logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do salonu 25m2? Wybór zestawu 2.0, 2.1 czy 5.1?

Bajo 28 Gru 2011 21:58 4526 24
REKLAMA
  • #1 10316049
    Bajo
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    Chciałbym poradzić się tych którzy są w temacie głośników.
    Potrzebuje głośniki do salonu (około 25 m2) z możliwością podpięcia ich do TV/ PS3/ Laptopa.

Czy coś z tego było by odpowiednie dla mnie ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1921110.html

Bardzo zależy mi na:
    * Barwie dźwięku
    * Basie
    * Czystości dźwięku

Muzyki głośno słuchać nie lubię. Bardziej zwracał bym uwagę na to co w/w.
    Jaki zestaw do takiego użytkowania. 2.0 2.1 czy może 5.1 ?

Jestem "zielony jak szczypiorek na wiosnę" w temacie nagłośnienia.
    Jednakże w zimie mam dużo wolnego czasu i chciałbym coś skonstruować.
    Na obudowy posiadam płyty MDF 18 lub 22 mm
    Mówią, dla chcącego nic trudnego.

Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 10316203
    mario.1973
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witaj. Sam też kiedyś się tak bawiłem, i muszę Ci powiedzieć że samemu będzie ci trudno zrobić kolumny o dobrej barwie. Ja w końcu kupiłem używane mildtony, zainwestowałem w wymianę głosników na orginalne . I dopiero teraz jestem zadowolony. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10316296
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    mario.1973 napisał:
    Witaj. Sam też kiedyś się tak bawiłem, i muszę Ci powiedzieć że samemu będzie ci trudno zrobić kolumny o dobrej barwie. Ja w końcu kupiłem używane mildtony, zainwestowałem w wymianę głosników na orginalne . I dopiero teraz jestem zadowolony.

Proszę Cię,to że Tobie nie udało się stworzyć czegoś dobrego własnymi rękoma nie oznacza że kolega tego nie dokona i że musi od razu pakować się w stare,słabej jakości kolumny jakimi są Mildtony.

Bajo,napisz ile masz kasy a coś się doradzi. Jest tylko jedno "ale":

Bajo napisał:

Bardzo zależy mi na:
    * Basie

...w salonie o powierzchni 35mk nie zagrają dobrym basem małe kolumny,będziesz musiał wybrać coś z min. 8" lub 2x 6,5". Od razu polecam Tobie ten projekt: http://www.stx.pl/fx-300-diy.html koszt samych głośników to troszkę ponad 800zł.
  • #4 10316435
    Bajo
    Poziom 12  
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Szukałem na forum i natknąłem się (moim zdaniem) na fajny temat:
    Mianowicie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic534772.html

Uważam, że na dzień dzisiejszy koszta budowy takiego zestawu są nieco zawyżone.
    (Temat z 2006r). Posiadam wszystko oprócz głośników, Zwrotnic, Wzmacniacza, Amplitunera

Czy taki zestaw zaspokoił by moje oczekiwania ?
    W grę wchodzi zmiana pomieszczenia w którym sprzęt miałby grać a nawet na pewno będzie tam grał (poddasze ze skosem wielkość pokoju 15 m2)

P.S: Poprzednio pomyliłem metraż.
    Salon mam 25 m2 (35 to bym chciał mieć hehe :D)
  • #5 10316712
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Midbasy STX-a na dzień dzisiejszy kosztują zaledwie 15zł od Visatona więcej od sztuki a jakość zauważalnie lepsza,miałem oba głośniki. Wysokotonówka STX-a za tą cenę jest OK,za to Vify nigdy mi nie przypasowały barwą dźwięku.

Jeśli to pomieszczenie 25mk w takim razie wystarczy jeden głośnik 6,5",za to w linii transmisyjnej :) na DIYaudio jest projekt gotowy do skopiowania,niestety od czasu do czasu forum szwankuje i nie wkleję tego tematu teraz.
  • #6 10316796
    Bajo
    Poziom 12  
    Zatem czekam, aż podasz mi to na czym mogę się wzorcować.
    Na dzień dzisiejszy dzięki.
    Dobranoc :)
  • #7 10317465
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Masz tu stronke dolphina na której prezentuje swoją linię.
    http://www.audio.lutuje.se/?awx-transmission-line,27
    Fajny projekt. Gdybym w tej chwili coś miał robić z diy to własnie to.
    Nie wiem czy musisz porywać sie na tl'kę na początek bo pewnie br również by Cię zadowolił.
    Jak coś to w br jest projekt taki z troche chyba lepszą kopułką od seasa.
    http://audiohobby.pl/topic/1/4747/all
    Mam tą kopułkę w domu i jak dla mnie trochę ciekawsza od awxa chociaz poczekałbym na projekt tej 18 z nową kopułką ceramiczną stxa i to wepchał do tl'ki.
    Ciekawe kiedy stx zaprezentuje jakiś projekt z tym ceramikiem.
  • #8 10318448
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Jakie gatunki muzyczne? Jaki wzmacniacz? Jaki budżet? Ciężko nie zrobić czego lepszego niż mildtony/altusy i inne polarisy, wzorując się na sprawdzonych projektach, podpytując mniej zielonych i nie mając dwóch lewych rąk :) .
  • #9 10318882
    Bajo
    Poziom 12  
    Cytat:
    Jakie gatunki muzyczne? Jaki wzmacniacz? Jaki budżet? Ciężko nie zrobić czego lepszego niż mildtony/altusy i inne polarisy, wzorując się na sprawdzonych projektach, podpytując mniej zielonych i nie mając dwóch lewych rąk :) .

1.Głośniki uniwersalne służyły by jako kino domowe, do gier na ps3 filmów i różnorakiej muzyki. Omijając hip-hop i metal. :)
    2.Zielony jestem więc wzmacniacz (raczej bym stawiał na amplituner) mam nadzieje, że mi polecicie
    3.Budżet hm jak najtaniej :)
    4.Dwóch lewych rąk nie mam :)
    5.Dlatego pytam mniej zielonych. Szukam sprawdzonego zestawu który mi będzie służył dobre parę lat nie wymagam od niego Bóg wie czego. Po prostu żeby to fajnie hulało lepiej niż kino z marketu za 2 tys.
  • #10 10318914
    przemo-lukas
    Minimalny koszt wzmacniacza to 500-800zł. Na zestaw głośnikowy minimum 1000zł. Fajnie by było, gdyby budżet wyniósł 3 kzł. Mam pomysły, które mnie by usatysfakcjonowały.
    I powiedz jeszcze: co słyszałeś, albo inaczej, co Tobie odpowiadało pod względem brzmienia (wzmacniacze, zestawy głośnikowe).

TL-kę na STX słyszałem u autora stronki. Brzmi wybornie, jednak szukał bym do niej "ciepłego" wzmacniacza nie eksponującego góry pasma.
  • #11 10321401
    Bajo
    Poziom 12  
    A więc.
    Budżet 3k jest ok.

Na temat brzmienia chodzi o to żeby barwa dźwięków była czysta wyraźna z odpowiednim basem. Jak wcześniej wspominałem nie zależy mi na słuchaniu głośno muzyki czasem lubię puścić niskie tony i fajnie posłuchać.

Amplituner z dvd ?
  • REKLAMA
  • #13 10322614
    Bajo
    Poziom 12  
    Widzę, że sprawę postawiłeś na system 2.0
    Czy aby był bardziej uniwersalny Gry/ Filmy - nie warto zainwestować w 5.1 ?
    Wypowiadać na temat tych tematów co mi podałeś się nie mogę, zapewne dobre zestawy ale skromnie mówiąc nie przypadły mi do gustu wizualnie.
  • #14 10322919
    przemo-lukas
    Więc tak. Sam zakup amplitunera (jego opłacalność względem jakości) jest dyskusyjna. Tak się składa, że są wyposażane w wiele dekoderów, wejść/wyjść, etc, a firmy dbają o to, aby sprzęt po roku był przestarzały. Więc takie urządzenie, które kosztowało "majątek" można zakupić za pchlą część tej kwoty. Więc powiedzmy, że jeśli zależało by Tobie na dźwięku, można bez problemu znaleźć stosunkowo porządny amplituner w przedziale 800-1000zł. Jednakowoż pozostałą kwotę (2tyś) rozbijamy nie na stereo, tylko na system 5 + aktywny subwoofer.
    Bajo napisał:

Bardzo zależy mi na:
    * Barwie dźwięku
    * Basie
    * Czystości dźwięku

Pytanie jak bardzo? Jeśli "bardzo, bardzo" to zdecydowanie stereo. ;)
    O wyglądzie dyskutował nie będę. Bo to takie "nie męskie". ;) Dla mnie ma wyglądać estetycznie: ładny fornir wraz z wykończeniem, fajna biżuteria (czyli w tym przypadku terminale). To jedyna ekstrawagancja, na którą sobie pozwalam. Reszta to kompromisy czysto techniczne.
  • #15 10325450
    Bajo
    Poziom 12  
    Cześć.
    A jak się ma oglądanie filmów granie w gry na 2 głośnikach.
    Napisałem bardzo mi zależy, jednakże nie jestem aż tak wymagający po prostu żeby to lepiej grało niż np to: wiem jak to gra chciałbym coś z lepszym dzwiękiem.
    http://www.123klik.pl/a,id-124426
  • #17 10326501
    Bajo
    Poziom 12  
    "To coś" - właśnie dlatego zrodził się pomysł stworzenia swoich kolumn.
    Czyli mam szukać projektów kolumn w systemie 2.0 ST-X czy może 5.1 ? Zapewne 2.0 wyjdzie taniej ?

Dobra jeśli możecie podajcie mi konkretnie jakie robić bo i tak będę się wzorcował na tym co ktoś opracował a nie na swoim doświadczeniu bo jego w zakresie głośników, dźwięku nie mam :)
    P.S: Najlepiej w polskim języku :)

Cytat:
    Jeśli to pomieszczenie 25mk w takim razie wystarczy jeden głośnik 6,5",za to w linii transmisyjnej Smile na DIYaudio jest projekt gotowy do skopiowania,niestety od czasu do czasu forum szwankuje i nie wkleję tego tematu teraz.

Może ten będzie odpowiedni jeśli będzie działać podeślij linka :)
  • #18 10327378
    przemo-lukas
    Pięciu "kolumn" nie zrobisz ani na Usherach w TL mariana133, ani STXów dolphina123.
    Nie zmierzam do tego aby 2.0 wyszło "taniej", tylko w założonym budżecie "lepiej".

Brak systemu wielokanałowego rekompensuje mi opadająca szczęka (której długo nie można umieścić na swoim miejscu) przy odsłuchu Chrisa Jonesa - No Sanctuary Here! z płytki SACD wydanej przez STOCKFISCH RECORDS. ;) Jeśli miałbym 5x większą kwotę na zestaw niż ta wydana do tej pory, to i tak inwestował bym w stereo. Już takie zboczenie.
  • #19 10384483
    Bajo
    Poziom 12  
    OK.
    Czekam na DIY systemu stereo ewentualnie 2.1 Smile Kwota 2000-3000 tys

Czekam i czekam na odpowiednie DIY :)
    Mam nadzieje, że sie doczekam :P
  • #20 10385481
    przemo-lukas
    Bajo napisał:

Wypowiadać na temat tych tematów co mi podałeś się nie mogę, zapewne dobre zestawy ale skromnie mówiąc nie przypadły mi do gustu wizualnie.

Więc wskaż co by Tobie przypadło do gustu pod względem "wizualnym".
  • REKLAMA
  • #22 10389942
    przemo-lukas
    Więc moja propozycja odnośnie 2.5 drogi ze strony zapha dalece nie odbiega od powyższych konstrukcji. Ewentualnie jeśli będziesz niedaleko Ostrowi Mazowieckiej, to zapraszam na odsłuch swojej. I nic nowego chyba nie dodam, ale rozważył bym jedną z konstrukcji wyżej wymienionych.
  • #23 10405004
    Bajo
    Poziom 12  
    Ostateczna odpowiedz.
    Link nr 1 czy link nr 2
  • #24 10408754
    przemo-lukas
    Poszukał bym ESA triton 3 i FX300 w sklepach/znajomych i ich posłuchał, będziesz miał jakieś pojęcie o głośnikach.
  • #25 10417118
    Bajo
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Decyduję się na "Własna wariacja 2,5drożnych STX AWX"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników do salonu o powierzchni 25 m², które można podłączyć do telewizora, PS3 i laptopa. Zależy mu na barwie dźwięku, basie i czystości dźwięku, preferując zestaw 2.0, 2.1 lub 5.1. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat budowy własnych kolumn, z sugestiami dotyczącymi projektów DIY, takich jak STX FX-300. Użytkownicy podkreślają, że dla uzyskania dobrego basu w większym pomieszczeniu konieczne są głośniki o większej średnicy. Wskazują również na znaczenie wyboru odpowiedniego wzmacniacza lub amplitunera oraz na budżet, który powinien wynosić około 3000 zł. Ostatecznie użytkownik decyduje się na własną wariację 2,5-drożnych głośników STX AWX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA