logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolejowy opryskiwacz na drezynę DL2 z pompą Fiata?

Jakub Sarbak 09 Paź 2012 20:51 7425 14
REKLAMA
  • #1 11395004
    Jakub Sarbak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam forumowiczów

Czy znajdę tutaj kogoś znającego budowę i dane techniczne opryskiwacza rolniczego lub ogrodniczego?? Chodzi o to że chciałem na bazie pompy paliwa podłączonej do akumulatora i rury używanej do instalacji grzewczej oraz kilku dysz z opryskiwacza stworzyć opryskiwacz kolejowy znajdujący się na drezynie DL2

I teraz pytania
    Jak wyglądają takie dysze??? Czy są nasadzane na rurki czy w nie wkręcane??? Interesuje mnie też ich cena orientacyjna

Czy pompa paliwowa do dużego Fiata (niska cena stąd wybór) da odpowiednie ciśnienie aby wytworzyć porządną "mgiełkę" ???

Pamiętam oczywiście o filtrze. Oryginalny kompletny kosztuje około 50 złotych ale ja bym stosował taki do paliwa na wężyk.

Proszę o rzetelne odpowiedzi

Jakub Sarbak
  • REKLAMA
  • #3 11395403
    Jakub Sarbak
    Poziom 11  
    Rezygnuje jednak z pompy paliwowej. Biorę pod uwagę pompę wody 12V. A dysze biorę podwójne z opryskiwaczy plecakowych. Ale jak tu listwę zrobić aby nie zostać pokonanym finansowo. Pompa ma wydajność 16 l/minutę. Ciśnienia nie podają. I co teraz? Lepiej??
  • REKLAMA
  • #5 11395512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11633592
    Jakub Sarbak
    Poziom 11  
    Witam ponownie

Projekt opryskiwacza jest bardzo prosty - podjąłem najbardziej rozsądną decyzję pod względem finansowym jak i jakościowym. Będę poszukiwał sprawnego opryskiwacza - rolnicy w moim rejonie nakupili mnóstwo nowych ze względu na dotacje unijne i ukierunkowanie na uprawy pomidorów. A stare zalegają im na podwórkach. Patrząc na ceny na allegro kształtują się one na poziomie 400 - 700 złotych.

I teraz pytanie odnośnie napędu i jego przekazania. W planach mamy zakup kompletnego silnika spalinowego - koszt to 360 złotych. Oglądałem sprzęgła odśrodkowe - koszt około 220 złotych. Tylko teraz pytanie. Czy te sprzęgło nakładamy na wał silnika i to wszystko?? Nie ma żadnych komplikacji przy montażu i nie trzeba nic więcej robić??
    Następne pytanie - przykładowo sprzęgło odśrodkowe na wale silnika ma 10 cm średnicy. Pompa potrzebuje pamiętając z obrotów jakie ma WOM np Ursusa C-360 około 500 obr/min. To teraz pytanie jest takie - skoro koło pasowe silnika które ma 10 cm średnicy kręci się z prędkością 3600obr/min to jaką średnice musi mieć koło pasowe na wale pompy opryskiwacza aby kręciło się z prędkością 500obr/min ???

Podpowiadam jeszcze że silnik ma prawie 200 cm³ oraz moc ciągłą 5,5HP - często piszą że ma 6,5HP ale co niektórzy uczciwi piszą te mniejszą moc.

Mam nadzieje że teraz wam będzie wszystko odpowiadało. Ogólnie konstrukcja będzie kosztować około 1500 złotych czyli tyle co nowy opryskiwacz ciągnikowy - tylko że jeśli projekt wypali będziemy mieli na ten rok do trzykrotnego opryskania nawet 30 kilometrów torów. Czyli inwestycja zaoszczędzi nam na całym roku możliwe że nawet z 2-3 tygodnie pracy

Pozdrawiam
    Jakub Sarbak
  • REKLAMA
  • #7 11633679
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Cienko to widzę. Ten silnik spalinowy może nie radzić standardowej pompy opryskiwacza - w dodatku nie nakręcałbym się zbyt optymistycznie na jego trwałość. Co do przekładni, to prosta matematyka - 3600/500=7,2, czyli przy kole na silniku 10cm, koło na wale pompy musiało by mieć 72cm. Czyli dość sporo... Z obrotami silnika można zejść do 3 tys, pompa również wytrzyma bez problemu obroty 600-650 obr/min, wtedy koło pompy miało by bardziej realny rozmiar ok. 40cm.
  • #8 11633762
    Jakub Sarbak
    Poziom 11  
    Można też kupić silniki z wbudowaną przekładnią które zmniejsza obroty do 1800obr/min.

Taki silnik to koszt rzędu 450 - 550 złotych ale skoro ma już wbudowaną przekładnie powinno się to przełożyć na jego trwałość. Wtedy już na wyjściu wałka ma dużą moc.

Zgadzasz się ze mną??

PS. A co z tym sprzęgłem odśrodkowym?? Jak wygląda jego montaż??
  • #9 11633774
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Moc zawsze pozostaje ta sama, przy użyciu zawsze jest mniejsza - prawa mechaniki. Przekładnia nie ma również wpływu na trwałość silnika - to chińszczyzna do mało wymagających i obciążających zastosowań; oryginalne silniki Hondy, będące mechanicznymi wzorami tych podróbek kosztują po 4-5 razy tyle - jak sądzisz, czemu? Co do sprzęgła odśrodkowego, to jego montaż polega tylko na umocowaniu na wale silnika, bez jakichś innych zabiegów.
  • #10 11633823
    Jakub Sarbak
    Poziom 11  
    Rozumiem twoją niechęć do chińskich podróbek - są one odpowiednikami Hondy GX 160 które jest tak genialny że jest wszędzie. Cena Hondy - 1300 złotych.

Sezon chociaż pociągnie ten chińczyk?? Posłużył by nam do tego jednego projektu i dopóki by się nie rozleciał to by pracował z opryskiwaczem. A w przyszłości kupilibyśmy silnik Hondy. Zaprzyjaźniona firma budowlana ma w skoczku chiński silnik i powiem ci że to nawet chodzi. I to już dobre dwa lata. Może po prostu dobrze trafił

Uciągnie te pompę?? W ciągu roku przerobi maksymalnie max 30 - 50 godzin.
  • #11 13072138
    oregon25
    Poziom 9  
    Jestem tu nowy więc witam wszystkich.
    Mój problem jest dość podobny do omawianego więc podpinam się tutaj,
    Otóż, mam silnik spalinowy o mocy 6,5 KM przy obrotach 3600, chciałbym go połączyć stosując odpowiednie przełożenie z pompą termit o wydajności 60l/min. Jest to pompa od opryskiwacza ciągnikowego. Taką pompę mogę zdobyć dosłownie za grosze od znajomego.
    Moje pytanie brzmi czy zda to egzamin? Bo obawiam się, że silnik tego nie pociągnie
    Ewentualnie jaką inną pompę mogę użyć o wydajności minimum 10-13 l/min.
  • REKLAMA
  • #12 13082392
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    W wersji maksymalnie makabrycznej widziałem opryskiwacz do esioka zrobiony tak.

Zbiornik-> Pompa łopatkowa ręczna -> Kawał rury na boki w lewo i prawo.
    W rurze były małe otworki skierowane do góry.
    Do rury był przyspawany wygięty gwóźdź (po jednym na każdy otwór) na kształt znaku zapytania obróconego o 90 stopni. Tak że łebek znajdował się nad otworem i był równolegle do poziomu ziemi.

I wiecie co to działało ;)
    Jak by zastąpić pompę łopatkową wahliwą taka co to się kręci dorobić temu jakieś przełożenie odpowiednie chyba najlepiej ślimakowe jakiś kawałek napędu to to powinno grać tylko zamiast ordynarnych otworów zrobił bym raczej gwint i jakieś dysze kalibrowane starał się wkręcać.
  • #13 13082926
    oregon25
    Poziom 9  
    Tak tylko chciałbym to zrobić w miarę porządnie, żeby można gdzieś zdjęcia wrzucić:) W opryskiwaczach Krukowiak mikrus montowali pompy comet mc20 właśnie z takimi silnikami jakim dysponuje. Tylko problem jest taki, że tej pompy nie można nigdzie kupić
    Najlepiej i najtaniej to by było połączyć z pompą do opryskiwacza polowego, o wydajności 60 l/min tylko ten silnik raczej nie da rady.
  • #15 13277978
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukiwał informacji na temat budowy opryskiwacza kolejowego na drezynę DL2, wykorzystując pompę paliwową z Fiata. Po kilku odpowiedziach zdecydował się na zmianę na pompę wodną 12V oraz dysze z opryskiwaczy plecakowych. Dyskusja dotyczyła również wyboru silnika spalinowego oraz sprzęgła odśrodkowego do napędu pompy. Uczestnicy forum podkreślali znaczenie ciśnienia roboczego dysz oraz wydajności pompy, a także poruszali kwestie trwałości chińskich silników w porównaniu do renomowanych marek, takich jak Honda. Wskazano na możliwość zakupu gotowych komponentów w sklepach z częściami do maszyn rolniczych oraz na znaczenie odpowiednich przełożeń w systemie napędowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA