logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja wzmacniacza OPA2134 - różnicowy czy całkujący?

zurek4 14 Sie 2012 14:29 1800 8
REKLAMA
  • #1 11207884
    zurek4
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam... mam pytanie co do tego OPA2134... to w jakiej jest konfiguracji... czy to jest wzmacniacz róźnicowy czy całkujący...?

Konfiguracja wzmacniacza OPA2134 - różnicowy czy całkujący?

pozdr.Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 11208188
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 923
    zurek4 napisał:
    Witam... mam pytanie co do tego OPA2134... to w jakiej jest konfiguracji... czy to jest wzmacniacz róźnicowy czy całkujący...?
    pozdr.Andrzej

Każdy wzmacniacz operacyjny jest wzmacniaczem różnicowym.
    Poprawne pytanie powinno brzmieć czy obrazek przedstawia układ różniczkujący czy całkujący. W tym wypadku polecam sprawdzić np. w Wikipedi.
  • REKLAMA
  • #3 11208664
    pmt
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Mogę dodać tylko, że możesz sobie to także łatwo sprawdzić korzystając z symulacji, np. ze strony http://www.falstad.com/circuit/
    Zadając odpowiednie wejście obserwujesz wyjście i wszystko widać jak na dłoni.

EDIT: Edytuję, żeby nie nabijać postów i nie zaśmiecać tematu.
    Faktycznie, mój post nie pomaga w żaden sposób, w tej symulacji zachodzą trudno dostrzegalne zmiany. Niestety wykazałem się w tym przypadku ignorancją. Rzeczywiście jest to kompensacja wewnątrzpętlowa obciążenia pojemnościowego.

Post do skasowania.
  • #4 11209374
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Dwie odpowiedzi i obydwie o kant D. potłuc.

To jest układ separujący obciążenie pojemnościowe od wyjścia, niezależnie od tego czy układ pracuje jako odwracający czy nieodwracający (to jest poza schematem).

pmt napisał:
    Zadając odpowiednie wejście obserwujesz wyjście i wszystko widać jak na dłoni.
    Gwarantuję ci że jeśli nie zna przeznaczenia tego układu, to się nie domyśli - ten układ ma tak znikome stałe czasowe, żeby nie wpływa znacząco na parametry wzmacniacza, poza marginesem fazy.

LightOfWinter napisał:
    Poprawne pytanie powinno brzmieć czy obrazek przedstawia układ różniczkujący czy całkujący. W tym wypadku polecam sprawdzić np. w Wikipedi.

A tobie gwarantuję że nie ma go na Wikipedii (do dzisiaj), choć każdy może go tam dodać.

Układ znany każdemu kto używa wzmacniaczy operacyjnych, jest w co drugiej nocie katalogowej - czyżby koledzy odpowiadali, pomimo iż nie znają tematu?.
  • #5 11209467
    zurek4
    Poziom 10  
    ten układ wzmacniacza operacyjnego wchodzi odrazu na przetwornik a/c PCM1804... napewno ustala tez wzmocnienie sygnału wejściowego... tutaj ma akurat wzmocnienie 0,3V... ale nadal nie wiem czy to różnickujacy czy całkujący:-)
  • REKLAMA
  • #6 11209699
    pmt
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Nie ma czegoś takiego jak wzmocnienie "0,3V". Tutaj masz wzmocnienie k=0,3. O ile napięcie wejściowe jest dokładane do minusa wzmacniacza.
    Jak już napisano wcześniej ten układ nie pracuje tutaj w roli elementu całkującego ani różniczkującego.

EDIT: Link
    Czyżby to był ten układ: Link?
  • #7 11209754
    zurek4
    Poziom 10  
    mam opis całego układu i tam jest napisane ze to jest wzmacniacz ogranicajączy napięcie o wzmocnieniu 0,3... na jego wejscie mozemy podać max.8.26V a na wyjsciu otrzymamy max. 2,5V co odpowiada napięciu wejściowemu przetwornika a/c PCM1804

a wzmocnienie jest ustalane zapomocą stosunku R4/R3=0,3
  • REKLAMA
  • #8 11209864
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Przeczytaj notę katalogową PCM1804, zalecają podłączenie kondensatora 10nF na wejście z powodu zakłóceń generowanych przez przetwornik delta sigma. Podłączenie takiego kondensatora spowodowało by wzbudzenie wzmacniacza - dlatego dołożono ten układ. W skrócie działa on tak, że dla prądów stałych R5 jest w pętli sprzężenia zwrotnego i nie pogarsza rezystancji wyjściowej wzmacniacza, a dla wysokich częstotliwości jest poza pętlą i oddziela wyjście, od pojemności obciążenia.
    Przez to nieco zmniejsza pasmo i SR.
  • #9 11364706
    zurek4
    Poziom 10  
    ok. dzięki za rady panowie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat konfiguracji wzmacniacza operacyjnego OPA2134, z pytaniem, czy działa on jako wzmacniacz różnicowy, czy całkujący. Uczestnicy wskazali, że każdy wzmacniacz operacyjny jest z definicji wzmacniaczem różnicowym, a kluczowe pytanie dotyczyło układu różniczkującego lub całkującego. Wskazano na możliwość symulacji działania układu oraz na jego rolę w separacji obciążenia pojemnościowego. Użytkownik dodał, że wzmacniacz jest używany w połączeniu z przetwornikiem A/C PCM1804, gdzie ustala wzmocnienie sygnału wejściowego. Ostatecznie potwierdzono, że układ nie działa jako element całkujący ani różniczkujący, lecz jako układ ograniczający napięcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA