Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Irobot Roomba 580 - Error 5

cbool10 21 Sie 2012 20:12 20253 15
  • #1 21 Sie 2012 20:12
    cbool10
    Poziom 14  

    Witam!
    Mam taki mały duży problem. Przy próbie ładowania po ok. 15 min. pojawia się error 5, który dotyczy ładowania. Wczoraj ładował się 3-8h(w nocy nie wiem dokładnie ile) a dzisiaj pojeździł jakieś 20-30 min. i zdechł. P podłączeniu do ładowania znowu po 15 min. error.
    Bateria jest nowa oryginalna.
    Ktoś wie co może być przyczyną?

    2 15
  • #3 23 Sie 2012 19:11
    cbool10
    Poziom 14  

    Tak sie zastanawiam co ma do ładowania zablokowane kolo i jakim cudem roomba normalnie jeździ?
    Z tego co ja czytałem i z tego co "mówi" roomba(chrding error 5) jest to jakis problem z ładowaniem a nie z kołem?!

    3
  • #4 23 Sie 2012 19:45
    kowad
    Poziom 16  

    napisałem tylko to co jest napisane w instrukcji. Tutaj masz adres, gdzie jest instrukcja:
    http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaett...9999/190430-an-01-pl-iRobot_Roomba_all_pl.pdf

    Może ma zbyt duże obciążenie na jednym kole. Przeczyszczenie nic nie zaszkodzi.

    Pod koniec jest jeszcze jedna tabela z błędami. Może masz rację z tym ładowaniem:
    5 mrugnięd
    Err4
    Charging Error 5 (Błąd ładowania 5)
    Roomba wykryła błąd ładowania
    Zresetuj oprogramowanie Roomby (wskazówka poniżej) i spróbuj ponownie naładowad akumulator

    Wskazówka: Aby zresetowad oprogramowanie Roomby wciśnij i przytrzymaj jednocześnie przyciski poniżej i powyżej przycisku CLEAN przez 10 sekund. To spowoduje wyczyszczenie wszystkich opóźnionych uruchomieo i zegara, może też rozwiązad niektóre problemy z oprogramowaniem.

    1
  • #5 23 Sie 2012 23:12
    cbool10
    Poziom 14  

    kowad napisał:

    Zresetuj oprogramowanie Roomby (wskazówka poniżej) i spróbuj ponownie naładowad akumulator

    Wskazówka: Aby zresetowad oprogramowanie Roomby wciśnij i przytrzymaj jednocześnie przyciski poniżej i powyżej przycisku CLEAN przez 10 sekund.

    Robiłem już ten reset i nic nie dał.


    Edit


    Cud :O roomba naładował się do końca bez errora :) Nie sprawdzałem jeszcze tylko jak długo będzie jeździć.
    Napisze jak drugie ładowanie też przebiegnie bez problemów.
    A tylko rozkręciłem i skręciłem kółka :?::!:


    Edit


    I wygląda na to że moja radość była przed wczesna :(
    Znowu to samo error 5 po 30 min.
    Ale jest dodatkowy(niezauważony) objaw. Roomba ma 2 tryby ładowania o których więcej tu.
    W moim przypadku problem dotyczy normal charging czyli tego które wykonywanie jest po raz kolejny.
    Ma ktoś pomysł jak to naprawić :?:


    Edit


    Wiecie może coś nowego? Jakieś nowe pomysły? Aha ten problem występuje też z nowym aku.

    2
  • #6 09 Kwi 2013 14:35
    radek2503
    Poziom 7  

    Mam roombe 580 i ostatnio wiele z nią przeżyłem..error 9 i jego magia mnie doprowadziła do takiego stopnia zawzięcia że zrobiłem kabel podłączyłem ją do komputera i z tego poziomu zresetowałem. Pomogło również rozebranie jej dosłownie na części i wyczyszczeniu wszystkiego. Jeśli któryś z czujników "miesza" w oprogramowaniu ciężko dojść który. Spróbuj przeprowadzić czynności konserwacyjne (tak jak w moim przypadku)rozładuj baterię do zera (zostawienie roomby na kilka dni daje taki efekt) i zresetuj oprogramowanie trzymając oba przyciski ponad Clean a następnie dokonaj resetu poprzez przytrzymanie samego przycisku Clean (ta druga czynność bez baterii włożonej). Jako czynność końcową podłącz zasilacz bezpośrednio i ładuj robota przez 72godziny bez przerwy. Jeśli to nie pomoże będziemy martwić się dalej. W razie pytań pisz śmiało. Pozdrawiam

    0
  • #7 10 Kwi 2013 19:17
    cbool10
    Poziom 14  

    radek2503 napisał:
    Pomogło również rozebranie jej dosłownie na części i wyczyszczeniu wszystkiego

    Ktoś już wcześniej wpadł na taki pomysł ale niestety nic to nie dało.

    radek2503 napisał:
    Jeśli któryś z czujników "miesza" w oprogramowaniu ciężko dojść który

    Czyli program na kompie nie podpowie mi ewentualnie który czujnik wariuje?

    radek2503 napisał:
    Spróbuj przeprowadzić czynności konserwacyjne (tak jak w moim przypadku)rozładuj baterię do zera (zostawienie roomby na kilka dni daje taki efekt)

    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale mam nową baterię?

    radek2503 napisał:
    zresetuj oprogramowanie trzymając oba przyciski ponad Clean

    Tak już robiłem nic to nie dało

    radek2503 napisał:
    następnie dokonaj resetu poprzez przytrzymanie samego przycisku Clean (ta druga czynność bez baterii włożonej)

    Tego chyba nie próbowałem obadamy:)

    radek2503 napisał:
    Jako czynność końcową podłącz zasilacz bezpośrednio i ładuj robota przez 72godziny bez przerwy

    Tylko czy to coś da jeśli bateria po pojawieniu się err5 przestaje być ładowana(nie płynie prąd)?

    2
  • #8 10 Kwi 2013 19:35
    radek2503
    Poziom 7  

    Odnośnie resetu przez przycisk Clean. Wyciągasz baterie czekasz około minuty i następnie przytrzymujesz Clean przez 30 sek - to ważne. Jeszcze taki jeden myk. Możesz przeprowadzić na robocie autotest. Aby wprowadzić tryb serwisowy przytrzymaj przyciski Clean oraz Dock i trzymając oba naciśnij 6razy Spot. Roomba zagra muzyczkę zamiga wszystkim co ma i uruchomi tryb serwisowy. Nie pamiętam kolejności poszczególnych testów ale aby wykonać pierwszy naciskasz Dock. Uruchamia się pierwszy test - naciskasz po kolei przyciski day hour minute schedule clock. Na poprawne zakończenie testu Clean zapala się na zielono. Do następnego testu przechodzisz ponownie przyciskiem Dock (analogicznie można wrócić do poprzedniego przyciskiem Spot to jak strzałki dalej i wstecz). Kolejny test sprawdza tzw Bumpery czyli zderzak mówiąc krótko. 3 test to czujniki klifowe aby je sprawdzić przesuwasz ręką po nich. Kolejne testy sprawdzają koła czujniki zbliżeniowe itp. Możesz sam się pobawić co jest czym;) generalnie dotykanie czujników sygnalizują zaświecenia się diod Spot lub Dock (migają jak sie czujnik rusza). Aby oczywiście zakończyć tryb serwisowy przytrzymaj przycisk Clean tak jak do wyłączenia robota. Jeszcze pomyśle co może powodować ten problem:) Program komputerowy pokazuje wyniki testu robota - tylko że jest sporo programów bo większości autorskie i raczej pisane pod dany model więc nie zawsze działa jak należy.. amerykanie woleliby spalić firmę niż udostępnić update softa lub sam program:P ale to taka dygresja.

    3
  • #9 10 Kwi 2013 22:25
    cbool10
    Poziom 14  

    Wygląda na to że wszystkie testy ok.

    radek2503 napisał:
    Program komputerowy pokazuje wyniki testu robota - tylko że jest sporo programów bo większości autorskie i raczej pisane pod dany model więc nie zawsze działa jak należy

    Mógłbyś podesłać schemat kabelka i jakiś program do testów tego modelu? Chciałbym zobaczyć czy ten reset z poziomu komputera, o którym mówiłeś w twoim pierwszym poście. Może to coś da.

    0
  • #10 10 Kwi 2013 22:27
    radek2503
    Poziom 7  

    Postaram się jutro wstawić schemat. Czy roomba ładuje się bezpośrednio podłączona do zasilacza? Może zasilacz jest uszkodzony? Powinien podawać napięcie około 19-20V.

    0
  • #11 10 Kwi 2013 22:35
    cbool10
    Poziom 14  

    radek2503 napisał:
    Czy roomba ładuje się bezpośrednio podłączona do zasilacza? Może zasilacz jest uszkodzony? Powinien podawać napięcie około 19-20V.

    Próbowałem i na stacji dokującej i bezpośrednio podłączając ładowarkę do roomby. Ładuję ok. 20-30 min. i wywala err5. Działa za to ładowanie długie(bodajże 16 godz.) czyli to które włącza się przy nowym aku lub gdy trzeba go ratować :)


    Edit


    Jak będzie z tym schematem?


    Edit


    radek2503 napisał:
    Powinien podawać napięcie około 19-20V

    Trochę w necie pogrzebałem i tak się zastanawiam czy to że napięcie znamionowe(napisane na zasilaczu) na zasilaczu który mam czyli 15V nie jest za małe. Mierząc napięcie na wtyczce zasilacza wychodzi ok. 20V ale z tego co się orientuje to przetwornice tak mają. To co widziałem na oryginalnych zasilaczach piszę 22,5V.
    Może mieć to jakieś znaczenie przy ładowaniu?

    0
  • #12 10 Maj 2013 09:33
    cbool10
    Poziom 14  

    No i wychodzi na to że przyczyną był zasilacz. Przerobiłem oryginalny zasilacz na nasze napięcie i go podłączyłem. Teraz wszystko śmiga a jak ponownie podłączam ten 15V i po dłuższym ładowaniu wywala błąd.
    Dzięki wszystkim za pomoc.

    0
  • #13 08 Paź 2013 00:35
    kriokor
    Poziom 9  

    Może komuś się przyda.
    Mam 520kę, u mnie początkowo nie dało się włączyć ani naładować baterii, wymieniłem baterię na nowy zamiennik, po włożeniu nowej baterii robot się włączał i tylko mówił "Polski" i na tym koniec-Clean było na zielono, nie reagował na żaden przycisk, wszelkie próby resetu tu opisane nie działały, zero różnicy. Rozkręciłem, doszedłem do płyty głównej - wszystko na oko było ok, więc się poddałem, pobieżnie przeczyściłem z sierści psa i kurzu, skręciłem i działa, nie wiem o co chodzi, ale jest to dziwne.

    BTW pod górną pokrywą znajdziecie złącze serwisowe podobne chyba do minidin6.

    0
  • #14 12 Mar 2018 12:27
    lukasgld
    Poziom 11  

    U mnie też był ten błąd. Wyczyściłem dokładnie z owiniętych włosów i kurzu wszystkie dostępne elementy po odkręceniu spodniej osłony i wyjęciu pojemnika na śmieci. Wyczyściłem filtr w pojemniku, przedmuchałem. Wyjąłem baterię. Jeden styk był zaśniedziały. Wyczyściłem, pofukałem spreyem do elektryki dla lepszego kontaktu i oczyszczenia. Zmontowałem wszystko. Ładowałem z 12 godzin ładowarką bezpośrednio podłączoną do Rumby i działa. Bateria się naładowała, odkurzacz działa. Nie wiem co dokładnie pomogło, ale najlepiej zrobić wszystkie opisane czynności wyżej. Po wyjęciu baterii miała niecały 1 Volt napięcia. Teraz nie mierzyłem po naładowaniu, ale robot działa. Zaznaczę, że wcześniej przeleżał na półce rok jak nie więcej.

    0
  • #15 16 Kwi 2018 22:08
    eldomek
    Poziom 17  

    Najczęstszą przyczyną złego ładowania są brudne styki łączące odkurzacz z bazą. Od tego się zaczyna a potem kolej na styki akumulatora jeśli długo nie był wyciągany.

    2
  • #16 17 Cze 2018 08:32
    kosla
    Poziom 1  

    Witam zaden ze sposobow nie zadzialal. Wyjelam baterie i nozykiem delikatnie usunelam osad z miejsc stykowych baterii. Okazalo sie ze byly lekko przysniedziale. No i moja ROOMBA tanczy teraz po calym domu jak nowa.

    0