logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny problem z zasilaczem Codegen300W- prosze o pomoc !

kyso 19 Gru 2004 13:03 2253 17
REKLAMA
  • #1 1072116
    kyso
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Wiem ze temat Codegenow byl walkowany w nieskonczonosc na forum ale nie znalazlem rozwiazania mojego problemu. Mam 2 zasilacze Codegen 300W w ktorych kompletnie spalila sie pierwotna strona w przetwornicy STB. Wymienilem wszystko po pierwotnej stronie oraz uklad KA7500B oraz posprawdzalem pozostale elementy miernikiem. Problem w tym ze przetwornica dalej nie startuje i nie daje napiecia +5Vstb.Nie wiem juz co mam robic i co moglo pasc. Cala reszta wydaje sie ok. Podlanczam przez zarowke - zarowa blysnie i gasnie, czyli zwarcia nie bedzie. Zasilacz jest z tych nowszych - w przetwornicy siedzi transoptor i zamiast stabilizatora 5V jest sporych rozmiarow dioda. Prosze o pomoc bo mi to spac po nocy nie daje :). Dziekuje za cierpliwosc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1072363
    klecha
    Poziom 11  
    Wywalić na smieci i głowy sie nie zawracać nawet jak ci się uda to naprawić to ja bym takiego zasilacza nie podłączył do kompa bo się można w niedługim czasie mocno zdziwić
  • REKLAMA
  • #3 1072594
    Deiwid
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Daruj sobie naprawe, Taniej i lepiej Ci wyjdzie kupno nowego.
    Pozdro

klecha :arrow:
    Deiwid :arrow:
    Jeszcze jedna taka uwaga a będzie ostrzeżenie.
    Elektroda jest po to aby naprawiać a nie wyrzucać na śmietnik.
    Panom dziękujemy za taką pomoc w naprawie.
    Zdobyliście tylko punkty za poradę, która jest "psu na budę".
    Autor tematu nawet nie wspomniał, że chce ten zasilacz włożyć do komputera, a jeśli nawet to jego sprawa. Jeśli dobrze się przyłoży do naprawy to będzie się dłużej cieszył niż nowym.
    ankuch.
  • REKLAMA
  • #4 1072620
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Te posty wyżej są chyba nie na temat :?: :!:

Sprawdź, tranzystor od stby i jego sterowanie.
  • #5 1072627
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    Witam ! ... kolego kyso dobrze rozumujesz nie masz zwarcia to fakt ale gdzieś masz coś rozwarte i dlatego nie możesz dojść do ładu . Jaki model i podzespoły , nr. od spodu jaki REV. płyty ?
    Pozdrawiam naprawiaczy i brać lutującą .
  • #6 1075127
    kyso
    Poziom 11  
    Witam

Tranzystor w stb wydaje sie byc ok, nie wykazuje zwarcia zadnej koncowki. Moze faktycznie cos jest rozwarte. Wpadlem na pomysl aby zdobyc taki sam zasilacz ale dzialajacy i pomierzyc oba na zasadzie mozliwych roznic. W pewnym momencie wyniki powinny sie roznic ( chyba ).Dam znac czy cos zdzialalem.
    Zasilacz to Codegen 300 model:250XA . Na plytce od strony elementow znalazlem oznaczenie LA19325C0 a pod spodem CG-13A.

Pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

Tak na marginesie.....

Te dwa pierwsze posty to chyba pisali wlasciciele sklepow ze sprzetem komputerowym albo jacys zdesperowani allegrowicze :P.Naprawilem juz ponad 20 zasilaczy i jak narazie wszystkie pieknie chodza. Dobrze zrobiony na pewno nie sprawi niespodzianki. Inna kwestia to to ze do kompow w sklepach najczesciej pakuja szajs ktory moze drogi sprzet puscic z dymem i tu nie chodzi o to czy naprawiany czy nie. Nasz rynek po prostu zalany jest tanim badziewiem. Dodam jeszcze ze ten niby nowy sprzet ze sklepu to tez juz moze byc po reanimacji :).

Pozdrowienia dla niestrudzonych naprawiaczy :)
  • REKLAMA
  • #8 1075440
    TONI_2003
    Moderator
    ... tranzystor w stby masz 02N60P to nie jest normalny tranzystor i nie wiem czy jesteś w stanie sprawdzić czy jest on dobry. Masz poniżej jego opór 1 om może on jest rozwarty ?
  • #9 1116699
    m.m
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    ja mam trożke odwrotny problem mianowicie mam zasilacz codegen 250xa jest napięcie 5vsb ale zasilacz niestartuje musze go zrobić dosyć szybko więc prosze o szybkom pomoc
  • #10 1116940
    TONI_2003
    Moderator
    m.m napisał:
    ja mam trożke odwrotny problem mianowicie mam zasilacz codegen 250xa jest napięcie 5vsb ale zasilacz niestartuje musze go zrobić dosyć szybko więc prosze o szybkom pomoc

Witam ... podaj więcej danych ... jakie masz diody na drugim radiatorze oraz na pierwotnym jaki rev. płyty od spodu napisane , jakie układy ? Co juz wymieniłeś , napięcie na nodze nr.12 oraz 13-15 najlepiej zrób skan naklejki (staranny) i poślij mi na PW wszystko to jest potrzebne nie jestem wróżka modeli jest bez liku i ich odmian . Zrób pomiary tranzystorów mocy itd.
    Pozdrawiam naprawiaczy i brać lutującą ! :D
  • #11 1117554
    m.m
    Poziom 11  
    na pierwotnym radiatorze znajdujom się tranzystory 02n60p c4106 c4106 na drugim s20c40c i dwie diody r302 układ to dbl494 pod płytom jest napisane cg-13 reżte jak pomieże podeśle puźniej
  • #12 1117591
    TONI_2003
    Moderator
    ... najprawdopodobniej na drugim radiatorze masz uszkodzoną zwartą s20c40c sprawdź i wymień ale pomiary zrób na 494 bo może być jeszcze coś .Pozdrawiam
  • #13 1117683
    m.m
    Poziom 11  
    zapomniałem napisać nadrugim radiatorze siedzi jeszcze 40n03p jeszcze dokończe mieżyć elementy i jak nic nieznajde to wsadze wszystko spowrotem w płyte i pomieże napięcia na dbl 494
  • #14 1133492
    m.m
    Poziom 11  
    po małej przerwie wkońcu podaje napięcia na układzie dbl 494 awięc tak
    12 - 1,33v
    13 - 0,61v
    15 - 0,52v
    i jeszcze jedno po zlutowaniu zasilacza na głównych kondensatorah jest napięcie 680v czy to jest normalne ??
  • #16 1133689
    m.m
    Poziom 11  
    miernik jest sprawny a zasilacz niema przełoncznika 220v - 110v
  • #17 1133958
    Dorre
    Poziom 13  
    nie wiem jak wy (no dobra wiem!) tak czy inaczej mam CodeGen300W był padnięty.. Pojechałem do kumpla.. Działa.. i jak na moje oko to wina diody odtwotnie czy cuś w stylu spolaryzowanej!

Dziękuję!

PS.
    Od tamtej pory działa i działa, że cho cho! A komp pracuje prawie, że non stop!
  • #18 1159724
    m.m
    Poziom 11  
    tamten zasilacz narazie odłoże nabok bo ma troche dziwne trzaski mam jeszcze jeden identyczny i sprawa ma sie tak że po podłonczeniu do prądu i zetknięciu zielonego z czarnym robi przez hwilke bzzzzzzzzzzzzz sprawdziłem tranzystory sterujące i wyglądajom na sprawne czy może być uszkodzone trafo ??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilaczy Codegen 300W model 250XA, w których spaliła się pierwotna strona przetwornicy STB. Po wymianie elementów pierwotnej strony, układu KA7500B oraz sprawdzeniu pozostałych komponentów, przetwornica nie uruchamia się i nie generuje napięcia +5Vstb. Zasilacz posiada transoptor oraz dużą diodę zamiast stabilizatora 5V. Użytkownik podejrzewa rozwarcie któregoś elementu i planuje porównać pomiary z działającym egzemplarzem. W dyskusji pojawiły się sugestie sprawdzenia tranzystora STB (oznaczenie 02N60P), który jest nietypowy i może być rozwarty, a także elementów na drugim radiatorze, w tym tranzystorów 40N03P, diod S20C40C i układu DBL494. Pomiar napięć na nóżkach DBL494 wykazał wartości około 0,5-1,3 V. Pojawiła się wątpliwość co do wysokiego napięcia 680 V na kondensatorach głównych, które może wskazywać na problem z układem lub błędne ustawienie (brak przełącznika 220/110V w zasilaczu). Wskazano również, że uszkodzona może być dioda odtwotnie. Jeden z użytkowników zasugerował, że naprawa może być trudna i ryzykowna, ale autor podkreślił, że dobrze wykonana naprawa może być trwała. W dalszej części dyskusji pojawiła się sugestia, że uszkodzone może być także transformator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA