logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder kodu rc-5 na Atmega8

mdm150 10 Paź 2012 13:38 5898 8
REKLAMA
  • Dekoder kodu rc-5 na Atmega8
    Ello.
    Chciałbym przedstawić Wam kolejną moją konstrukcję. Jest to dekoder-czytnik kodu rc-5, nadawanego z dowolnego pilota rtv , działającego w tym standardzie. Powstał on z chwili potrzeby, może też komuś się przyda. :P Zrobiłem go na w/w w temacie atmedze. Program śmiało by wlazł na attiny2313, wybrałem akurat atmegę bo mam ich kilka sztuk na stanie. Schemat nigdy nie powstał, układ powstawał na gorąco po napisaniu programu(sporą część programu znalazłem gdzieś na elce-dopisałem tylko pod jakim prockiem to ma być a następnie skompilowałem go.). Układ jest tak prosty że można go poskładać, patrząc na konfig w programie. Kompletny, skompilowany wsad jest w załączniku. Nie planowałem go obudowywać. Zasilam go z małego wtyczkowego zasilaczu impulsowego 9V.
    Dekoder kodu rc-5 na Atmega8 Dekoder kodu rc-5 na Atmega8 Dekoder kodu rc-5 na Atmega8 Dekoder kodu rc-5 na Atmega8 Dekoder kodu rc-5 na Atmega8 Dekoder kodu rc-5 na Atmega8
    Załączniki:
    • wsad.rar (9.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mdm150
    Poziom 27  
    Specjalizuje się w: regeneracja tuszy i tonerów
    mdm150 napisał 1215 postów o ocenie 133, pomógł 61 razy. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11906807
    minister15331
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Jaka częstotliwość kwarcu? Mógłbyś się postarać i narysować schemat?
  • REKLAMA
  • #3 11907922
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Kwarc jest na 4MHz. Schemat jak narysuję to wrzucę.
  • REKLAMA
  • #4 12207679
    andrzej34
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam schemat mile widziany:)
    Pozdrawiam.
  • #5 12210519
    kuba2509
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam
    Na stronie http://www.picbasic.nl/indexes_uk.htm jest projekt dekodera kodu RC5, RC5X i RC6 ponadto układ ma możliwość też nadawania wybranego kodu . Wykonałem ten układ działa wyśmienicie , polecam.
  • #6 12210535
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    kuba2509 napisał:
    Witam
    Na stronie http://www.picbasic.nl/indexes_uk.htm jest projekt dekodera kodu RC5, RC5X i RC6 ponadto układ ma możliwość też nadawania wybranego kodu . Wykonałem ten układ działa wyśmienicie , polecam.

Tylko, że to jest PIC, a nie ATMega, jak chciał autor :)
  • REKLAMA
  • #7 12210762
    kuba2509
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Cytat:
    Witam
    Na stronie http://www.picbasic.nl/indexes_uk.htm jest projekt dekodera kodu RC5, RC5X i RC6 ponadto układ ma możliwość też nadawania wybranego kodu . Wykonałem ten układ działa wyśmienicie , polecam

Cytat:
    Tylko, że to jest PIC, a nie ATMega, jak chciał autor

Jakoś nie zauważyłem żeby autor czegoś chciał.
  • #8 12211976
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Ello, oto obiecany schemat z wykazem elementów, wprawdzie odręcznie narysowany na kartce a następnie zeskanowany. Lepszy rydz niż nic.
    Dekoder kodu rc-5 na Atmega8

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował konstrukcję dekodera kodu RC-5, opartego na mikrokontrolerze Atmega8, który działa z pilotami RTV. Projekt powstał z potrzeby i nie został obudowany. Użytkownik dostarczył informacje o zasilaniu z zasilacza impulsowego 9V oraz o częstotliwości kwarcu wynoszącej 4MHz. W odpowiedziach pojawiły się prośby o schemat, który autor obiecał dostarczyć, a także link do projektu dekodera RC5, RC5X i RC6, który działa na mikrokontrolerze PIC. Użytkownik zamieścił również filmik prezentujący działanie dekodera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA