystarczająca literatura abym podjął decyzje sam i dlatego pojawia się moja prośba.
    Otóż posiadam kino domowe:
    amplituner Yamaha RX-V357,
    dvd Yamaha DVD-S559,
    głośniki zestaw Prism Amethyst ht-150.

Poczałkowo bylem bardzo zadowolony z zestawu i usatysfakcjonowany jego możliwościami, lecz z czasem apetyt rośnie. Zestaw głównie wykorzystywany jest do muzyki tj. drum and bass hardstyle techno house rnb itp.
    Zastanawiam się nad kupnem suba aby poprawić niskie tony w zestawie. Kwota jaka bym chciał wydać to max 1000zl.
    Zastanawiałem się nad subem Tonsil Aktiv 200 lub Yamaha sw030.
    Czy jesteście w stanie mi coś poradzić?
    Zastanawiałem się również nad zmiana frontów np na Tonsil Altus 110.
    Proszę o poradę i z góry dziękuję za udzielone informacje.
  • REKLAMA
  • #2 10315998
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1083
    Kino domowe nie sprawdza się w słuchaniu muzyki. Poczytaj ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043839.html.
    Sądzę, że najlepszym wyborem będzie kupno zestawu stereo.
    Altusy odpuść w przedbiegach. To straszne buczypudła. Jeśli chcesz polskie kolumny to pomyśl o np. Mildton 80, 110.
  • #3 10316060
    mestreal
    Poziom 10  
    Czytalem ten artykul lecz nie dysponuje gotowka w takiej ilosci jaka by byla satysfakcjonujaca na zestaw stereo badz 2.1.
    Dlatego tez zastanawiam sie nad rozbudowa mojego zestawu kina domowego aby w miare mozliwosci i nie duzego nakladu finansowego uzyskac kompromis jezeli chodzi o sluchanie muzyki.
    Wiem ze najlepszym rozwiazaniem jest kupienie dobrego zestawu stereo lecz na to potrzeba znacznych srodkow finansowych dlatego zastanawiam sie jak moge zmodernizowac moj zestaw kina aby w miare mozliwosci oczywiscie nadawal sie on do sluchania muzyki typu jaki opisalem wyzej

Dodano po 2 [minuty]:

Kupno kolumn mildton + wzmacniacza byloby dobrym rozwiazaniem natomiast finansowo nie bardzo, tym bardziej ze nie znam sie na regeneracji kolumn oraz doborze wzmacniacza do nich.
  • #5 10316243
    mestreal
    Poziom 10  
    to zapytam inaczej jestes w stanie teoretycznie oszacowac koszt + najlepiej info odnosnie elementow wykorzystanych do takowego zestawu stereo hmm. Ja po prostu mowiac szczerze preferowalbym pojsc na latwizne i zrobic cos z zestawem ktory posiadam, chyba ze nigdy nie bede w stanie poprawic jakosci dzwieku i niskich tonow..
  • #6 10316364
    sebap
    Poziom 41  
    Kolumny jakieś 500-600 zł, wzmacniacz około 250-300 zł.
  • REKLAMA
  • #7 10316385
    mestreal
    Poziom 10  
    zastanawia mnie tylko czy jezeli pasuje mi jakosc dzwieku z mojego kina czy zakup subwoofera nie poprawi na wystarczajacy poziom niskich tonow. Pytam z ciekawosci bo domyslam sie ze jestes bardziej w temacie

Zdanie zaczynamy wielką literą i kończymy kropką. Stosowanie polskich znaków zdecydowanie ułatwia czytanie.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (adambyw)
  • #8 10316414
    sebap
    Poziom 41  
    Jeśli naprawdę pasuje tobie dźwięk z kolumn KD to może faktycznie kup sub i po sprawie. Jaki sub - nie doradzę. O ile w kwestii kolumn mam jakąś tam podstawową wiedzę to jeśli chodzi o suby do domu - marnie u mnie z tym ;).
  • #9 10316495
    mestreal
    Poziom 10  
    Hmm to teraz muszę znaleźć na forum pomóc w sprawie doboru wzmacniacza. Dźwięk jako tako mi pasuje tylko brakuje niskich tonów. A niestety nie posiadam na tyle finansów i miejsca w pokoju aby tak rozbudować sprzęt audio.
  • #10 10322183
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 668
    To http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html w obudowie 90-100L strojonej na 40Hz + odpowiedni wzmacniacz. Nie musi być od razu 800W. Gwarantuję, że basu w najbliższym czasie Ci nie zabraknie :)
    Ewentualnie jakiś kompaktowy subwooferek z głośnikiem typu 10NW64 w band-passie.
  • #11 10322245
    parish
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 31
    Granat :) - 15 cali do domu? :) trochę chyba z grubej rury :D.

Jeśli masz amplituner yamahy, to czemu by nie pokusić się o subwoofer do niego? Na ten przykład YST-SW515, YST-SW215 też wdziałem na naszym portalu aukcyjnym. Możesz go dostać w wyznaczonej kwocie. Basu Ci nie zabraknie.
  • #12 10324376
    Poziom 34  
    parish napisał:
    Granat - 15 cali do domu? trochę chyba z grubej rury .

Nie szkodzi ;) Nie trzeba od razu grać z pełną mocą. A 15" już fajnie gra dołem w zwykłym BR.
  • REKLAMA
  • #13 10324438
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    W zestawieniu ze sprzętem autora wątku byłby to przerost formy nad treścią. Proponuję kupić subwoofer odpowiadający jakością pozostałym kolumnom.
  • #14 10324558
    mestreal
    Poziom 10  
    tu się zgodzę z pablo1964 chciałbym dobrać woofer do pozostałego sprzętu a nie kupować ogromnego woofera na zapas gdyż dyskoteki w domu robić nie będę.
    Jakieś propozycje woofera?? prócz tych propozycji yamahy, a tak nawiasem pytając słyszał je ktoś czy są warte polecenia?

Dodano po 5 [minuty]:

nie chciałbym również samemu robić woofera gdyż nie ukrywam, że nie posiadam odpowiedniej wiedzy, a zarazem boję się że nie wyjdzie tak jak powinno a poniose spore koszta.

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [Pablo]
  • Pomocny post
    #15 10324583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 10325096
    mestreal
    Poziom 10  
    wiesz co mój pokój ma mniej więcej wymiary 4 na 3.5 wiec około 12m2. wiesz co właśnie ciężko oszacować mi jaki subwoofer się opłaca bo się po prostu na tym nie znam. O ile w samochodowym car audio troszkę posiedziałem tak w domowym kompletny laik. Podałem taką kwotę gdyż tyle jestem w stanie na to przeznaczyć natomiast czy warto to już wam zostawiam do oceny. Ja w gruncie rzeczy jestem zadowolony z dźwięku mojego kina tylko brakuje mi niskich tonów w słuchaniu muzyki i dlatego poszukuje woofera. Czy słyszałeś może jak grają te głośniki?
  • #17 10325132
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #18 10325156
    mestreal
    Poziom 10  
    Czyli rozumiem, że oba grają podobnie. Przeszukując kolejne fora internetowe poczytałem jeszcze o subwooferach koda np 1000 bądź o firmie taga choć prawdę powiedziawszy nie znam jej. Czy nie byłby to lepszy pomysł jeżeli mogę prosić o doradzenie. Natomiast co do kwoty grubo powyżej 1000zł to niestety ale tyle nie będę w stanie wydać. Do auta kupiłem jedną z tańszych skrzyń jbl na głośniku 1024 i powiem szczerze jestem bardzo zadowolony.:) W moim przypadku kino domowe głównie użytkowane jest jednak do słuchania muzyki. Jeżeli już oglądam film to puszczam przez hdmi z laptopa na telewizor a dźwięk z kina więc raczej także wszystko w słabej jakości.
  • #19 10325303
    Poziom 34  
    Jeśli to taki mały pokój, to 15" może być trochę za duży. Nie mniej jednak, nie rozumiem tego dzielenia na głośniki estradowe, czy nieestradowe. Głośnik jest albo dobry, albo kiepski. Rozmiar i parametry konkretnego głośnika, należy dobrać stosownie do potrzeb.
    sobiech_polska napisał:
    10NW64? Do takiego zestawu? Kompletnie niezrozumiałe to dla mnie

Ciekawe, czy gdyby ten głośnik nie pochodził od B&C i nie był na stronie NAW - dystrybutora sprzętu pro audio na estradę, to czy też byś tak pisał. Uważasz zatem, że głośnik ten jest kiepski i nie nadaje się do budowy subwoofera? A tak poza tym, ciekaw jestem też, czy kiedykolwiek miałeś do czynienia z tym głośnikiem. Ja użyłem go z powodzeniem w małym subwooferku :)
  • #20 10325317
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 10325358
    mestreal
    Poziom 10  
    Właśnie po nowym roku spróbuję ponownie udać się do mm w Zabrzu i Saturn w Katowicach, lecz ostatnio zniechęcono mnie w obu sklepach gdyż dobija mnie jak mówię że szukam do 700 a pokazywany jest mi woofer za 1300:/. Według mnie lekka przesada, a tak nawiasem mówiąc to bardzo chciałbym przesłuchać kody oraz magnata sub201a bo z tego co się orientuję z danych zaciągniętych z forum itp to są jedyne sensowne opcje w moim przedziale cenowym.
  • #22 10325405
    Poziom 34  
    sobiech_polska napisał:
    Nie miałem do czynienia z tym głośnikiem i nie napisałem, że jest kiepski, ale Ty od razu założyłeś, że autor tematu wie jak zbudować subwoofer i polecasz od razu przetwornik, który kosztuje więcej niż pięć kolumn autora tematu (a wzmacniacz do niego też kosztuje kilka stów, do tego obudowa, kable, itepe.).

Była mowa o 1000zł...
    Ale ok, wiem o co chodzi. Skoro autor szuka gotowego suba... ;)

Dodano po 3 [minuty]:

sobiech_polska napisał:
    Granat napisał:
    Nie mniej jednak, nie rozumiem tego dzielenia na głośniki estradowe, czy nieestradowe.

Jeśli nie rozumiesz, to już Twój problem .

Może wytłumaczysz? Ta wiedza zapewne przyda się innym czytającym.
  • #23 10325447
    parish
    Proszę się nie kłócić. Doszliśmy zgodnie do wniosku, że głosnik 15 calowy w pokoju to za dużo, i tyle.

Niech autor się teraz troche wysili i czegoś poszuka, przedstawi nam swoje propozycje, które ocenimy.
  • #24 10325489
    mestreal
    Poziom 10  
    Autor po przeczytaniu setek tematów odnośnie doboru subwooferów wytypował:
    - Koda SW 1000
    - Magnat sub201a
    - Jamo sub210
    - Yamaha sw030
    - Tonsil aktiv 200

Więc teraz prosiłbym o doradzenie który w przypadku mojego kina domowego "sprawdzi" się najlepiej do słuchania muzyki którą wymieniłem powyżej.
  • #25 10325571
    parish
    SW030 Nie gra moim zdaniem najlepiej. Te które wymieniłem sprawdzał?

Tonsil ujdzie w tłoku. Reszty nie znam (nie słyszałem).
  • #26 10328232
    mestreal
    Poziom 10  
    Ok dziękuję za ocenę. Ktoś jeszcze coś dopowie?.

A co sądzicie o Pioneer s-w110s-k, czy jest to sprzęt wart uwagi?.
  • #27 10354109
    tom124
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.Posiadam subwoofer Koda SW 1000 v2 w zestawie z kolumnami koda 702v2 i amplitunerem ONKYO TX SR 607 i moim zdaniem do Twojego zestawu będzie aż za dobry i nie odstrasza ceną.Wiem ze zaraz podniesie się krzyk "wielkich znawców" którzy nie słyszeli tego subwoofera ale to nic.Do stereo używam osobnego zestawu: NAD 7240PE+DENON DCD 1560 + MBQuart 980s

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje subwoofera do swojego zestawu kina domowego, który składa się z amplitunera Yamaha RX-V357, odtwarzacza DVD Yamaha DVD-S559 oraz głośników Prism Amethyst ht-150. Głównym celem jest poprawa jakości niskich tonów w muzyce, głównie w gatunkach takich jak drum and bass, hardstyle, techno i house. W budżecie do 1000 zł rozważa subwoofery takie jak Tonsil Aktiv 200, Yamaha SW030, Koda SW 1000, Magnat SUB301A oraz Jamo SUB 210. Użytkownicy forum sugerują, że subwoofer powinien być dopasowany do jakości pozostałych komponentów, a niektóre modele, jak Yamaha SW030, nie są polecane. Wskazano również na możliwość zakupu wzmacniacza, jeśli użytkownik zdecyduje się na kolumny stereo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA