logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki wzmacniacz do kolumn GRUNDIG: HiFi-Box 706b compact

5687564 15 Lut 2012 22:38 3206 8
REKLAMA
  • #1 10551855
    5687564
    Poziom 10  
    Witam wszystkich!
    Od kilku miesięcy stałem się posiadaczem niemieckich kolumn marki GRUNDIG HiFi-Box 706b Compact, które nabyłem za 30zł. Moje pytanie jest następujące: Czy ktoś wie czym mógłbym je napędzić aby wydostać z nich najlepsze brzmienie? Interesuje mnie też informacja jaka jest ich moc. Szukałem informacji na ich temat lecz natknąłem się tylko wyłącznie na dwie strony po niemiecku, które umieszczam poniżej. W nich zawarte są też zdjęcia danych kolumn. Obudowy tych kolumn są zrobione z prawdziwego drewna (nie z żadnej sklejki czy płyt wiórowych) Wiem jaką moc mają pojedynczo głośniki ale niemam pojęcia ile wynosi i moc razem stąd moje pytanie skierowane do was. Dodam jeszcze, że głośniki niskotonowe posiadają gumowe zawieszenie.
    jeśli się nie mylę to niskotonowy ma 70w, a średnio i wysoko tonowe 50w chociaż nie mam pewności. Interpretacja wynosi 4 ohm
    linki:
    http://www.hifi-wiki.de/index.php/Grundig_Box_706_b_Compact
    http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/17029-grundig-ponovo/
    (w tym drugim linku zdjęcie znajduje się ok w połowie)
  • REKLAMA
  • #2 10552405
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Moc nominalna 50W, moc muzyczna 70W.
    Ponieważ nigdy nie były to kolumny z górnej półki no i mają już lata świetności za sobą to raczej nie wymagają zbyt wiele od wzmacniacza.
    Najlepiej żeby wzmacniacz był trochę mocniejszy ale nie odkręcany na full.
    A tak przy okazji, zwykle jako moc kolumny podaje się moc głośnika niskotonowego, ponieważ najwięcej mocy elektrycznej przypada właśnie na niskie tony.
  • #3 10552724
    5687564
    Poziom 10  
    Ok dzięki a jaki byś mi wzmacniacz lub amplituner sugerował? oczywiście któryś ze starych zapasów coś z yamahy pioniera lub unitry. Chciałbym mieć jeszcze spory zapas mocy ponieważ mam planach jeszcze dostawienie dwóch kolumn Altus 75, więc najlepiej jakby wzmacniacz miał możliwość podpięcia dwóch par kolumn (tu kieruje swoje kolejne pytanie czy coś by się stało gdy pierwsze kolumny które mają 70w czy 4 Ohm a drugie (bodajże) 75w przy 8Ohm, gdy wzmacniacz miał interpretacje od 4-16ohm? czy coś mogło by się uszkodzić, spalić?).
  • REKLAMA
  • #4 10552916
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Jeśli wzmacniacz może pracować z zestawem 4-16Ω to naturalnie możesz podłączyć zarówno kolumny 4Ω jak i 8Ω.
  • #5 10553043
    5687564
    Poziom 10  
    Mam przez to rozumieć, że nie zaszkodzi jeśli będę miał podłączone jednocześnie?
    Sorka za takie banalne pytania ale jestem jeszcze lalikiem

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #6 10553072
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Jednocześnie nie bardzo, wypadkowa impedancji będzie wynosić ok 2.5Ω
    Myslałem że chodzi Ci o podłączenie osobno kolumn 4Ω i 8Ω
  • #7 10553187
    5687564
    Poziom 10  
    Chciałbym wykorzystać sprzęt który na razie się kurzy ponieważ nie mam odpowiedniego wzmacniacza. Na krótki okres czasu miałem podłączony wzmacniacz samochodowy AXTON CAA50 Power AMP który ma 4x 60w RMS i nawet dobrze sobie radził ale była dość słaba jakość i przez moją nieuwagę uszkodziłem go. :|
    Mój kumpel ma na sprzedaż właśnie Atusy 75 i chciałbym je wykorzystać i połączyć z kolumnami GRUNDIG, a istnieją jakieś przetwornice z 8Ohm na 4Ohm czy coś w tym stylu?

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #8 10553314
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10553408
    5687564
    Poziom 10  
    Mam przez to rozumieć, żeby nie pogorszyć jakości dźwięku mam sobie odpuścić takie połączenie?
    O wzmacniaczu to pisałem, że jeszcze nie wiem jaki zastosuje tylko dałem przykład (4 Ohm-16 Ohm) ponieważ niektóre mają taką możliwość. Ale i tak wielkie dzięki przed popełnieniem kolejnego błędu.

3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wzmacniacza do kolumn GRUNDIG HiFi-Box 706b Compact, które mają moc nominalną 50W i muzyczną 70W. Wskazano, że kolumny te nie wymagają dużej mocy od wzmacniacza, a najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie starszych modeli, takich jak Yamaha, Pioneer lub Unitra. Użytkownik planuje podłączyć również kolumny Altus 75, co rodzi pytania o bezpieczeństwo podłączenia kolumn o różnych impedancjach (4Ω i 8Ω) do wzmacniacza o zakresie 4-16Ω. Wskazano, że podłączenie obu par kolumn jednocześnie może prowadzić do obniżenia impedancji i potencjalnego uszkodzenia sprzętu. Użytkownik rozważa również użycie przetwornicy z 8Ω na 4Ω, co wymagałoby obliczeń dotyczących mocy i pasma.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA