Witam, mam sobie dysk twardy 2,5" Hitachi 120GB.
Pochodzi on ze starego laptopa, którego już nie mam i dysk leży sobie ok 3 lata w szufladzie przechowując moją kopię zapasową najważniejszych danych.
Niedawno podłączając zauważyłem że dane systemu smart są dość niepokojące.
Nie mam z tamtego dnia screena, ale 05 miał wartość 5 (czyli bady) i C4 i C5 też nie była zerem.
Postanowiłem puścić MHDD.
Po skanowaniu (bez zerowania i remap) zrobiłem zdjęcia i wyniki się zmieniły.
Zamieszczam je poniżej:
W związku z tym mam pytanie. Czy w waszej ocenie dysk jest zdrowy? Czy robić mu zerowanie i remap? Czy samo skanowanie mogło go naprawić i wreszcie co zrobić, by sprawdzić czy te same błędy nie pojawią się w przyszłości i będzie można bez obawy trzymać na nim dane?
Dziękuję z góry i pozdrawiam wszystkich.
Pochodzi on ze starego laptopa, którego już nie mam i dysk leży sobie ok 3 lata w szufladzie przechowując moją kopię zapasową najważniejszych danych.
Niedawno podłączając zauważyłem że dane systemu smart są dość niepokojące.
Nie mam z tamtego dnia screena, ale 05 miał wartość 5 (czyli bady) i C4 i C5 też nie była zerem.
Postanowiłem puścić MHDD.
Po skanowaniu (bez zerowania i remap) zrobiłem zdjęcia i wyniki się zmieniły.
Zamieszczam je poniżej:
W związku z tym mam pytanie. Czy w waszej ocenie dysk jest zdrowy? Czy robić mu zerowanie i remap? Czy samo skanowanie mogło go naprawić i wreszcie co zrobić, by sprawdzić czy te same błędy nie pojawią się w przyszłości i będzie można bez obawy trzymać na nim dane?
Dziękuję z góry i pozdrawiam wszystkich.