logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas VICTRIX X 12 2 I - Prawidłowa procedura zakupu

jack63 12 Paź 2012 11:43 3150 5
REKLAMA
  • #1 11403391
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    Witam szanownych forumowiczów.
    Wybrałem kocioł do nowego domu: Immergas VICTRIX X 12 2 I.
    Proszę o podanie procedury zakupu i montażu tego kotła.
    Nie chodzi o kwestie finansowe (choć one też są ważne), ale o informacje na temat:
    1. Miejsca zakupu - w sensie jego rodzaju. Czy zakup internetowy to dobre rozwiązanie? Ceny są niższe, ale pewnie jest jakiś haczyk..
    2. Montażu. Kto ma to zrobić aby zachować wymogi prawne i gwarancję. Ew. jakieś inne nie znane mi wymogi.
    3. Co z kominem? Czy można zastosować rurę dwuścienną innej firmy?

Chodzi mi o praktyczne rady pomagające uniknąć jakiejś miny.
    Może jakiś serwisant Immergasa się wypowie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11403498
    adam998
    Poziom 25  
    Ocena: 187
    jack63 napisał:
    Witam szanownych forumowiczów.
    Wybrałem kocioł do nowego domu: Immergas VICTRIX X 12 2 I.
    Proszę o podanie procedury zakupu i montażu tego kotła.
    Nie chodzi o kwestie finansowe (choć one też są ważne), ale o informacje na temat:
    1. Miejsca zakupu - w sensie jego rodzaju. Czy zakup internetowy to dobre rozwiązanie? Ceny są niższe, ale pewnie jest jakiś haczyk..
    2. Montażu. Kto ma to zrobić aby zachować wymogi prawne i gwarancję. Ew. jakieś inne nie znane mi wymogi.
    3. Co z kominem? Czy można zastosować rurę dwuścienną innej firmy?

Chodzi mi o praktyczne rady pomagające uniknąć jakiejś miny.
    Może jakiś serwisant Immergasa się wypowie?

WItam
    Osobiście zakupiłem taki kocioł w sklepie internetowym zakup był tańszy od 500-900zł niż u lokalnych dystrybutorów. Kocioł zainstalowała mi firma która podłączała gaz (nie jestem pewny ale chyba można nawet samemu kocioł sobie zainstalować) ale kocioł musi uruchomić i sprawdzić czy wszystko jest prawidłowo podłączone i zainstalowane serwisant immergasa wtedy podbija gwarancje. Kocioł ma gwarancje na 5 lat ale pod warunkiem że przez te 5lat będzie go raz w roku przeglądał serwisant od immergasa. Co do rury nie wiem trzeba by się z serwisantem dogadać jeśli oko przymknie i podbije gwarancje nie ma problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11403609
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    Komin lepiej stosować org.
    Niestety działanie tego typu kotła uzależnione jest od szczelności układu kominowego.
    Stosując komin innej firmy i sztukując go z kotłem hym ja bym długo się zastanawiał. Działanie niby to samo ale wolał bym ganiać jedna firmę niż dwie lub nawet 3...
  • REKLAMA
  • #4 11403947
    jack63
    Poziom 43  
    Dziękuję za praktyczne rady. Może jeszcze ktoś sie wypowie.
    Prośba o polecenie solidnego serwisu z rejonu Krakowa.
  • REKLAMA
  • #5 11404539
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Kocioł musi uruchomić autoryzowany serwisant, to jest warunek uzyskania gwarancji. Co do komina, to faktycznie najzdrowiej dla kotła jak pracuje z dedykowanym kominem. Oczywiście nikt nie mówi, że inny komin nie zdał by egzaminu. A serwisanta wybierz sobie ze strony Immergasa . Ci w spisie posiadają autoryzację i odpowiednie kompetencje.
  • #6 13930270
    jack63
    Poziom 43  
    Kocioł zakupiony przez internet prawie dwa lata temu.
    Komin dwuścienny firmy Kominus z ori podstawą zmontowałem sam i pomiary przez serwisanta uruchamiającego kocioł wykazały że jest szczelny.
    Kocioł sprawuje się OK, choć po trzech miesiącach musiała być wymieniona płyta główna - na gwarancji.
    Temat zamykam.
REKLAMA