logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Skoda] - Działanie sondy lambda przy przełączaniu na LPG

Trabi 22 Sie 2012 17:53 1758 8
REKLAMA
  • #1 11234448
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Witam.
    Mam pytanie, bo nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej i prawdziwej odpowiedzi.
    - Jak silnik pracuje na nPb, to sygnał z sondy lambda idzie do ECU samochodu. Emulator sondy i komputer LPG nie pracują. Tak?
    - Jak silnik pracuje na LPG, to co dzieje się z sondą? Czy jest ona "przełączana" do komputera LPG i on jest informowany co dzieje się ze spalinami, a emulator sondy (który mam przy kompie LPG) "podłączany" jest do ECU zamiast fizycznej sondy, żeby go ogłupić że jednak pracuje z "fizyczną" sondą i nie wywalał błędów?
    Dobrze rozumuję?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11234859
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1332
    Masz poprawny tok rozumowania.
  • REKLAMA
  • #3 11234952
    Trabi
    Poziom 36  
    Pięknie dziękuję za rozwianie wątpliwości.
    Czyli mierząc napięcie na sondzie - gdy silnik pracuje na LPG - informacje z niej lecą do kompa LPG a nie do ECU samochodu. W takim razie rozświetliło mi się to.
    Pytanie - dlaczego VAG podpięty do ECU samochodu, odczytuje błędy sondy tylko gdy silnik pracuje na LPG? Emulator podaje złe informacje? Czy to wpływa na ew. złą pracę całego silnika na LPG? (większe zużycie, słaby itp).
    Czy można sprawdzić (oscyloskop?) co podaje emulator do ECU w czasie pracy na LPG?
  • REKLAMA
  • #4 11235374
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Najbezpieczniej emulować sondę na masę, czyli awarię sondy. Wtedy sterownik silnika, podczas pracy na LPG, stwierdza awarię sondy i pracuje w pętli otwartej. Emulator ustawiony na falę prostokątną 50% (czyli lambda=1) na dłuższą metę doprowadzi do rozjechania adaptacji sterownika wtrysku benzyny, bo ten wcale nie zawsze oczekuje lambda=1... no ale za to, przynajmniej z początku sterownik będzie wchodził normalnie w pracę w pętli zamkniętej i nie będzie błędu sondy. Za to po jakimś czasie, z dużym prawdopodobieństwem, będzie błąd osiągnięcia wartości granicznych adaptacji składu mieszanki.

Oczywiście odnosi się to do starszych aut z OBD-I (EURO-2) z instalacjami LPG II generacji.
  • #5 11237354
    Marek.Bezubik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jaki rodzaj instalacji ma Pan zamontowany?
  • REKLAMA
  • #6 11239211
    Trabi
    Poziom 36  
    II generacja, Tomasetto + Autronic AL700.
  • #7 12411648
    Trabi
    Poziom 36  
    tzok napisał:
    Najbezpieczniej emulować sondę na masę, czyli awarię sondy. Wtedy sterownik silnika, podczas pracy na LPG, stwierdza awarię sondy i pracuje w pętli otwartej.

Czyli tylko gdy pracuje na LPG będzie to stwierdzał, a gdy przełączy się na benzynę wszystko wróci do normy? Czyli nie będą pojawiać się błędy w ECU?

Czy to "na masę" to to co zaznaczyłem? Zmienić? Teraz mam chyba "standard 0...0,8".

rysunek przykładowy
    [Skoda] - Działanie sondy lambda przy przełączaniu na LPG
  • Pomocny post
    #8 12411750
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Tak, to co zaznaczyłeś i przy pracy na LPG będzie aktywny błąd sondy lambda ale dzięki temu sterownik wtrysku benzyny nie będzie wprowadzał żadnych adaptacji składu mieszanki podczas jazdy na LPG, przy emulacji na "Standart (0..0,8)" niestety wprowadza, bo nie zawsze oczekuje λ=1.
  • #9 12411802
    Trabi
    Poziom 36  
    Ok, dziękuję. Jutro przełączę i sprawdzę czy błędy będą się pojawiać w odczytach OBD.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania sondy lambda w silniku Skoda podczas przełączania na LPG. Użytkownik pyta, czy sygnał z sondy lambda jest przekazywany do ECU, gdy silnik pracuje na benzynie, a na LPG do komputera LPG. Odpowiedzi potwierdzają, że podczas pracy na LPG sygnał z sondy idzie do komputera LPG, a emulator sondy jest podłączany do ECU, aby uniknąć błędów. Użytkownicy omawiają również wpływ emulatora na adaptację składu mieszanki oraz możliwość sprawdzenia sygnałów za pomocą oscyloskopu. Wskazano, że emulacja na masę jest najbezpieczniejsza, ale może prowadzić do błędów adaptacji w dłuższej perspektywie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA