logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P5QL-E, C2D 3GHz, 4GB, GF8800GT, Windows 7 x64 - BSOD 0xD1 (mouhid.sys)

Skarga 21 Sie 2012 16:03 3780 29
REKLAMA
  • #1 11230630
    Skarga
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Witam,
    Mój komputer posiada następujące parametry:

pamięć: 2 x 2GB RAM Kingston Hyper
    proc.: Intel Core 2 Duo 3GHz
    karta graf.: GeForce 8800GT 512
    płyta gł.: Asus P5QL-E
    zasilacz: Pentagram Silent Force PSF 460-P12S 460W

Myśląc, że to pomoże niedawno zainstalowałem nowego Windowsa. Wcześniej pracowałem na Viście, teraz mam Windows 7. Niestety nie pomogło. Problem pojawiał się od bardzo dawna, zwłaszcza przy grach. Mam wrażenie, że im bardziej zaawansowana gra, tym częściej. Niedawno przechodziłem Skyrima, którego wymagania niestety nieco przerastały możliwości mojego sprzętu. W trakcie gry co jakiś czas komp padał. Od tego czasu problem się nieznośnie nasilił i występuje ok. 5-10 razy dziennie (wcześniej raz na miesiąc) np. gdy odpalam Settlers On-line, choć nie sądzę, by była to obciążająca gra, a czasem całkiem bez powodu, w trakcie zwykłego użytkowania. Mam wrażenie, że w wyniku forsowania sprzętu coś musiało się przepalić, może płyta główna? Chciałbym prosić o poradę jak można zdiagnozować problem i go rozwiązać.

Wykonałem memtest, który wykazał 90 błędów. Aby sprawdzić, która kość generuje błędy przeprowadziłem go ponownie pojedynczo, jednak wtedy nic nie wykazał. Po ponownym przeprowadzeniu testu na obydwu kościach nie wykrył żadnego błędu. Podejrzewam, że kości mogły się lekko wysunąć i to było przyczyną błędów. Jest duża poprawa, ale BSOD'y nadal występują (ok. raz dziennie). Teraz wyglądają tak:

EDIT:
    Dodałem rodzaj zasilacza i info odnośnie aktualnego stanu.
  • REKLAMA
  • #2 11230651
    gsawicki
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    W/g ekranu wywala się na sterowniku myszy (mouhid.sys) co jest raczej mało prawdopodobne. Ostatnio miałem podobny przypadek, wywalał się w losowych miejscach (różne komunikaty BSOD) okazało się że jest walnięta pamięć, po wymianie pamięci spokój.
    Nagraj ISO Hiren's Boot cd na płytę, odpal z płyty i uruchom memtesta, przepuść 2-3 razy (chyba że od razu wywali błąd). Jak będzie chociaż 1 błąd to wymień pamięci (albo daj na gwarancji Kingstony mogą mieć wieczystą gwarancję).
  • #4 11236880
    Skarga
    Poziom 10  
    Dzięki, sprawdziłem pamięć memtestem po 17 minutach wywaliło pierwszy błąd, a po 1,5 godziny nazbierałem 90. Wygląda na to, że pamięć do wymiany. Mała szansa, żebym po 4 latach znalazł rachunek, nawet gdyby te kingstony miały wieczną gwarancję. Pytanie co zrobić, żeby nie zniszczyć następnych? Czasem pojawia się: "Over Temperature Error", może te kości się nadtopiły i trzeba pomyśleć o dodatkowym chłodzeniu?
  • REKLAMA
  • #5 11236908
    gsawicki
    Poziom 12  
    Pamięci się tak nie grzeją, więc to nie to, niekiedy pamięci padają i nic na to nie poradzisz, nie jest to jakiś duży koszt 4GB DDR to 200zł (ale padła Ci pewnie jadna kość 2GB więc jak zlokalizujesz która (testuj raz jedną raz drugą) to wymiana 100zł. Jak by to były ddr3 to cena połowę niższa.

Sprawdź czy nie masz zabrudzonego chłodzenia na procesorze (i zasilaczu przy okazji). Potem sprawdź pastę przewodzącą na procesorze. Kup dodatkowy wiatrak do obudowy (kilka / naście złotych) i zamontuj pod zasilaczem żeby wydmuchiwał powietrze z obudowy .Można też w niektórych obudowach zamontować wiatrak z przodu pod dyskami i ten wiatrak powinien wtłaczać powietrze do środka.
  • #6 11238655
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Warto by podać model zasilacza i jego wiek...jak już napisał kolega powyżej. Często to on jest winowajcą podając złej jakości napięcia na płytę.
  • REKLAMA
  • #7 11240681
    Skarga
    Poziom 10  
    Całość sprzętu ma ok. 4 lata, był kupowany w tym samym czasie.
    Model zasilacza dzisiaj sprawdziłem, jest to: Pentagram Silent Force PSF 460-P12S 460W

W kwestii pamięci - dziwna sprawa. Wczoraj poświęciłem pół dnia na memtesty pojedyncze, bo chciałem się przekonać, która kość jest wadliwa i... nie znaleziono żadnych błędów. 2 razy przejechałem każdą kość z osobna (jakieś 3 godziny łącznie) i nic nie znalazło. Potem zrobiłem memtest na obydwu i znów nic. Jedyne co zmieniałem to podpiąłem kable żeby był lepszy przepływ powietrza w obudowie i wyczyściłem kurz, ale to wygląda tak jakby jedna z kości była wcześniej źle wsadzona. Wczoraj pojawił się tylko jeden BSOD, ale nie zdążyłem pstryknąć fotki - jest poprawa.
  • #8 11240698
    TooMeeK
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Ooo znajomy błąd, 0x000000D1. Czyżby znów padł RAM? (temperatury wysokiej nie lubią)
    BSOD - jeśli nie masz wirusów i dysk jest sprawny, to nie powinno być wcale.
    Mi się trafiła płyta, która raportowała sprawną pamięć mimo że była uszkodzona (update BIOSu z tym pomógł, a pamięć sprawdziłem na innej).
  • #9 11240754
    Skarga
    Poziom 10  
    Tylko, że najpierw były raporty o błędach, sam już nie wiem... Teraz miałem wrażenie, że BSOD jest inny, jak tylko znów się pojawi - aparat czeka w pogotowiu. (wiem, gdzieś można ustawić, żeby nie znikał odrazu, ale nie pamiętam jak to się robiło, więc "zapoluję" ;) )

Edit:

Udało mi się dorwać dzisiejszy BSOD, faktycznie wygląda inaczej:

Przy okazji zrobiłem też 2 zdjęcia bebechów swojego blaszaka. Może coś jest nie w porządku. Jakby co, mogę zrobić inne, albo dodać większe.

Asus P5QL-E, C2D 3GHz, 4GB, GF8800GT, Windows 7 x64 - BSOD 0xD1 (mouhid.sys) Asus P5QL-E, C2D 3GHz, 4GB, GF8800GT, Windows 7 x64 - BSOD 0xD1 (mouhid.sys)

Napiszcie proszę co radzicie. Pisaliście, że istnieje prawdopodobieństwo, że to wina zasilacza. Czy istnieje jakiś sposób weryfikacji?
    Wydaje mi się, że za problem może być też odpowiedzialna płyta główna, albo karta graficzna.
    Na pewno niedługo zainstaluję w obudowie dodatkowy wiatrak, żeby zwiększyć chłodzenie.
  • #10 11242236
    TooMeeK
    Poziom 22  
    No jak w mordę strzelił - RAM lub pada płyta.
    Stary, ODKURZ TO.......
    Jak tam temperatura chipsetu? Jak komp pochodzi z 1h to da się go dotknąć czy też nie? :)
  • #11 11242542
    Skarga
    Poziom 10  
    No przeż odkurzyłem :) Bardziej to ścierą (wilgoć), albo po wymontowaniu podzespołów (dużo roboty i prawdopodobieństwo pomyłki przy montowaniu).
    Chipset to to złote z napisem ASUS między prockiem, a płytą gł.? Jest dość mocno nagrzane, ale dotknąć się da, najwyższą temperaturę ma to złote pod kartą graficzną. Da się dotknąć, ale trudniej utrzymać palec dłużej ;)
  • #12 11242574
    gsawicki
    Poziom 12  
    Miałem kiedyś klienta, który mokrą szmatką czyścił komputer i efekt był taki, że karta graficzna była do wymiany...
  • #13 11242757
    TooMeeK
    Poziom 22  
    Dolne to South Bridge, temu nic się nie stanie. Niemniej - spróbuj go czymś schłodzić, wymuś obieg powietrza w obudowie i zamknij ją. Układy scalone nie lubią wysokich temperatur..
    Skoro odkurzyłeś, to czemu w karcie VGA widać kurz?
    Wiesz jak on ładnie działa jak izolator i trzyma temp? ;)

Mokrą ścierą nie wyciera się elektroniki, chyba, że chce się jej pozbyć.
    Sprężarka to najlepsze narzędzie.. a i uważaj, żeby nie sikała olejem albo wodą, bo będzie KIEPSKO :D

Ja właśnie szykuję się do upgrade mojego sprzętu, bo też mu trochę za gorąco..
  • REKLAMA
  • #14 11243223
    gsawicki
    Poziom 12  
    Ja proponuję zamiast sprężarki sprężone powietrze (za kilkanaście złotych starczy na 2 czyszczenia). Wyjdzie taniej jak ktoś nie ma sprężarki (a te tanie to olejowe i mogą sikać olejem)
  • #15 11243620
    Skarga
    Poziom 10  
    Wyczyściłem z kurzu ile mogłem bez sprzętu (kupię sprężone powietrze, albo "gruszkę" jak tylko będę w sklepie) mam też zamiar kupić wentylator na jedyne miejsce, które wydaje mi się do tego zdolne. Tu prośba, czy ktoś może mi doradzić jaki wentylator najlepiej kupić? (rozmiar, model) poniżej zdjęcia:

Nie mniej, dzisiaj komputer zawiesił się już 2 razy (bez BSOD'a), a wydaje mi się mało prawdopodobne, by była to kwestia temperatury (zbyt krótko chodził) czy odrobiny kurzu, która została w środku.
    Czy ktoś zna jakiś sposób jak mógłbym sprawdzić podzespoły, aby upewnić się czy powinienem wymienić zasilacz, płytę główną, kości czy kartę graficzną?

Tu jeszcze screen z temperaturami. Raczej nie wskazuje anomalii:

• #16 11243972
    gsawicki
    Poziom 12  
    96 stopni w CPU MAX to zdecydowanie za dużo jeśli CPU osiąga 96 stopni to na 100% się zawiesza i są BSOD od temperatury, procesor nie powinien przekraczać 70 góra 80 stopni. większość płyt ma zabezpieczenie ustawione domyślnie na 70 stopni i powyżej tej temperatury po prostu się wyłącza.
  • #17 11244025
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Przecież temperatura procesora jest w porządku. Trzeba zacząć od tego co oznacza CPUTIN przy którym jest 96 stopni. Podejrzewam iż jest to któryś mostek (North lub South) więc musisz sam sprawdzić paluchem do którego nie da się dotknąć. Jeśli faktycznie ma tak wysoką temperaturę będzie powodował niestabilność systemu.
  • #18 11244180
    Skarga
    Poziom 10  
    Nie jestem ekspertem w sczytywaniu tego rodzaju informacji, ale wydaje mi się, że min i max to wartości przedziału w jakim powinna znajdować się temperatura, a value odzwierciedla to co przekazuje czujnik danego komponentu. Jeśli się mylę, nich ktoś mnie poprawi.
  • #19 11244244
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Odpal Prime95 i wtedy pokaż jaka jest temperatura, ale jeśli max podany przez HW to więcej, niż 90 stopni dla CPU i sekcji zasilania (może być błędne wskazanie), to tu jest przyczyna usterki.
    Temperatura mostka ma 37stopni.

Skarga napisał:
    Nie jestem ekspertem w sczytywaniu tego rodzaju informacji, ale wydaje mi się, że min i max to wartości przedziału w jakim powinna znajdować się temperatura, a value odzwierciedla to co przekazuje czujnik danego komponentu. Jeśli się mylę, nich ktoś mnie poprawi.

Minimum to minimalna zarejestrowana temperatura pracy a maksymalna, wiadomo, maksymalna zarejestrowana temperatura pracy.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #20 11245818
    Skarga
    Poziom 10  
    Tak to wygląda przy odpalonym Prime95. W screenie załączam też to co wykazał, ponieważ wykrył błąd.

PS
    Kupiłem sprężone powietrze, podzespoły wyczyszczone, BSODY dalej są ;)
  • #21 11245824
    Łukasz_W

Test na pierwszym rdzeniu - błąd.
    Takie dmuchanie nic nie da, wymienić pasty termo oraz poprawić chłodzenie sekcji zasilania.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #22 11246700
    Skarga
    Poziom 10  
    2 wczorajsze BSOD'y:

Ten pojawił się przy graniu w Settlers On-line:

Ten natomiast przy graniu w Heroes of Might & Magic V: Dzikie Hordy

Zaraz nałożę nową warstwę pasty, choć już ją wymieniałem jakiś rok temu i nie odnotowałem żadnej poprawy. Wiatraczek zamontuję, tylko prośba do Was - powyżej zamieściłem 3 zdjęcia jedynego fragmentu obudowy, w którym można go zainstalować, czy to będzie wiatraczek 80x80 czy większy?]Link[/url]
  • #23 11246710
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Wg mnie zmieści się tam 92mm lub 100mm. Ale zmierz sobie rozstaw otworów montażowych a nie szerokość kratki.

P.S. Co masz podłączone do USB ? Jeśli coś jest to odłącz i działaj przez jakiś czas bez tego. Czy masz na pewno zainstalowane wszystkie i poprawne sterowniki do płyty głównej (chipsetu) ?
  • #24 11246713
    Łukasz_W

Wielkość wentylatora na tył obudowy 80 lub 92, pamiętaj tylko, że on ma wydmuchiwać powietrze na zewnątrz.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #25 11246863
    Skarga
    Poziom 10  
    wariato mierząc odległość od otworu do otworu uzyskuję 71,5mlm i 82,5mlm, a takich wentylatorów nie widziałem, chyba, że obudowa jest zła. Wezmę taki 80x80.

Do USB mam podłączone 2 dyski zewnętrzne, z których korzystam cały czas, a także mysz. Eksperymentalnie mogę je odłączyć i popracować na starej myszy.
  • #26 11247741
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1152
    W screenie po teście prime95 zauważyłem że dwa z elementów mają max temperaturę 120°C
    Cpu-tin oraz aux-tin
  • #27 11253987
    TooMeeK
    Poziom 22  
    Cześć. Dokładnie to samo miałem, ale u mnie nie było BSODów, bo płyta nie pozwoliła na osiągnięcie temperatury CPU powyżej 90C (takie ustawienie w BIOSie mam).
    Przy 80C miałem "Warning" czyli ciągły BIP brzęczyka.
    I wtedy wymieniłem pastę - teraz mam ok 44C max.. (Zalman jak w poście powyżej). Miałem oryginalną pastę z wentylatora BOX, a sam radiator zaraz po wyjęciu był gorący. Ale wyschła i źle przewodziła ciepło.
    Dodatkowo u mnie wchodzą 2 wentylatory 120x120 - wczoraj je założyłem z tymi gumowymi podkładkami. Przedni wciąga powietrze, tylni wydmuchuje.
    Ty masz chyba 80x80 wentylatory, bo są dosyć popularne. Szukam takiego właśnie do innej obudowy ;)

EDIT: rozwiązanie już zostało podane!
    Wasilkowski napisał:
    Test na pierwszym rdzeniu - błąd.

Albo CPU się przegrzewa, albo sekcja zasilania, albo CPU jest dziabnięty. Wymień pastę..
  • #28 11254787
    Skarga
    Poziom 10  
    pawelr98 - brawo!

W niedzielę odkurzyłem b. dokładnie komponenty wewnętrzne i wymieniłem pastę, ale miałem resztkę więc nałożyłem za mało. Wieczorem pojawił się taki BSOD:

Wczoraj wymieniłem pastę na normalną ilość i zainstalowałem dodatkowy wentylator (80x80), od tego czasu (odpukać) BSOD'y się nie pojawiły, ale też nie używałem zbyt wiele komputera, będę musiał go zmęczyć. Mam jeszcze 2 miejsca na wentylatory na klapie od obudowy (część, którą ściągam gdy otwieram obudowę). Myślę więc, by w najbliższym czasie zaopatrzyć się w 2 kolejne wentylatory. Jeśli za parę złotych można poprawić stabilność kompa, to czemu nie.

EDIT:

Odpaliłem dzisiaj (środa, 29.08) Majesty 2 z najnowszego CD Action i po kilku minutach wyświetlił się taki oto BSOD:

Warto dodać, że wcześniej odpalałem mniej wymagające gry (Settlers On-line, Abe's Oddysee) i żadne problemy się nie pojawiały.
  • #29 11267455
    Łukasz_W

Odpal jeszcze raz Prime i zobacz czy błąd dalej występuje.
    Sądząc po skrinach, grzeje się sekcja zasilania procesora co może powodować jego niestabilność.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #30 11273905
    Skarga
    Poziom 10  
    Wczoraj odpaliłem Prime'a. Błędy zostały wykryte, aczkolwiek o wiele później. Pierwszy po 2h, drugi po 2,5h:

EDIT 07.09.2012

Dziś zainstalowałem dodatkowe 2 wentylatory, z czego większy na dole odprowadza powietrze wydmuchiwane przez wentylator karty graf. Łącznie mam więc już w kompie 6 wentylatorów (2 x 80x80, 120x120, went. karty graficznej, went. procesora i went. zasialacza). Dzisiaj po dwóch godzinach grania w Majesty 2 i ok. 5 godzinach działania temperatura ma się następująco:

http://oi47.tinypic.com/21ccevd.jpg

Zamieszczam link do screena, bo mam wrażenie, że gdy ładuje się zdjęcia na forum, one potem nie wyświetlają się poprawnie (często wyświetla mi inne zdjęcie z wątku, niż to które powinno).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który często doświadcza BSOD (Blue Screen of Death) z kodem błędu 0xD1, związanym z plikiem mouhid.sys. Komputer ma następujące parametry: procesor Intel Core 2 Duo 3GHz, 4GB RAM Kingston Hyper, karta graficzna GeForce 8800GT oraz płyta główna Asus P5QL-E. Problemy zaczęły się po przejściu z systemu Windows Vista na Windows 7, a BSOD występują szczególnie podczas grania w bardziej wymagające gry. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie pamięci RAM, co potwierdziły testy memtest, które wykazały błędy. W trakcie dyskusji zasugerowano również sprawdzenie zasilacza Pentagram Silent Force PSF 460-P12S oraz poprawę chłodzenia, ponieważ wysokie temperatury mogą powodować niestabilność systemu. Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą i zainstalował dodatkowe wentylatory, co przyniosło poprawę, ale BSOD-y nadal występują.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA