logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki komin do kotła Immergas VICTRIX X 12 2 I? Opinie o Wadex

jack63 17 Paź 2012 11:56 1950 9
REKLAMA
  • #1 11420492
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2817
    Witam
    Zakupiłem kocioł Immergas VICTRIX X 12 2 I. Potrzebuję ok 5.5m komina z rur dwuściennych.
    Pytania:
    1. Jakiej firmy komin polecacie? Oryginał jest bardzo drogi.
    2. Czy kominy firmy Wadex są do przyjęcia. Proszę o opinie.
    Wszelkie praktyczne uwagi mile widziane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11421250
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    generalnie firma jest mało wazna aby połączenia komina spalinowego(wewnętrznego) były dobrze uszczelniane(w przeciwnym wypadku nie ma szansy na prawidłową pracę kotła) i był zastosowany oryginalny adapter (pierwsza złączka przy kotle )Wadex czy Umet czy Lumo robią równie dobre
  • REKLAMA
  • #3 11422271
    jack63
    Poziom 43  
    Jeszcze pytanie o uszczelkę. Czy jest przy oryginalnej podstawie?
    Szukałem w necie ale nie znalazłem.
    Uszczelka jest bardzo ważna. Czy to jakiś specjalny materiał?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11423996
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Uszczelka w oryginalnym przyłączu jest w komplecie , a do pozostałych elementów lepiej dokupić u danego producenta (są dopasowane). Tutaj masz rysunek z zaznaczonym przykładowym elementem i opisem
  • REKLAMA
  • #5 11425620
    jack63
    Poziom 43  
    Podstawę zamówię oryginał, bo cena jest podobna jak zamienników, a np. u Kominusa trzeba extra zamawiać i czekać.
    Jeszcze pytanie o przepisy.
    W moim układzie pomieszczeń jest tak, że najbardziej pasuje zestaw pionowy. Byłoby ok. 5.5m bezpośrednio nad kotłem. Dokładnie tak jak na rysunku w instrukcji do kotła.
    Ponoć tak nie wolno?
    Muszę doczytać w rozporządzeniu ministra, ale jakby ktoś był łaskaw napisać jak to jest w praktyce. Byłbym wdzięczny.
  • #6 11425642
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    jack63 napisał:
    Ponoć tak nie wolno?
    Przecież podałem ci na tacy wszystkie sposoby montażu z opisem ...
  • #7 11426219
    jack63
    Poziom 43  
    Sposoby montażu sa w instrukcji obsługi. Znam je.
    Chodzi mi o to, że ponoć kominiarze się czepiają???
  • #8 11427363
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Proponuję wątpliwości wyjaśnić u źródła serwis(_at_)immergas.com.pl
  • Pomocny post
    #9 11429893
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    jack63 napisał:
    Chodzi mi o to, że ponoć kominiarze się czepiają???

Nie czepiają się do dedykowanych dla kotłów.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #10 11443878
    jack63
    Poziom 43  
    igrzelczyk napisał:
    generalnie firma jest mało wazna aby połączenia komina spalinowego(wewnętrznego) były dobrze uszczelniane(w przeciwnym wypadku nie ma szansy na prawidłową pracę kotła) i był zastosowany oryginalny adapter (pierwsza złączka przy kotle )Wadex czy Umet czy Lumo robią równie dobre

Niestety nie jest tak różowo... Nie wiem jak się sprawy mają z Umet czy Lumo, ale Wadex ma odwrotny w stosunku do Immergasa układ rur w rurze dwuściennej. Tzn kielichy są po przeciwnych końcach odcinka rury! Immergas i Kominus mają układ zgodny. Tzn kielichy są przy jednym końcu.
    Także, oryginalny adapter Immergasa nie pasuje do Wadexa! Ma pasować do Kominusa. Tak mnie zapewnili telefonicznie w Kominusie. Jak jest na prawdę.. okaże się w najbliższym czasie.

Pasuje. Sprawdzałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił kocioł Immergas VICTRIX X 12 2 I i poszukuje komina dwuściennego o długości około 5.5 m. Zastanawia się nad rekomendacjami dotyczącymi producentów kominów, zwłaszcza Wadex, oraz kwestią uszczelki przy oryginalnym przyłączu. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe jest dobre uszczelnienie połączeń kominowych, a Wadex, Umet i Lumo oferują porównywalną jakość. Użytkownik zauważa, że Wadex ma inny układ rur w porównaniu do Immergasa, co może powodować problemy z dopasowaniem adaptera. Wskazano również, że montaż kominów dedykowanych dla kotłów nie powinien budzić zastrzeżeń ze strony kominiarzy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA