Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę i lodówkę kupić ?

dymcio111 19 Feb 2012 21:48 21935 53
    dymcio111
    Level 12  
    Witajcie ;)

Mam taki problem że zepsuła mi się 4 letnia lodówka Whirpool i po ocenie serwisanta jest nieszczelność w układzie chłodniczym i naprawa około 350zł i naprawią lub nie jeśli dziura będzie w trudno dostępnym miejscu a i tak będę musiał zapłacić. Za samą ocene już ponad 80zł zapłaciłem a nie mam zamiaru dawać ponad 430zł lepiej nową kupić. A uzupełnianie gazu za 170zł nie ma sensu.
    Mam też pralkę chyba 13-14 letnią Polar Dalia i niestety prawdopodobnie posypały się łożyska bo wyje jak samolot, nie bardzo chce mi się ją naprawiać, tym bardziej że co jakiś czas już elementy gumowe wymieniałem. Także chciałbym nową kupić.

Lodówkę mam taką ~187 wysokość, chciałbym większą, ale ciężko coś znaleźć u mnie w Olsztynie w sklepach stacjonarnych, a wolałbym w takim kupić.
    Musi mieć kolor biały, pojemna na 4 osoby, no i najlepiej żeby nie była bardzo głęboka i szeroka - maks 60cm szer. (mała kuchnia). Cena do około 1400zł chciałbym się zmieścić.

Co do pralki to o pojemności dla 4 osób, fajnie jakby miała duże drzwi bębna coś jak Aristony i żeby miała dosyć niewielką głębokość. Oszczędna, jakieś tryby szybkiego prania np t-shirtów. No i niskiej awaryjności, możliwość wymiany łożysk, niedrogie części, czy serwis. Mama chciałaby najlepiej z wyświetlaczem żeby pokazywał czas prania. Mile widziane podpisane programy do jakich materiałów dany program. Cenowo max 1400zł, chciałbym coś raczej do 1200

Podobają mi się modele lodówek:
    1.) Electrolux ERB40233W 201cm LINK Electrolux ERB40233W
    2.) Indesit BAAN 14 200cm Link Indesit BAAN 14

Modele pralek:
    1.)BOSCH WAA 2028 JPL - 5.5kg, klasa A, 1000 obr BOSCH WAA 2028 JPL
    2.) BOSCH WAE 2047 FPL - 7kg, klasa A++, 1000 obr Link BOSCH WAE 2047 FPL
    3.) BOSCH WAE 20164 PL - 7kg, klasa A++, 1000 obr Link BOSCH WAE 20164 PL
    4.) BOSCH WLF 20261 PL - 4,5kg, klasa A+, 1000 obr BOSCH WLF 20261 PL

5.) ELECTROLUX EWP 106100 W - 6kg, klasa A+, 1000 obr Link ELECTROLUX EWP 106100 W
    6.) ELECTROLUX EWP 126100 W - 6kg, klasa A+ na naklejce a w opisach A, 1200 obr Link ELECTROLUX EWP 126100 W
    7.) Electrolux EWS 106110 W - 6kg, klasa A+, 1000 obr Link Electrolux EWS 106110 W
    8.) ELECTROLUX EWS 106210 W - 6kg, klasa A+, 1000 obr Link ELECTROLUX EWS 106210 W
    9.) ELECTROLUX EWS 126410 W - 6kg, klasa A+, 1200 obr Link ELECTROLUX EWS 126410 W
    Electroluxy jak patrzyłem to prawie wszystkie modele z Włoch dostali, podobno były też wcześniej z PL, możliwe że można znaleźć.

10.) GORENJE WS 50109 N - 5kg, klasa A+ z naklejki z pralki a w opisach na necie A, 1000 obr Link GORENJE WS 50109 N

11.) HOTPOINT ARISTON WMF 601 PL - 6kg, klasa A+, 1000 obr Link HOTPOINT ARISTON WMF 601 PL
    12.) HOTPOINT ARISTON WMG 602 EU - 6kg, klasa A++, 1000 obr Link HOTPOINT ARISTON WMG 602 EU
    13.) HOTPOINT ARISTON WMG 722 PL - 7kg, klasa A++, 1200 obr Link HOTPOINT ARISTON WMG 722 PL

14.) INDESIT IWD 6125 (EU) - 6kg, klasa A+, 1200 obr Link INDESIT IWD 6125 (EU)
    15.) INDESIT IWD 7125 (EU) - 7kg, klasa A, 1200 obr Link INDESIT IWD 7125 (EU)
    16.) INDESIT IWD 61051 ECO PL - 6kg, klasa A+, 1000obr Link INDESIT IWD 61051 ECO PL
    17.) INDESIT IWE 61251 ECO (PL) - 6kg, klasa A+, 1200 obr Link INDESIT IWE 61251 ECO (PL)
    18.) INDESIT IWSE 5108 B (EU) - 5kg, klasa A+, 1000 obr Link INDESIT IWSE 5108 B (EU)
    19.) INDESIT IWSE 6128 ECO - 6kg, klasa A, 1200 obr Link INDESIT IWSE 6128 ECO
    kilka Indesitów miało wadę że się nie domykała do końca szuflada

Podobają nam się z pralek te aristony nr 13 i 14 z listy, duże drzwi i dobre parametry jak za te ceny, ale nie wiem jak z awaryjnością, mało popularne chyba te pralki z tej firmy.

Proszę o poradę co wybrać jaką lodówkę i pralkę, lub też których unikać :idea: Jak macie jakieś inne sugestie to chętnie rozważę :)
    Anonymous
    Level 1  
    dymcio111
    Level 12  
    Ten bosh WAE 2047 FPL tez mi się podoba, jednak narazie z funduszami na niego nie za bardzo....

a które modele mają możliwość wymiany łożysk ? z Siemensów, Bosch, Electrolux i Gorenje :?:
    Czy warto wykupić gwarancję w lodówce i pralce do 5 lat :?:

bo myślałem czy narazie kupić tą lodówkę Electrolux'a z 5 lat gwarancji, a narazie albo przemęczyć tą pralkę z zepsutymi łożyskami lub je naprawić hmm a w międzyczasie odłożyć troche na zakup lepszej pralki z gwarancja na 5 lat, ciężka decyzja...

Trudno samemu wymienić łożyska :?:
    Anonymous
    Level 1  
    dymcio111
    Level 12  
    dzięki za info, patrzyłem w tamtej zakładce ale tego tematu nie znalazłem ;)

Moja dalia z tego co pamiętam to naprawialiśmy: zepsuty chyba filtr przeciwzakłóceniowy który wywaliło się z pralki, ze 2x pompka do wymiany, pewnie przynajmniej ze 2x węże gumowe, niedawno elektrozawór bo na 1 wąż nie puszczał wody. Generalnie po za dosyć kosztowną pompką to same błache rzeczy zawór chyba z 35zł, a węże okolo 10-15zl. I pralka chyba nigdy nie była odkamieniania i jakoś specjalnie nie dbało się o nią.

Tak myślałem czy warto by było odpalić pranie na wysoką temperature żeby się troche oczyściła i może odkamieniacz kupić i wlać do środka i puścić cykl prania hmm :roll:
    Anonymous
    Level 1  
    patryk260983
    Level 19  
    Jak pralkę to polecam pozycję 3. Użytkuję od czerwca i jestem bardzo zadowolony :-)
    Odnośnie lodówek - jeśli z nofrost, to polecam Samsung albo LG (sam wybrałem LG). Electroluxy z nofrost nie są za dobre - głośne to przede wszystkim, a to może być denerwujące przy kuchniach otwartych i wydają irytujące odgłosy. Sam brałem pod uwagę inną lodówkę Electroluxa, ale zrezygnowałem.
    Anonymous
    Level 1  
    patryk260983
    Level 19  
    my41s wrote:
    patryk260983 wrote:
    nofrost, to polecam Samsung albo LG

To są bardzo dobre, jak nie najlepsze no frosty.

Takową opinię wydał serwisant dużego wolnostojącego sprzętu AGD. Zakładam, że wie co mówi :-)
    dymcio111
    Level 12  
    Lodówkę bym chciał normalną, w środku mają raczej więcej miejsca a i nie musiałbym jedzenia trzymać w pojemnikach. Serwisanta się pytałem jak był u mnie co by doradził to z firmy mi nie mówił bo podobne niby są, ale żebym kupił normalną bez no-frost i bez zbędnych wodotrysków.
    Jeśli chodzi o kuchnie to mam osobną. Tylko takie głębokie te lodówki i ciężko może być zmieścić w miejsce starej, bo blisko okno i z otwarciem drzwi na maksa i wysunięciem szuflad może być problem przez grzejnik :/ chyba że jakieś przemeblowanie zrobimy. Przejde się do neonetu pomierze miarką tego Electroluxa. Może bym już kupił w tym tygodniu lodówke.

Euro rtv i agd ma za 1300zl czyli 100zl mniej niz w Neonecie tylko nie ma jej u mnie w mieście i musiałbym się dowiedzieć czy by ją ściągneli dla mnie lub w Neonecie żeby zeszli z ceny...
    Czy Wy byście przedłużali gwarancję w niej do 5 lat ? Warto :?: Czy powinna wytrzymać raczej :?: w neonecie +20% ceny lodówki, a w Euro rtv i agd to 260zl czyli 20% wychodzi i maja teraz opcje przy zakupie z internetu do piątku darmowa dostawa hmm...
    Anonymous
    Level 1  
    patryk260983
    Level 19  
    Jak zwykła to patrz przede wszystkim na zużycie energii i zdolność utrzymania temperatury bez zasilania lodówki. Z tego co się orientuję Electroluxy są w tym niepokonane.
    Teraz piszą na wszystkich lodówkach klasa energetyczna A, mimo, iż różnica w rocznym zużyciu energii może wynosić nawet do 100 kWh.
    dymcio111
    Level 12  
    Akurat w Euro dni darmowej dostawy do piątku :D

Zamówiłem Electrolux ERB40233W

W neonecie nie chcieli zejść z ceny to nie... Mam nadzieje że obędzie się bez problemów z dostarczeniem i będzie dobrze służyć, narazie nie brałem dodatkowej gwarancji, ale chyba można później dokupić.

Różnice Indesit Baan 14 , a Electrolux ERB40233W :

Pojemność:
    Pojemność lodówki (lt) : 245/ 285 l
    Pojemność zamrażarki ( lt) : 116 / 90 l
    Pojemność całkowita ( lt) : 361 / 375

Klasa energetyczna : A+ / A+
    Utrzymanie temperatury przy braku zasilania : 19.0 / 20.0
    Moc zamrażania ( Kg/24 h) : 3.0 / 4.0
    Poziom hałasu (dB) : 40 / 40
    Zużycie energii ( KwH/rok) : 295 / 329

mam nadzieje że ok :)

Tylko teraz dylemacik co z pralką...
    a i odkurzacz nowy też by się przydał :| odpowiednio mocny żeby sierść z mojego owczarka niemieckiego z długim włosem zbierał... ale to na później sobie odłoże.
    dymcio111
    Level 12  
    ajj szkoda że nie miałem wcześniej możliwości kupić jak była darmowa dostawa z Euro to 50zł w kieszeni by było... za pralke i za 1428zł bym miał

Chyba jednak zdecyduje się kupić BOSCH WAE 2047 FPL Link
    Mi odpowiada, mojej mamie też, programy opisane, wyświetlacz ma tak jak chciała, drzwi otwierać dobrze no i mają metalowy cypek zatrzaskowy, szufladę dobrze się wysuwa, wszystko za, tylko cena tak średnio :D przedłużenie gwarancji 280zł i czas na przedłużenie 1 rok od zakupu.

Cenowo w Euro 1478zł z transportem i zabraniem starej
    Cenowo w Neonet 1470zł z transportem i zabraniem starej :P (cena do końca lutego 50zł taniej, potem pewnie sama pralka za 1449zł bedzie)

Wie ktoś jakie są koszty serwisowania tej pralki :?: tj programator, łożyska, pompka, węże gumowe itd :?:

Nie pisz posta pod postem!
    [_P_]
    Anonymous
    Level 1  
    dymcio111
    Level 12  
    a co możesz powiedzieć o tej pralce ELECTROLUX EWF 106417 W Link :?: 1099zł
    Też mają na nią promocję i też ją rozważaliśmy, cena dosyć fajna, a ma to też co byśmy chcieli. A zawsze 300zł w kieszeni i by było z czego do odkurzacza dołożyć :)

tylko chyba nie ma żadnego trybu prania 15 lub 30 min...

A może coś innego polecisz :?: do 1500zł z transportem

Musi mieć wkład najlepiej 6-7 kg jakby było, opisane programy przy pokrętle, wyświetlacz z czasem kończenia prania, najlepiej metalowy cypek przy drzwiach bo plastikowe to się łamią, nawet w sklepie stała taka z urwanym, dobrze jakby były też te szybkie programy do odświeżania ciuchów
    Gorenje się mamie nie podobają
    Anonymous
    Level 1  
    dymcio111
    Level 12  
    no napewno ważniejsza jest dla mnie jak najmniejsza awaryjność jak i cena serwisu jak i części i możliwość samemu naprawić, program 15 min to nie wiem co tam sie wypierze przez taki czas :D chyba ciuchy tylko wodą się namoczą :D

a akurat tego modelu Electroluxa nie znalazłem na tej liście czy ma klejony bęben czy nie
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    dymcio111
    Level 12  
    No to biorę pod uwagę jeszcze to co teraz piszemy:

1. Electrolux EWF 106417 W http://www.ceneo.pl/11618170 - 1099zł, 6kg, 1000 obr nieduży wyświetlacz, opisane programy
    2. Electrolux EWF 127570 Link- 1499zł, 7kg, 1200 obr, duży wyświetlacz, nie opisane programy
    3. Electrolux EWF 106517 W Link - 1299zł , 6kg, 1000obr, duży wyświetlacz, opisane programy

patrzyłem na ten spis to nie było ich czy sa rozbieralne czy nie :roll: Najbardziej z nich to mnie zastanawiają 1 i 3 pralka.

Kurde im więcej szukam po sklepach i szukam w necie i czytam tym większy mętlik w głowie :? w jednym sklepie to już nawet sprzedawcy nie podchodzą do mnie :D

widzę że znowu darmowa dostawa w Euro jest do piątku :) także może tam znowu kupie

a za Bosch WAE2047FPL moge mieć z Euro za 1428zł w domu z zabraniem starej, bo darmowa wysyłka znowu, tylko za zabranie starej pralki 29zł
    Anonymous
    Level 1  
    dymcio111
    Level 12  
    tak jakbym miał kupić na szybkiego to brałbym Boscha bo serie wiem że napewno z wymiennymi łożyskami ta WAE, a te Electroluxy to w żadnym nie wiem czy wymienne czy nie... w dodatku nie każdy jest do kupienia w Neonecie i Euro rtv i agd a z tych sklepow bym chciał bo są u mnie w mieście

tylko właśnie ten serwis cenowo... ale to i bosch, siemens i electrolux podobno drogi, to chyba wielkiej różnicy nie będzie co wybiore w marce

Nie wiem ile w tym prawdy ale sprzedawca w Neonecie mówił że ma serie Boscha 6kg i 5 czy 6 lat działa dobrze puki co... więc może warto wziąć ale serie 7 na 7kg wsadu
    Anonymous
    Level 1  
    dymcio111
    Level 12  
    Napisałem przed chwilą do serwisu Electroluxa u mnie w mieście emaila z zapytaniem jak i również do samego Electroluxa o te 3 modele czy mają wymienne łożyska bez klejonego bębna. Mam nadzieję że ktoś w ogóle odpowie i normalnie. Niestety telefonicznie teraz za późna godzina.

Chyba że ktoś jeszcze z Was wie która pralka ma te wymienne bądź podobny model :?:

Bardzo skłaniam się ku Electrolux'owi za te możliwości prania w programach w stosunku do zabrudzeń i skracaniu czasu prania, może to być oszczędne dosyć rozwiązanie myślę...

Jeśli nie będę miał informacji to raczej nie będę ryzykował tylko wezmę chyba Boscha tego BOSCH WAE 2047 FPL
    Anonymous
    Level 1