logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Potrzeba matką wynalazku
    Potrzebą w ostatnich godzinach 2004 roku stało się urządzenie mogące dodać barw sylwestrowi spędzanemu w domowym (niestety) zaciszu.
    Wynalazkiem okazała się KRĘCIOŁA czyli obracający się krążek z LEDami.

Podstawa urządzenia to kawałek laminatu z jakiegoś układu próbnego z wyciętymi plackami. Za pomocą obejmy od elektrolita przymocowałem do niej silniczek od „czegośtam”.
    Na jego osi zacisnąłem kawałek termokurczki a na nią wkleiłem tulejkę mosiężną z przylutowanym kawałkiem drucika. Tulejka ta przekazuje z dociśniętej do niej „szczotki” zasilanie na obracającą się płytkę. Płytka ta to okrągły kawałek laminatu przyklejony do nałożonej na oś rolki napędowej. Wcześniej wyciąłem w miedzi rowki tworząc „mozaikę połączeń” i przylutowałem LEDy. Drugi biegun zasilania to oczywiście oś silnika i on cały.
    Myślę, że ten skomplikowany opis wyjaśnią zdjęcia.

Uzyskany efekt spełnił moje oczekiwania. Po ścianach i suficie latają sobie kolorowe plamy najbardziej efektowne przy zgaszonym świetle. Konieczne jest oczywiście użycie jak najjaśniejszych diodek i max dopuszczalnego prądu.

Prędkość obrotową silnika można regulować (patrz schemat).
    Może ktoś zauważy małą niezgodność schematu z rzeczywistością na zdjęciach. Chodzi o to, że oporek ograniczający prąd LED jest jeden (powinny być dwa na płytce obrotowej), a LEDy połączone są kolorami równolegle :sm7: , ale przecież nie będę się do tego przyznawał.
    Wykonanie „komutatora” można uprościć przyklejając laminat miedzią w stronę silnika tak aby szczotka przekazywała napięcie bezpośrednio na wycięty w miedzi pierścień. Zauważyłem możliwość modyfikacji urządzenia a mianowicie zasilanie LEDów prostokątem kilka...kilkadziesiąt Hz najlepiej o ustawianym wypełnieniu. W połączeniu z regulacją obrotów dałoby to efekt nieruchomych albo przesuwających się w lewo lub prawo plam światła. Ale... to już chyba na następnego sylwka.

Pytania, sugestie, wnioski, komentarze ???
    Załączniki:
    • Kręcioła Kręcioła 1.jpg (31.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kręcioła kręcioła 2.jpg (26.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kręcioła Kręcioła 3.jpg (36.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kręcioła Kręcioła 4.jpg (48.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kręcioła Kręcioła 5.jpg (41.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    piórko
    Poziom 30  
    piórko napisał 1109 postów o ocenie 90, pomógł 176 razy. Mieszka w mieście Wa-wka. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1153551
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Witam

Wypowiem sie jako pierwszy ;) .

No nawet ciekawy efekt... Co do schematu to domyslam sie dwoch rzeczy:
    1. jest to uklad na trojkoncowkoym stabilizatorze LM78xx z reg nap wyjsciowego...lub
    2. jakis tranzystor sterowany za pomoca potencjometra...

Mam racje...? :)

pozdr 3m sie
  • #3 1154294
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Na zdjęciach wygląda to super, ale myślę że to głównie dzięki odpowiednio dobranemu czasowi otwarcia migawki aparatu. Wydaje mi się, że w rzeczywistości kolory się wzajmnie mieszają dając jeden kolor będący wypadkową tak więc efekt już nie będzie taki ciekawy. No chyba, że prękość silnika nie jest tak duża, jak myślę.
    W każdym razie pomysł ciekawy i oryginalny, elementy łatwo dostępne, tanie (zapewne większość z nas ma wszystkie użyte tu podzespoły w szufladzie :) ).
  • REKLAMA
  • #4 1155526
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jakis schemacik dalo by sie zorganizowac ??
  • #5 1156203
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Oto i schemat.

elmer1.9 masz rację. Regulator obrotów to potencjometr i tranzystor (np. BD135, BD281...).

tomeeh też ma rację pisząc o prędkości obrotowej.
    Rzeczywiście efekt działania ustrojstwa jest najlepszy przy małych obrotach silnika.
    Tyle, że bardzo małe obroty trudno jest ustawić. Przydałaby się przekładnia redukująca prędkość. A może silnik krokowy?

Można zrobić też inną modyfikację: dać 3 szeregi ledów po 3 szt. każdego kolorzu i zapalać je niezależnie jakimś sterownikiem albo w rytm muzyki. Problem tylko z potrójnym komutatorem.
    Do tego jeszcze stroboskop i...
    Załączniki:
    • Kręcioła schem.jpg (11.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1156247
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    a kwestja mechaniczna , jakies "szczotki" ?? czy jak ??
  • #7 1156900
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Co to jest to my wiemy:) ale zrob to w domowych warunkach.. Co do silnika krokowego to raczej odpada bo jest zbyt wolny. Maksymalna predkosc zwyklego silnika krokowego (np od stacji) to 2-3 obr/s. Diody musialby byc ustawione daleko od osi zeby uzyskac odpowiednia predkosc liniowa i dobry efekt.
  • #8 1159252
    piórko
    Poziom 30  
    chaka - prędkość liniowa LEDów nie ma tu żadnego znaczenia. Nawet jeśli będą zamocowane na osi silnika efekt będzie taki sam. A efektem pracy kręcioły jest (co opisałem) kolorowe rozświetlenie całego pomieszczenia, a nie widok kręcących się diodek. Niestety, pokazanie tego na zdjęciu jest niewykonalne.
  • #9 1160427
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Myslalem ze chodzi tu wlasnie o smugi rysowane przez diody:)
  • #10 1181318
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    a jak by tak dac kilka rzedów diod jednokolorowych to moglo by niezle wygladac na szybkisz obrotach.
  • REKLAMA
  • #11 1337672
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    SIEMA
    Mógł byś dać tam laserki takie z kiosku za 4zł
    wtedy efekt był by chyba lepszy albo jakiś komutator i każdą diodę podlaczyl bys do innej blaszki i może kolory by sie nie zlewały.
  • #12 1339303
    piórko
    Poziom 30  
    Pomysł wart uwagi.

Robiłem kręciołę "za pięć dwunasta", akurat pod ręką miałem diody.
    A ich światło nie zlewa się, tylko efektownie spaceruje po pokoju.
  • REKLAMA
  • #13 1339849
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    piorko wiesz co

aby to spoko udoskonalic diody musialy by strobowac z duza dosc czestotliwoscia kolo 200 500 Hz wtedy efekt podczas odpowiednich obrotow bylby bardzo ciekawy a ponadto jakby te dioby migaly osobno wtedy bylby szal >

bo np jakby migaly nie rowno z osobnych multiwibratorow zamieszczonych na tej samej obrotowej plytce to dla roznych obrotow wrazenie by bylo takie ze neiktore by sie zatrzymywany inne krecily itp...
  • #14 1340140
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    A co myslicie o silniczku z walkmena w nim można ustawić prędkość obrotów jest mały nie pobieraz dużo pradu i sądze że był by wsam raz. A co do diod to może faktycznie były by lepsze lasery kolorowe.
  • #15 1356952
    Erwin
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    a) na imprezie trzeba uwazac zeby laserki oczek nie poparzyly komus
    b) nie daja za malej plamki na scianie?
  • #16 1358262
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Na laserki można też przykręcić końcówki kture rozproszą światło i oczek może nie wypali,a te laserki z kiosku i tak nie maja dużej mocy.Jednak trzeba z nimi uważać.A co do plamki na ścianie to gdy by sie kręciły te laserki to było by widać kreski.
  • #17 1358336
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    a ajkby migaly dosc szybko widac by bylo calkiem fajne efekty na scianie
  • #18 1365941
    Junior25
    Poziom 11  
    gratulacje:) prosta rzecz a jak niesamowicie cieszy:)
  • #19 1366175
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Przecież te diody wcale nie muszą się obracać tylko trzeba założyć znaczną ilość np. po 20 na jeden kolor i sterować oddzielnymi generatorami nawet w ramach jednego koloru im więcej generatorów tym lepiej i też będzie fajny efekt. A do sterowania nadawał by się układ który kiedyś opisywałem. Jeśli ten „generator” składa się z więcej jak 5 „członów” to światło diodek zachowuje się jakby próbowało się wzajemnie doganiać. Oczywiście układzik zamieszczony poniżej można zrobić nie tylko na tranzystorach ale również na dowolnych inwerterach CMOS itp.
    Kręcioła
  • #20 1367466
    piórko
    Poziom 30  
    Chyba kręcioła rozbudziła pomysłowość Kolegów... To dobrze. Mam nadzieję, że obejrzymy w DIY jakieś dziełko nią zainspirowane.

RSP > 60 jasnych LEDów to już jakiś koszt, do tego jeszcze generatory... moim zdaniem nie warto.

arturbor. > silniczek z walkmana jak najbardziej może być.

partyzant z kaszlaka > bombowy nick! :P

Mi nasunął się pomysł LEDów świecących do dołu na zamocowane pod kątem na osi silnika lusterko. Muszę to sprawdzic po zachodzie słońca. Może zrobicie też taki test, zaznaczam, że diody muszą być superjasne bo inaczej efekt bedzie żaden.
  • #21 1368210
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Kolega ma rację że 60 LED-ów to koszt ale czasami ktoś ma dostęp do względnie tanich . Jakby nimi nafaszerować stary globus o średnicy np. 15cm i zawiesić go pod sufitem to mogło by być całkiem fajne. Może się okazać że 60 jest niepotrzebne wystarczy np. 15szt. albo 30 szt. Ten pomysł z lusterkiem może być niezły , ale jakby to lusterko było „łamane” mogło by być fajniej. Co do samego napędu to przełożenie jakie jest w magnetofonach jest dość duże i można by wykorzystać fragment mechanizmu ( silnik z przekładnią ).
  • #22 1372949
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    piórko napisał:

Można zrobić też inną modyfikację: dać 3 szeregi ledów po 3 szt. każdego kolorzu i zapalać je niezależnie jakimś sterownikiem albo w rytm muzyki. Problem tylko z potrójnym komutatorem.
    Do tego jeszcze stroboskop i...

tak sobie mysle ze to nie głupi pomysł.... na komutator (potrójny) można wykorzystać "starego" "dżeka" stereofonicznego (masa i dwa kanały)
    zdjać obudowe i styki do ktorych lutujemy (da sie to zrobić :wink: ) zrobic szczotki i komutator potrójny gotowy :lol:
    Pozdro, fajny pomysł, zgladam do szuflady i biore sie do roboty...
  • #23 1375510
    djkorwin
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ja mam cos takiego zrobione na pułkole ale nie wiem jak zmiejszyc szykkosc obarcania co do tego trzeba?
  • #24 1547443
    gredyf
    Poziom 2  
    a jak dlugo by to chodzilo na bateriach?
  • #25 1548678
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    Czego to ludzie nie wymyślą :D Proste a daje rewelacyjny efekt. Ja bym popróbował z migoraniem diód może było by jeszcze ciekawiej:) Pozdrawiam hej
  • #26 1651799
    Miprik
    Poziom 15  
    Witam!

W jaki sposób przenoszone jest zasilanie do diód na obracającą się tackę? Interesuje mnie ten efekt, zamierzam coś takiego sklecić, ale tego jednego nie rozumiem :D
  • #27 1651852
    piórko
    Poziom 30  
    Chyba opis i drugie zdjęcie pokazują to dość dokładnie.

Ale... napiszę dokładniej.
    Minus zasilania leci przez korpus i oś silnika wprost na talerzyk.
    Plus idzie przez:
    - kawałek laminatu
    - przylutowany do niego drut miedziany
    - przylutowaną do niego "szczotkę" wymontowaną z niepotrzebnego silniczka
    - tulejkę wklejoną na oś silnika
    - cienki drucik łączący z talerzykiem

Oczywiście można to uprościć...
  • #28 1651936
    Miprik
    Poziom 15  
    a w jaki sposób? Bo ja lubię sposoby proste... :D
  • #29 1883739
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam :D
    moze taki prosty regulator do tego ?
    pozdroooo
    Załączniki:
    • Kręcioła lm317.JPG (11.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 2034608
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    FAJNE. ;)Sam sobie skleciłem coś podobnego, bardzo fajny efekt, co prawda efekt widać najlepiej w bardzo małych pomieszczeniach ale i tak jest super POZDRAWIAM:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji urządzenia nazwanego "kręcioła" – obracającego się krążka z diodami LED, który tworzy efekt kolorowego oświetlenia pomieszczenia, szczególnie atrakcyjny podczas imprez sylwestrowych. Podstawą jest okrągły laminat z wytrawionymi ścieżkami i przylutowanymi LEDami, zamocowany na osi silnika. Zasilanie do obracającej się płytki przekazywane jest przez tulejkę i szczotki, co umożliwia ciągły kontakt elektryczny mimo ruchu obrotowego. Regulacja prędkości obrotowej realizowana jest za pomocą potencjometru i tranzystora (np. BD135, BD281), choć utrzymanie bardzo niskich obrotów jest trudne i sugerowane jest zastosowanie przekładni lub silnika krokowego. W dyskusji poruszono także pomysły na ulepszenia, takie jak zastosowanie wielu rzędów LEDów sterowanych niezależnie, migotanie diod z wysoką częstotliwością (200-500 Hz) dla ciekawszych efektów, użycie laserów zamiast LEDów z rozpraszaczami światła, a także wykorzystanie potrójnego komutatora np. ze starego jacka stereofonicznego. Propozycje mechaniczne obejmują wykorzystanie silników z walkmana z regulacją prędkości oraz zastosowanie dwustronnych płytek drukowanych z komutatorem na jednej stronie i ścieżkami LED na drugiej. Efekt wizualny jest najlepiej widoczny przy niskich prędkościach obrotowych i w małych pomieszczeniach. Konstrukcja jest prosta, tania i oparta na łatwo dostępnych komponentach, co zachęca do samodzielnego wykonania i dalszych modyfikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA