logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne awarie - wasze ciekawe historie ze sprzętami

Sparrov 29 Lut 2012 23:05 3168 12
REKLAMA
  • #1 10617438
    Sparrov
    Poziom 10  
    Witam, wpadłem na pomysł opisania dziwnych przypadków awarii różnego rodzaju sprzetu rtv, agd, komputerów telefonów itp. Chodzi mi naprawdę ciekawe przypadki, które często ciężko wytłumaczyć.

Ja ze swojej strony mam historię o głośnikach Logitecha, które czasami wieczorem grają radio z zagranicy, nawet gdy są na maksa ściszone.
  • REKLAMA
  • #2 10617618
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10617678
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Głośniki odbierające radio? To chyba każdy słyszał/widział. Sam też nie raz miałem okazję.

Dziwne sytuacje? Płyta główna nie chciała "wstać" - czarny ekran, zero reakcji. Manewry z RAM'em i procesorem na nic. Po kilku próbach dym, błysk, szybkie odłączenie kabla zasilającego (bo to laptopowa płyta była). Po opanowaniu sytuacji płyta ruszyła i o dziwo przeszła wszystkie testy, nie chciała się na niczym "wysypać".
  • REKLAMA
  • #4 10617953
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Wezwanie do awarii centrali telefonicznej wewnętrznej-opis awarii - żle wybiera konsola sekretarki. Sprawdzam - wszystko ok...
    I ( teraz już rutynowe podejście)- proszę sekretarkę by pokazała kiedy źle wybiera - i faktycznie ten sam numer z pod palców sekretaki i błędne połączenie.
    I nagle olśnienie sekretaka - miała tipsy długości ok 2 cm i nimi naciskała jednocześnie klawisze z rzędu wyżej :D .

Awaria telefonu Nokia 6650 z klapką - martwy , nie reauguje na nic, nie ładuje -nic.
    Przypadkiem zahaczyłem kabel od ładowarki - spadł z biurka na podłogę -i włączył się i działa do dzisiaj :D :cry:

O konsulu ZSSR przed którym wysiadały kolejno cztery mikrofony ( pojemnościówki z Tonsila, padały baterie - o których istnieniu przekonaliśmy się dopiero na tej imprezie) już kiedyś pisałem...
    Pozdr.J.
  • #5 10618540
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Znajomek podrzuca TV do naprawy. Podobno martwy, ze dwa dni odstał w kącie aż mocy urzędowej nabrał. Podłączam - działa - wszystko oki. Pograł dzionek cały, kolega zabiera sprzęt. Nie minęło 15 min jak dzwoni że TV " nie robi". Dopiero po śledztwie się okazało co jest. Ja mam gniazda pod blatem biurka - naturalną siłą kabel jest wyprostowany. Kolega ma gniazdo za regałem więc by nie było szczeliny po wetkaniu wtyczki dosuwa regał na chama. Tag zagięty i do tego przełamany kabelek "umartwiał" sprzęt...
  • #6 10623309
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 146
    kortyleski napisał:
    Znajomek podrzuca TV do naprawy. Podobno martwy, ze dwa dni odstał w kącie aż mocy urzędowej nabrał. Podłączam - działa - wszystko oki. Pograł dzionek cały, kolega zabiera sprzęt. Nie minęło 15 min jak dzwoni że TV " nie robi". Dopiero po śledztwie się okazało co jest. Ja mam gniazda pod blatem biurka - naturalną siłą kabel jest wyprostowany. Kolega ma gniazdo za regałem więc by nie było szczeliny po wetkaniu wtyczki dosuwa regał na chama. Tag zagięty i do tego przełamany kabelek "umartwiał" sprzęt...

Pojechałem do komputera "co na pewno ma wirusy bo się wyłącza". CZłowiek rutynowo sprawdza najpierw sprzęt, kondensatory, czystość etc. Wszystko ok. komputer podłączyłem - działa. Po przeskanowaniu systemu znalazłem tylko jakieś ciasteczka śledzące (starsi ludzie, tłumacze - więc i komputer służy raczej jako maszyna do pisania). Problemem było oczywiście wstawianie komputera pod biurko w taki sposób, że kabel zasilający przerywał.

Druga sprawa - myszka po odłączeniu i ponownym podłączeniu nie działa. Okazało się, że ludzie mieli dwa identycznej długości / grubości etc. kable USB i podłączali w kółko ten sam (oczywiście nieodpowiedni)

Od tej pory ZAWSZE sprawdzam w pierwszej kolejności okablowanie ;)
  • #7 10626625
    GumaWP
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Ja mam niezniszczalny komputer:-). Przeżył trzy wybuchy zasilaczy(zasilacze firmy Megabajt, Take Me). Do tej pory działa bez zarzutu:-).
  • #8 10626665
    tomek10861
    Poziom 27  
    Ocena: 199
    GumaWP napisał:
    Ja mam niezniszczalny komputer:-). Przeżył trzy wybuchy zasilaczy(zasilacze firmy Megabajt, Take Me). Do tej pory działa bez zarzutu:-).

Ja to mówią do 3 razy sztuka, więc radzę kupić markowy zasilacz bo za 4 razem będzie cienko.

A co do awarii dużo tego było:

1)Telefon Nokia (dokładnego modelu nie pamiętam) aby go uruchomić należało na niego wywrzeć duży nacisk - wystarczyło nadepnąć (awarią były zapewne zimne luty, ale i tak telefon poszedł do śmieci).

2)PC nie startuje - zamienienie kości RAMu pomogło.

3)Płyta główna nie działa czarny ekran zero reakcji po wyciągnięciu RAMu, na drugi dzień jak nowa - działa do tej pory, tylko czasami szwankuje USB.

4)Zawilgocenie monitora LCD https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2066161.html#9946157 Pojawiły się czarne plamy na matrycy. Pomogło odwrócenie monitora :lol: i lekki masaż. Monitora używam do tej pory. Zero powrotów badpxeli

Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #9 10635363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 10636626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10637486
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Rozładowana bateria BIOS'u - normalna sprawa. Była na granicy użyteczności i przy przykładowo zmianie temperatury spadało jej napięcie i włączał się komputer.
  • #13 10637812
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne dziwne przypadki awarii sprzętu RTV, AGD oraz komputerowego. Użytkownicy dzielili się historiami, w tym o głośnikach Logitecha, które odbierały radio mimo wyciszenia, oraz o problemach z płytami głównymi, które nagle przestawały działać, a po pewnym czasie znów działały poprawnie. Inne przypadki obejmowały awarie telefonów Nokia, które wymagały nacisku do uruchomienia, oraz komputery, które same się włączały. Wiele z tych problemów okazało się być związanych z okablowaniem, zimnymi lutami, a także zasilaczami, które ulegały uszkodzeniu. Użytkownicy podkreślali znaczenie sprawdzania okablowania i jakości zasilaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA